Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Midlife crisis en relatieproblemen oplossen

Midlife en relaties, soms lijkt het of dit niet samen gaat en wel problemen moet veroorzaken. Veel mensen ondervinden relatieproblemen rond hun 40e levensjaar. Is dit nog wel wat ik wil, passen we nog wel bij elkaar en wil ik (of willen we) samen nog wel verder?

Het scheidingspercentage van mensen rond de 40 is dan ook ongekend hoog. Is de beruchte midlife crisis de oorzaak van al deze relatieproblemen, of is er meer aan de hand, en hoe kun je de relatieproblemen oplossen?

Midlife en de midlife crisis

Veel mensen zien ertegen op om ouder te worden, zeker wanneer het 40e levensjaar in aantocht is. Toch bied midlife, grofweg de leeftijd tussen 35 en 55 jaar, vaak een unieke kans om te gaan doen dat echt belangrijk voor je is. Het lijkt wel alsof er iets in je DNA geactiveerd wordt dat ervoor zorgt dat je klaar bent om aan deze zoektocht te beginnen.

Bij veel mensen zorgt midlife voor veel onrust. Je gedraagt je net iets anders dan normaal en doet dingen die misschien wel vreemd overkomen in de ogen van een ander, of jezelf. In de volksmond heet dit dan de midlife crisis. Werk, relatie(s), huisvesting, kinderen en ouders zijn zaken die druk kunnen veroorzaken en relatieproblemen kunnen veroorzaken. Feitelijk wil je ze in de midlife crisis oplossen zodat je weer in balans kunt komen.

De midlife crisis is dan ook een heel natuurlijk proces dat, wanneer goed doorlopen, ervoor zorgt dat je sterker in je schoenen komt te staan.

Relatieproblemen en midlife

Relaties zijn in midlife uiterst kwetsbaar. Karakters kunnen botsen en verschillen worden zichtbaarder. Juist doordat mensen zich in midlife meer bewust worden van zichzelf en hun eigen behoeftes kan het niet anders dat dit ook in hun relatie tot uiting komt. Relatieproblemen kunnen dan gemakkelijk(er) naar boven komen.

Misschien heb je wel jarenlang bepaalde gevoelens onderdrukt of kon je je voorheen verschuilen achter alle muurtjes die je rond je heen hebt gebouwd. Nu is er geen houden meer aan en komt de geest uit de fles. Je wordt gedwongen om de waarheid onder ogen te zien en bewuste keuzes te gaan maken. Wie ben ik, wat wil ik en wat ga ik doen?

Er is vaak veel onbegrip wanneer één van de partners in een midlife crisis zit. “Jan is zichzelf niet meer.” Dat kan, maar bekijk het eens van de andere kant, misschien is Jan nu meer zichzelf dan in alle voorgaande jaren. En dat is natuurlijk wel even wennen.

Relatieproblemen oplossen: Er samen uitkomen of ieder apart verder

Midlife biedt voor beide partners een unieke kans om de dialoog aan te gaan en te onderzoeken wat nu echt belangrijk is in een relatie. Hierdoor kun je samen, of met hulp van een ander, de relatieproblemen oplossen. Misschien is dit wel de allereerste keer dat jullie dit zo op deze manier bespreken. Zeker als je er voorheen alleen maar vanuit bent gegaan (zonder het te vragen) waar de ander behoefte aan heeft of nooit voor jouw eigen mening en behoeftes bent uitgekomen:

  • Wat zijn de verlangens en behoeftes van beide partners?
  • Welke waarden en interesses hebben we?
  • Wat wil ik en wat verwacht ik in een relatie en wat heb ik de ander te bieden?
  • Wat wil ik niet meer?
  • Hoe zit het met de balans tussen werk en privé?
  • De kinderen zijn (bijna) de deur uit en wat nu?
  • Passen we nog wel bij elkaar?
  • Hoe gaan we verder?

Vaak zal blijken dat wanneer je beide bereidt bent de dialoog aan te gaan, je gevoelens kan en wil delen, en bereid bent te luisteren naar de ander, dit de relatie hechter zal maken dan ooit tevoren.

Soms zijn de verschillen tussen tussen beide partners zo groot dat het beter is om uit elkaar te gaan. Ook dit kan de relatieproblemen oplossen. Beter gelukkig zonder elkaar dan ongelukkig met elkaar.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over midlife, de midlife crisis, relaties, en over relatieproblemen? Lees dan ook de onderstaande artikelen op mijn site:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one

Leave a Comment