Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Hoe krijg ik zelfvertrouwen en meer eigenwaarde?

Hoe komt het dat sommige mensen blaken van zelfvertrouwen en anderen geen of weinig zelfvertrouwen lijken te hebben? In dit artikel, hoe krijg ik zelfvertrouwen en meer eigenwaarde, leer je waar een gebrek aan zelfvertrouwen door komt en hoe je meer eigenwaarde en zelfvertrouwen kunt krijgen.

Hoe krijg ik zelfvertrouwen en meer eigenwaarde?

Veel mensen hebben zich er bij neergelegd dat ze nu eenmaal minder zelfvertrouwen hebben dan een ander. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om je zelfvertrouwen en eigenwaarde op te krikken.

Je kunt natuurlijk trucjes gebruiken. Rug recht, jezelf oppeppen en moed inspreken zijn hier enkele voorbeelden van. Ook kun je besluiten om je onzekerheid te negeren en ondanks je angst toch de uitdaging aan te gaan. Of wat dacht je van een bepaalde rol aannemen? De stoere bink of de bitch uithangen om zo je onzekerheid te verbergen? In alle gevallen kost dit de nodige energie en pak je de symptomen aan, niet de oorzaak.

Ga op zoek naar de oorzaak van je gebrek aan zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft vaak een diepere oorzaak. Zelfvertrouwen heeft namelijk een directe relatie met zelfwaardering en zelfacceptatie. Kijk maar eens naar onderstaand model, de ladder van zelfvertrouwen:

Zelfvertrouwen

Zelfwaardering (ik ben waardevol)

Zelfacceptatie (ik ben OK)

Je kunt pas aan je eigen zelfvertrouwen werken als je jezelf eerst accepteert en waardeert. En je kunt pas vertrouwen in anderen hebben als je voldoende vertrouwen hebt in jezelf. Het is dus belangrijk om bij de bron te beginnen.

Zelfkennis

Onzekerheid overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen door zelfkennis, is dat mogelijk? Jazeker, door jezelf beter te leren kennen en leert wat jouw unieke behoeftes, kwaliteiten en talenten zijn, en hier naar gaat leven, bouw je vanzelf aan meer zelfvertrouwen. Je kunt pas echt veranderen, en je onzekerheid overwinnen, als je inzicht krijgt in jezelf.

Pas dan zal blijken dat datgene waar altijd maar tegenaan liep niet je zwakte is, maar juist je kracht. Focus je dus niet op de kwaliteiten van een ander, maar op wie je zelf al bent.

Belemmerende overtuigingen

Onze overtuigingen bepalen voor een groot deel onze realiteit. Ben je ervan overtuigt dat je geen zelfvertrouwen hebt, dan ga je je er ook zo naar gedragen.

Een overtuiging kan ontstaat door dat wat je hebt meegemaakt, door datgene wat tegen je is gezegd of een irreële gedachte die je voor de waarheid bent gaan aannemen. Als je maar vaak genoeg te horen krijgt dat je dom bent, of dit tegen jezelf zegt, dan ga je het vanzelf geloven!

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun overtuigingen en welke invloed ze hebben op hun leven. Onze mate van zelfvertrouwen is een direct resultaat van onze, vaak onbewuste, overtuigingen over onszelf. Gelukkig kun je overtuigingen veranderen, zie belemmerende overtuigingen en angst overwinnen.

Innerlijke criticus

Je herkent het misschien wel, dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat het je toch niet zal lukken. Realiseer je dat deze “innerlijke criticus” altijd met het slechts mogelijke scenario rekening houdt. Wat is de kans dat dit daadwerkelijk uitkomt? Kun je een alternatief verzinnen dat misschien wel net zo waar is?

Nog iets anders: Jouw innerlijke criticus is slecht een criticus. Als je naar TV kijkt; geloof je dan altijd wat ze zeggen? Het is aan jou om je innerlijke criticus te geloven of niet. Als je het niet eens bent met je innerlijke criticus, zeg dan gewoon dat hij/zijn moet stoppen. Zo simpel kan het zijn. Meer hierover kun je lezen in verbeter je negatief zelfbeeld en heb jezelf lief.

Let op wat je denkt en wat je zegt

De de manier waarop je denkt en praat is erg belangrijk voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Gedachten en woorden zijn als een computer programma voor ons brein. Je geeft jezelf dus letterlijk instructies met je gedachten en woorden die je gebruikt. Let dus op wat je denkt, en wat je zegt. Het zou zo maar eens waar kunnen worden. Praat jezelf niet naar beneden!

Zo ben ik nu eenmaal?

Je kunt natuurlijke anderen de schuld geven van jouw gebrek aan zelfvertrouwen, maar wil je er echt wat aan doen dan zul je verantwoordelijkheid moeten nemen. Uiteindelijk is er maar één die jou zelfvertrouwen en meer eigenwaarde kan geven en dat ben jij zelf.

Geen zelfvertrouwen en eigenwaarde, doe er wat aan!

Aan de aangeboden hulp kan het niet liggen. Ook ik schrijf veel over zelfvertrouwen, kijk maar eens op mijn site, patrickschriel.nl, en in mijn archief met artikelen.

Werkelijk tientallen boektitels zijn voorhanden om je te helpen met je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het kopen van een boek alleen is echter niet genoeg. Je zult het moeten lezen, en in actie moeten komen.

Zo is het ook met de aangeboden hulp door coaches, therapeuten en trainingen. Ik merk zelf in mijn eigen praktijk dat de grootste stap, en drempel, vaak de keuze is om naar mij toe te komen. De stappen daarna zijn vaak makkelijker. Dit betekent niet dat je daarna op je lauweren kunt gaan rusten, ook ik zet mijn cliënten aan het werk.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one
  • Gort May 2, 2012, 2:51 pm

    Wat een leuk artikel om te lezen! Zelf plaats ik ook weleens artikelen op mijn blog op http://rotterdam-coach.nl/ Misschien vind je het leuk om er eens wat te lezen!

    Succes met alles!

  • Robert May 21, 2013, 11:29 pm

    Erg sterk artikel! Naar mijn mening is het verkrijgen van inzicht in je eigen gedachten erg belangrijk inderdaad. Verdiep jezelf, lees, leer, ervaar. En leer situaties herkennen, zodat je weet wat je gedachten betekenen. En hoe ze voor je kunnen werken. Fijn om te lezen!

Leave a Comment