Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is stress? Spanning en stress verminderen

Te veel stress is ongezond, dat weet iedereen. Maar wat is stress nu precies en wat kun je er aan doen om spanning en stress te verminderen?

Wat is stress?

Stress is voor ons lichaam een tijdelijke reactie zodat we kunnen omgaan met gevaarlijke situaties. Om te kunnen overleven gaat ons lichaam in overlevingsmode. Alle energie gaat naar die lichaamsdelen die hier het beste bij kunnen helpen: voornamelijk onze armen en benen. We zetten ons schrap om te kunnen vechten, te vluchten, of om te bevriezen. Alles wat nodig is om te overleven.

Omdat overleven prioriteit 1 is gaat er dan ook minder energie naar andere lichaamsfuncties. Onze hersenen, maar ook ons immuunsysteem. Overleven is het belangrijkste, daarna worden de normale lichaamsfuncties weer herstelt.

Je kunt niet groeien onder stress

Te veel stress is slecht voor je. Je kunt niet groeien onder stress. Met stress is je IQ meetbaar lager en je immuunsysteem werkt minder goed. Dat is de rede waarom mensen met veel stress sneller ziek worden. Veel hedendaagse ziektes zijn direct terug te voeren op de spanningen en de stress waarin  mensen vandaag de dag leven. Het is dus belangrijk om hier goed mee om te gaan. Voorkomen is beter dan genezen!

Stress in onze huidige samenleving

Vroeger, in het stenen tijdperk, was stress een minder groot probleem. Als er gevaar dreigde, omdat er bijvoorbeeld een sabeltandtijger in de buurt was, reageerde ons lichaam met stress om alert te kunnen reageren. En wanneer het gevaar geweken was keerde ons lichaam terug naar zijn natuurlijke staat: die van ontspanning en rust.

In onze huidige samenleving is het vaak anders. Er komen zoveel signalen op ons af dat we, vaak onbewust, constant gestrest zijn. We hebben een drukke baan die veel van ons vraagt, een gezinsleven, een vriendenkring om te onderhouden en we willen ook nog tijd overhouden voor onze hobby’s. Voor je het weet sta je de hele dag onder druk.

Spanning en stress verminderen

Je kunt gelukkig veel doen om spanning en stress in je leven te verminderen. Allereerst is het belangrijk de spanning en stress bij jezelf te herkennen. Als je er bewust op gaat letten zal het je misschien verbazen hoeveel spanning en stress er in je leven is. En nu je weet hoe ongezond spanning en stress eigenlijk wel niet is kun je er wat aan gaan doen.

Vermijd stress situaties waar nodig en zorg voor voldoende rust momenten in je leven. De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn. Zorg voor voldoende balans in je leven. Dit klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het is, zeker als stress een manier van leven is geworden. Veel mensen merken pas onder hoeveel stress ze staan als ze op vakantie gaan. De eerste dagen is het dan letterlijk afkicken met veel hoofdpijn.

spanning en stress verminderen is de moeite waard. Het is goed voor je fysieke, en geestelijke gezondheid. Je voelt je lekkerder, fitter, en je leeft langer. In onderstaande artikelen vind je veel tips om je hiermee te helpen en de spanning en stress in je leven te verminderen:

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment