Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Relatieprobleem en ruzie maken in een relatie

Hoe komt het dat zoveel relaties uiteindelijk stuklopen? Waar eerst liefde was, met veel aandacht voor elkaar, heeft dit gevoel plaatsgemaakt voor ruzie maken, strijd, verbittering en teleurstelling. Een relatieprobleem vraagt om aandacht, want voor je het weet is het te laat.

Weet je nog hoeveel tijd en aandacht je aan je partner besteedde toen jullie net verlieft op elkaar waren? Zeg eens eerlijk, hoeveel is daar nu nog van over? In een relatie dien je te investeren, en niet alleen in het begin, je zal een relatie ook moeten onderhouden. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je steeds verder uit elkaar groeit en de relatie uiteindelijk stukloopt.

Ruzie maken in een relatie

Ruzie maken in een relatie is letterlijk en figuurlijk een schreeuw om aandacht: “Begrijp mij nou!” Maar zolang er ruzie is, is er nog hoop. Ruzie maken is beter dan niets meer tegen elkaar zeggen en langzaam uit elkaar groeien. Door ruzie te maken besteed je immers nog steeds aandacht aan elkaar.

Waar je ruzie maakt en de strijd aan gaat wil je iets hebben. Een relatie waarin beide partners ruziën en een machtsstrijd met elkaar voeren gaat allang niet meer over houden van en respect hebben voor elkaar. Feitelijk gaat een machtsstrijd over het niet willen voelen van de pijn die je hebt. Wat is er dan makkelijker om de strijd aan te gaan met je partner? Wil je meer weten over een machtsstrijd, lees dan mijn artikel relatieproblemen oplossen: machtsstrijd en dramadriehoek.

Relatieprobleem of communicatieprobleem?

In kernkwaliteiten en verbeteren van relatie communicatie heb ik al eerder geschreven dat een relatieprobleem vaak terug te voeren is tot een communicatieprobleem in de relatie. De beide partner begrijpen elkaar niet of zitten in elkaars allergie. Hoe los je dat dan op?

Het is belangrijk om patronen in een relatie te herkennen, gevoelens naar elkaar uit te spreken en de pijn met elkaar te willen aangaan. In een goede relatie is er respect, ruimte en liefde voor elkaar. Beide partners accepteren elkaar zoals ze zijn, spreken verwachtingen en behoeftes naar elkaar uit en willen de ander niet veranderen: Ik ben ok en jij bent ok. Ga het gesprek dus aan.

Verschil in temperament, waarden en interesses

Een relatieprobleem kan ook voortkomen uit een verschil in temperament (onze karaktereigenschappen), een verschil in de waarden of de interesses die we hebben. Het is dus belangrijk om te weten waarin je verschilt met je partner. Niet iedereen denkt en voelt hetzelfde als jij.

Iedereen is uniek, met zijn of haar eigen karakter, waarden en interesses. Respecteer je dit van je partner dan kun je veel leren omdat hij of zij de wereld vanuit een ander perspectief ziet dat voor jou verborgen is. Je partner is hiermee dus je leermeester. Onbewust zoeken we namelijk vaak een partner uit waar we het meest van kunnen leren.

Gelijkwaardigheid in de relatie

Een goede relatie is er één van gelijkwaardigheid. Te vaak heeft een relatieprobleem zijn oorsprong in de verhoudingen die er zijn tussen de partners. Waar één van de partners de ander domineert en alles bepaalt groeit de relatie scheef.

Waar de ene partner domineert, laat ander dit (onbewust) toe. Vaak heeft dit met een negatief zelfbeeld te maken. Een laag zelfbeeld en de negatieve invloed hiervan op je relatie kan de relatie uiteindelijk kapot maken. Iemand die zich in zijn of haar relatie laat domineren door de ander zal dit vaak ook op andere terreinen doen, met vrienden en ook op het werk.

Liegen in een relatie kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit onvoldoende zelfvertrouwen om de confrontatie aan te gaan.

Relatietherapie en relatiecoaching, als je er samen niet meer uitkomt

Kom je er samen niet meer uit dan kan relatietherapie een goede uitkomst zijn. Samen met een onafhankelijke therapeut of relatiecoach ga je kijken de werkelijke reden waarom de relatie niet meer loopt. Dit kan een verdieping in de relatie betekenen, zeker wanneer de beide partner eindelijk begrijpen waar het hun werkelijk om gaat in de relatie.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment