Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

De invloed van de crisis op het gezin

Soms lijkt een gezin net op het leiden van een bedrijf. Je moet leiding geven, conflicten oplossen en soms moeilijke beslissingen nemen. Er komt veel op je af. Op veel dingen heb je invloed, op nog meer dingen niet. Eén van de dingen waar je als gezin, schijnbaar, geen invloed op hebt zijn situaties van buitenaf, zoals de crisis van de laatste jaren. En juist dit geeft stress en onzekerheid.

Onzekerheid in je relatie

Onzekerheid over financiën en de toekomst kan de relatie met je partner flink onder druk zetten, soms zo erg dat hierdoor relatieproblemen ontstaan, partners uit elkaar groeien en misschien wel uit elkaar gaan. Kinderen zijn hiervan vaak de dupe.

Is mijn baan of die van mijn partner nog wel veilig? Kunnen we het allemaal nog wel betalen? Moeten we niet wachten met het kopen van een nieuwe auto en kunnen de kinderen strakst wel studeren? De crisis kan veel spanning geven. Hoe ga je daar mee om en wat kun je doen zodat de crisis je niet of nauwelijks raakt?

Laat de crisis je niet aanpraten

Natuurlijk, de crisis is een feit. De euro staat onder druk en Griekenland is (zo goed als) failliet. Veel mensen voelen de effecten van de crisis direct in hun portemonnee. Toch is er meer aan de hand. Angst voor de crisis en angst voor het onbekende spelen namelijk ook een grote rol; misschien nog wel een grotere dan de echte crisis. Een crisis is pas een echte crisis als je erin gelooft.

Veel van de effecten van de crisis worden door angst veroorzaakt. Door negatief economisch nieuws worden mensen onzeker, gaan bedrijven bezuinigen en vallen er ontslagen. En wanneer er mensen ontslagen worden zorgt dit weer voor nieuw negatief nieuws over de crisis. Ook gezinnen stellen vaak grotere aankopen uit bij slecht economisch nieuws en ook dit is weer slecht voor de economie.

Dit alles lijkt een onvermijdelijke neerwaartse spiraal. Maar als gezin heb je wel degelijk een keus. Kies je voor angst of kies je ervoor om van de crisis juist een kans te maken?

Bezuinigen of investeren in je gezin?

Net als er bedrijven zijn die floreren in tijden van crisis, de kansen die er zijn zien en pakken, zo kun je dit ook doen met je eigen gezin. Misschien is het dan crisis in de rest van Nederland, dit hoeft niet te gelden voor jouw gezin. Kies er bewust voor om te investeren in de relatie met je partner en die met je kinderen. Maak van de crisis een kans.

Kies er bewust voor om de andere gezinsleden beter te leren kennen. Wat zijn hun behoeftes, wat zijn hun verlangens, waar zijn ze goed in en waar kunnen ze jou en elkaars hulp gebruiken? Hoe kun je meer naar elkaar toe groeien? En hoe zit het met de balans tussen werk en privé?

Maak je gezin sterker dan ooit. Zelf als alle andere zekerheden weggevallen dan vormt jouw gezin een stevige basis. Door juist nu te investeren raakt de crisis je minder.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment