Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Onzekerheid overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen door zelfkennis

Veel mensen zijn onzeker over zichzelf en zijn op zoek naar meer zelfvertrouwen. Voor mij is zelfkennis één van de manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Door je zelfkennis te vergroten leer je jezelf beter kennen, waarderen, en je bewuster te worden van je eigen behoeftes, waarden, interesses en (belemmerende) overtuigingen.

Zelfkennis als basis voor zelfvertrouwen

Iedere keer verbaas ik mij weer hoe slecht mensen zichzelf kennen. Veel mensen lopen leeg, verliezen energie, zijn onzeker, maar weten niet waarom. Vaak weten we wel bij anderen te benoemen wat hun kwaliteiten en talenten zijn, en zeker wat er bij anderen aan schort, maar bij onszelf?

Stel je voor dat je directeur bent van een groot bedrijf. Dan wil je toch graag weten waar jouw bedrijf goed in is, wie er voor je werken en welke de producten of diensten je levert? Zonder deze kennis ben je stuurloos. Zie jezelf nu als directeur van jezelf, geldt hier dan niet hetzelfde? Zou jij als directeur niet erg onzeker zijn als je maar weinig wist over jezelf?

Basisbehoeftes, persoonlijke waarden en interesses

Iedereen is anders en heeft andere behoeftes. Door je zelfkennis te vergroten leer je je basisbehoeftes als persoon te (h)erkennen. Naast behoeftes spelen ook persoonlijke waarden, interesses, onbewuste patronen en overtuigingen een rol. Allemaal hebben ze invloed op je energiehuishouding, je gedrag, en hoe je in het leven staat.

Je basisbehoeftes (persoonlijke stijl) bepalen in grote mate hoe je (onbewust) handelt en reageert in bepaalde situaties. Je persoonlijke waarden en overtuigingen zijn van grote invloed op je dagelijks handelen en besluitvorming. Hoe denk je en wat zijn je aannames? Waar geloof je in en wat vind je belangrijk? Persoonlijke interesses geven richting aan ons leven en zijn de belangrijkste vormgevers van zowel onze carrière als onze persoonlijke levensstijl.

Wanneer je jezelf goed leert kennen, dan leg je een stevige basis voor zelfvertrouwen en hoef je niet meer onzeker te zijn.

Belemmerende overtuigingen

Onzekerheid overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen begint dus met zelfkennis. Een belangrijk onderdeel hiervan is je bewust te worden van je eigen overtuigingen. Overtuigingen beïnvloeden namelijk een groot deel van je dagelijks leven. We spreken van een beperkende of belemmerende overtuiging als een overtuiging je niet dient en je in de weg staat.

Een overtuiging kan ontstaat door dat wat je hebt meegemaakt, door datgene wat tegen je is gezegd of een irreële gedachte. Je bent dit voor de waarheid gaan aannemen. Als je maar vaak genoeg te horen krijgt dat je dom bent, dan ga je het vanzelf geloven!

Een voorbeeld

Stel dat je de overtuiging hebt dat het leven zwaar en moeilijk is. Vroeger was het misschien moeilijk voor je ouders om rond te komen. Je zag dit dagelijks bij je ouders. Bij jezelf is de overtuiging ontstaat dat dit dus ook voor jou geldt.  Het is jouw werkelijkheid geworden. Je creëert dan (onbewust) een wereld rond je heen die aan dit beeld voldoet, ook als is dit niet meer nodig is.

Overtuigingen zichtbaar maken

Zo is het ook met belemmerende overtuigingen over geld, houden van jezelf, vertrouwen hebben in jezelf, of noem maar op. Het zal je verbazen hoeveel belemmerende overtuigingen een gemiddelde persoon heeft. Feitelijk heeft iedereen ze, in min of meerdere mate. Door belemmerende overtuigingen zichtbaar te maken heb je een keuze. Als ze je in de weg staan, dan kun je er wat aan gaan doen. Coaching kan hierbij helpen.

Onzekerheid overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen

Door jezelf beter te leren kennen bouw je vanzelf aan meer zelfvertrouwen. Je kunt pas echt veranderen, en je onzekerheid overwinnen, als je inzicht krijgt in jezelf. Zelfkennis leidt tot zelfwaarderingen en zelfwaardering is weer de basis voor zelfvertrouwen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one
 • Dave Mar 8, 2012, 3:35 pm

  Ja, voor het overwinnen van onzekerheid is zelfkennis héél belangrijk. Vergeet echter ook niet Zelfbeeld. Hoewel er raakvlakken zijn, zijn zelfkennis en zelfbeeld zeker niet hetzelfde. Met voldoende zelfkennis kun je je er bijvoorbeeld van bewust zijn dat je wel erg kritisch naar jezelf, of aspecten van jezelf, kijkt. Veel kritischer dan anderen naar jezelf kijken. Waarschijnlijk heb je dan last van een negatief zelfbeeld.
  En hoewel je je dat bewust bent, betekent dat nog niet dat je door middel van zelfkennis je zelfbeeld kunt opvijzelen. Sterker nog, het kan je negatieve zelfbeeld juist versterken omdat je jezelf dan weer op je kop geeft dat je zo kritisch naar jezelf kijkt. Volg je het nog? 🙂

  Simpele oefening voor een positiever zelfbeeld: Schrijf elke avond 10 positieve dingen over jezelf in een schriftje. En dat hoeven geen grootse dingen te zijn. Heb je bijvoorbeeld een hekel aan afwassen, en heb je toch afgewassen? Schrijf dan als 1 van de 10 punten op: “Afgewassen!”
  In het begin is het misschien niet zo makkelijk om 10 positieve dingen te bedenken. Je zult merken dat het al snel veel makkelijker wordt. (omdat je zelfbeeld al minder negatief is geworden) Als je dit bemerkt, ga dan vooral door!! 🙂
  Doe dit minimaal 3 weken.

  Succes!

 • Stephanie Mar 12, 2012, 5:34 pm

  Ik kan me goed vinden in wat je zegt over de relatie tussen zelfkennis en zelfvertrouwen. Hoe meer zelfkennis, hoe meer zelfvertrouwen en hoe meer zelfvertrouwen hoe meer je ook nieuwsgierig wordt naar jezelf. Het wordt dus eigenlijk alleen maar leuker 🙂

Leave a Comment