Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Tips voor teambuilding activiteiten die effectief zijn

Bij teambuilding activiteiten denken veel mensen aan een team of bedrijfsuitje dat vooral leuk moet zijn. Paintballen, bowlen, uit eten of een kookworkshop zijn van die activiteiten die de onderlinge samenhang in een team kunnen bevorderen.

Maar of het naast het gezellige aspect ook echt nuttig en effectief is, dat blijft de vraag.

Teambuilding, maar dan effectief

Je kunt veel meer uit je teambuilding activiteiten halen wanneer je teambuilding zodanig vorm geeft dat communicatiepatronen spelenderwijs zichtbaar worden. Teamleden krijgen zo inzicht in de manier waarop ze met elkaar communiceren, elkaars bewuste en onbewuste gedrag, en hoe ze effectief(er) met elkaar kunnen samenwerken.

Effectief teambuilding hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zelf maak ik veel gebruik van teambuilding met DISC. Door gebruik te maken van DISC krijgen teamleden niet alleen veel inzicht in zichzelf, maar ook in de andere teamleden en hoe ze met elkaar samenwerken.

Naast DISC zijn er natuurlijk ook andere modellen en methoden beschikbaar (bijvoorbeeld MBTI) om je teambuilding event, naast aangenaam, ook nuttig te laten zijn. Iedere aanbieder heeft vaak zijn eigen voorkeur.

Wat is het doel van je teambuilding activiteit?

Belangrijk is dat je vooraf je doel bepaalt. Wat wil ik met teambuilding bereiken? Gaat het om het team effectiever te maken, meer te laten samenwerken, of is er een al dan niet sluimerend conflict dat opgelost dient te worden? Of wil je misschien alleen een leuke activiteit zonder te veel poespas eromheen?

Kies de teambuilding activiteit die bij je past

Met dit doel voor ogen ga je je plan bepalen. Om hoeveel mensen gaat het? Wat is het beschikbare budget, en wanneer moet het teambuilding event plaatsvinden? Vervolgens is het tijd om te kiezen voor een teambuilding activiteit die bij jouw organisatie past. Kies je voor een kant en klare oplossing, of kies je voor maatwerk?

Kant en klare oplossing

Er zijn vele aanbieders die een kant en klare teambuilding activiteit aanbieden. Kijk maar eens op internet. Van abseilen tot zeiltochten, en van kookworkshops tot vuurlopen. Je kunt werkelijk kiezen uit honderden aanbieders. Het grote voordeel van een kant en klare teambuilding activiteit is dat deze vaak wat goedkoper is en dat er niet zoveel van te voren geregeld hoeft te worden.

Je kiest voor een aanbieder, boekt het aantal deelnemers op een bepaalde datum, kiest of je wel op niet na het event wilt eten, en je bent in de meeste gevallen klaar.

Maatwerk teambuilding activiteit

Een maatwerk teambuilding activiteit is vaak duurder en vergt meer voorbereiding. Samen met de aanbieder (vaak een coach en/of trainingsbureau) bepaal je het doel van het teambuilding event. Wat zijn de leerdoelen en wat voor soort activiteit past het beste daarbij.

Door voor maatwerk te kiezen, kies je een teambuilding activiteit dat het beste aansluit bij het team en de organisatie.

Teambuilding, en dan?

Je hebt er veel werk in gestoken en het teambuilding event was een groot succes, maar wat dan? Wat ga je doen met de verworven inzichten? Te vaak doen organisaties een teambuilding event om het vervolgens daar bij te laten, en dat is zonde.

Je kunt met een teambuilding event veel inzichtelijk maken en een boost geven aan het teammoraal en de onderlinge samenwerken. Maar er is vaak meer nodig dan een enkel teambuilding event om je team of organisatie optimaal te laten functioneren. Teambuilding is een continu proces.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment