Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Midlife en de midlifecrisis: je leven veranderen

Tijdens midlife, de periode in ons leven tussen 35 en 55 jaar, voelen mensen een natuurlijke drang om te veranderen. Deze drang kan je leven behoorlijk onder druk zetten wat in de volksmond vaak als midlifecrisis wordt aangeduid.

Wat is midlife?

Midlife is een periode van heroverweging. In deze levensfase word je als het ware gedwongen om stil te staan bij de dromen en ambities die je vroeger had. Het zet je leven onder druk: “Wat is er over van mijn idealen en heb ik wel het leven geleefd dat ik wilde leven?”, “Ik wil mijn leven veranderen.” en “Nu of nooit!”

Midlifecrisis?

De vragen die tijdens midlife spelen zijn feitelijk heel gezond. Het is een soort natuurlijke reactie van ons lichaam om ons levensdoel te bereiken en je leven te veranderen als we hier nog onvoldoende stappen in hebben gezet. Toch ervaren veel mensen midlife, en zeker de midlifecrisis, als negatief en ongewenst. Maar als deze reactie zo natuurlijk is, is de midlifecrisis dan niet iets heel gezonds en bestaat de midlifecrisis eigenlijk wel?

Midlife zet je leven onder druk

Volgens Roy Ramdjanamsingh, eigenaar van Q4Profiles, heeft midlife grofweg twee fases. De eerste helft, 35 tot 45 jaar, en de tweede helft, 45 tot 55 jaar. Tijdens midlife zijn er vijf hoofdthema’s die spelen en onder druk komen te staan. We zetten ons dan in om deze thema’s op te lossen. Dit zijn thema’s op het gebied van:

 • Relatie
 • Kinderen
 • Ouders
 • Werk
 • Huisvesting

De eerste helft van midlife: 35 tot 45 jaar

Dit is de periode waarin de ons meer bewust worden over de inrichting van ons leven. We willen dingen bespreekbaar maken, ons leven veranderen en komen onze communicatieve uitdagingen tegen.

Iedereen is anders en gaat dan ook anders met midlife om. Als coach maak ik vaak gebruik van een Persoonlijke Stijl (DISC) Analyse om de verschillen in gedrag zichtbaar te maken, en om mensen te (h)erkennen in hun eigen behoeften. Zeker tijdens midlife en/of een midlifecrisis kan dit verhelderend zijn:

 • Zo zal iemand met en dominant temperament vaker kortaf reageren en een behoeft hebben naar meer controle.
 • Iemand met een interactief temperament praat vaak honderduit over wat hij of zij meemaakt.
 • Iemand met een stabiel temperament zal zich stugger en koppiger opstellen en minder toegankelijk zijn.
 • En iemand met een consciëntieus temperament is vaak cynisch, minder bereikbaar en wordt vaak kritisch naar zijn omgeving.

De tweede helft van midlife: 45 tot 55 jaar

In deze periode willen we de inrichting van ons leven toetsen. Klopt de inrichting van ons leven nog? We willen als het ware de vijf hoofthema’s van midlife (relatie, kinderen, ouders, werk en huisvesting) nog een keer tegen het licht houden. Als we deze 5 thema’s nog niet geregeld hebben, ervaren we dit als druk. We zetten ons dan in om deze druk op te lossen:

 • Iemand met een dominant temperament zal deze druk adresseren en benoemen.
 • Iemand met een interactief temperament zal vaak uitnodigen tot een gesprek en willen praten over zijn of haar gevoel.
 • Iemand met een stabiel temperament wordt vaak klagerig.
 • En iemand met een consciëntieus temperament zal zich gaan afvragen waarom dingen gebeuren.

Je leven veranderen: de midlifecrisis als natuurlijk proces

Midlife is een periode van en voor zelfreflectie. En in tegenstelling tot wat velen denken is midlife en de midlifecrisis juist een natuurlijk proces en een geweldige kans om een stap in de goede richting te zetten. Het zet je leven onder druk, maar dan wel om er een positieve wending aan te kunnen geven:  Je leven veranderen om te doen wat je eigenlijk altijd al had willen doen.

Wil je meer weten over midlife en de midlifecrisis? Lees dan ook mijn artikelen oplossing midlife crisis, lust of last, midlife crisis symptomen bij mannen en vrouwen en wat is een midlife crisis en hoe kun je er een voorkomen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one

Leave a Comment