Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Beïnvloed anderen door zelf te veranderen

Persoonlijke groei heeft in grote mate met bewustwording te maken. Bewustwording van wie je zelf bent, wat je kwaliteiten en talenten zijn, maar ook wat voor invloed je op anderen kunt uitoefenen.

Beïnvloed anderen

Beïnvloed anderen door zelf te veranderen. Net als in mijn vorige artikel verander jezelf door meer jezelf te zijn lijkt dit in eerste instantie een paradox, maar is het niet. Het is verbazingwekkend hoeveel invloed je hebt wanneer je zelf bereid bent te veranderen.

Effectief communiceren

Communicatie lijkt zo gemakkelijk, maar effectief communiceren is best wel ingewikkeld. Door effectief te communiceren kun je mensen positief beïnvloeden. Helaas vinden veel conflictsituatie hun bron in de manier waarop mensen communiceren. Communicatie wordt dan miscommunicatie, en dat is jammer want juist door je een klein beetje aan te passen aan de stijl van de ander zijn veel misverstanden te voorkomen.

In plaats van geïrriteerd of boos te worden kun je anderen helpen jou te begrijpen. Verplaats jezelf in de ander. Iemand die wat indirecter is in zijn communicatie heeft gewoon wat meer tijd nodig om jou te begrijpen. Breng de boodschap wat langzamer, geef wat meer uitleg, en je zult zien dat je beter begrepen wordt. Zo is het ook andersom. Iemand die directer is haakt vaak af wanneer je de boodschap te voorzichtig brengt.

Wil je meer weten over gedrag en communicatiestijlen, lees dan mijn artikel karaktereigenschappen lijst voor beter samenwerken in teams en een vergadering.

Slachtofferrol

Je kunt natuurlijk de slachtofferrol aannemen en altijd anderen de schuld geven: “De reden dat ik zo ben, en mij zo gedraag, ligt buiten mij en komt een ander (mijn partner, de situatie, de economie of de politiek)”. “Ik ben machteloos en “ze” hebben mij dit aangedaan”. Hierbij geef je als het ware je macht, en dus ook je geluk, uit handen.

Je kunt natuurlijk eeuwig wachten tot anderen gaan veranderen, maar juist door zelf de stap te zetten, door zelf te veranderen en verantwoordelijkheid te nemen, zal je merken dat je veel effectiever wordt in het beïnvloeden van anderen en de situatie waarin je verkeerd.

Zelf veranderen is een proces

Om zelf te veranderen, daar heb je lef voor nodig en is best wel eng, zeker in het begin. Je neemt immers de regie en verantwoordelijkheid over je eigen leven in handen, en je kunt anderen niet meer de schuld geven van alles wat fout gaat. Je bent nu zelf verantwoordelijk over alles wat goed, maar ook over alles wat fout gaat en dat is best wel even wennen.

Ik heb hier zelf ook de nodige lessen in geleerd. Als ik nu terugkijk op sommige situatie en conflicten uit het verleden kan ik daar niet echt trots op zijn. Ik heb vroeger ook vaak de slachtofferrol aangenomen, alles en iedereen de schuld gegeven, en mijn verantwoordelijkheid niet genomen. Toch is dit alles onderdeel van mijn eigen proces geweest om te komen tot waar ik nu ben. En nu kan ik deze kennis en ervaring aanwenden om anderen positief te beïnvloeden als coach en trainer, of via de artikelen zoals deze om mijn site.

De invloed van je eigen persoonlijke groei op je omgeving

Je hebt een grotere invloed dan je zelf denk. Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben en reiken vaak verder dan je in eerste instantie dacht.

In mijn artikel mensen helpen maakt het verschil beschrijf ik dat je geen boek hoeft te schrijven of een beroemd iemand te zijn om echt een verschil in de wereld te maken. Iedereen kan het en je kunt er direct mee starten. Een positieve bijdragen leveren of gewoon iemand blij maken door een simpele glimlach heeft een grotere impact dan je denkt.

Jouw verandering, en jouw invloed, is misschien wel het begin van een keten van veranderingen die vele mensen kan raken. Je weet immer nooit wat voor impact jouw glimlach kan hebben.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment