In Nederland en België weten steeds meer mensen de weg naar een personal of life coach te vinden. Coaching is populair en er zijn vele coaches om uit te kiezen. Hoe vind je nu een coach die bij jou past en wat zijn de eigenschappen en kwaliteiten van een goede coach?
Waar mensen vroeger liever niet wilde erkennen wel wat hulp te kunnen gebruiken, laat staan er openlijk over praten, is het tegenwoordig heel normaal om op een verjaardag te vertellen dat je een personal coach hebt. En terecht, coaching heeft vele voordelen en is een uitstekende investering in jezelf.
Een goede coach
Met een goede coach kun je doelgericht aan je eigen ontwikkeling en loopbaan werken, je zelfvertrouwen en assertiviteit verhogen, of gaan ontdekken waar je nu echt gelukkig van wordt. Ook zien steeds meer werkgevers de voordelen van coaching, en in veel gevallen is coaching zelfs opgenomen in de arbeidsvoorwaarden.
Hoe vind je een coach die bij je past?
Wil je een gecoacht worden dan zijn er vele soorten coaches om uit te kiezen (zie hoe zoek ik de beste coach). Ieder heeft zijn eigen eigenschappen, kwaliteiten, specialisatie(s) en achtergrond. Zelf ben ik life coach (zie wat is een life coach en wat doet hij precies) en dit betekent dat ik veel opdrachten aan kan, maar niet alles. Kies daarom een coach die het beste aansluit bij jouw vraag en één die het beste bij jou past.
De meeste coaches hebben een eigen website en hier kun je jezelf alvast laten informeren over de coach en hoe hij te werk gaat. Vaak geeft dit al een goede indruk van wat je kunt verwachten. Veel coaches, ook ik, bieden potentiele cliënten de mogelijkheid voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Maak hier gebruik van en laat je informeren, het is voor de effectiviteit van een coachtraject belangrijk om je op je gemak, en veilig, te voelen bij een coach.
Een goede coach geeft aandacht en kan goed luisteren
Een goede coach geeft geen advies, wel aandacht. Advies komt van buitenaf en heb je waarschijnlijk al te veel gekregen. Verandering en transformatie komen echter van binnenuit. Juist door de aandacht die de coach jou geeft ben je in staat dieper tot jezelf door te dringen, te voelen en te ervaren wat het is dat jou beweegt.
Soms is het vertellen van jouw verhaal al voldoende om een verandering in gang te zetten. Een coach die zelf alleen maar aan het woord is belemmert dit proces. Aandacht geven en kunnen luisteren behoren dus tot de basisvaardigheden van een goede coach.
Een goede coach vraagt door
Naast aandacht geven en kunnen luisteren stelt een goede coach vragen. Dit zijn vooral open vragen waar geen ja of nee antwoord op mogelijk is. Door open vragen te stellen nodigt de coach zijn cliënten uit om na te denken. En is een antwoord eenmaal gegeven dan zal de coach vaak doorvragen totdat de kern van de zaak is bereikt.
Een goede coach moet kunnen spiegelen
Spiegelen is aan de cliënt teruggeven wat de coach ziet of hoort. Dit voegt een extra dimensie toe aan het coachgesprek. Jezelf horen praten doe je iedere dag, dat iemand anders dit aan jou teruggeeft gebeurt maar zelden. Als iemand anders jou spiegelt krijgt het vaak een diepere lading en nodigt dit uit tot zelfreflectie.
Een goede coach heeft empathie
Empathie is een ander woord voor inlevingsvermogen, ofwel de vaardigheid om je in te leven in de gevoelens van anderen. Hierdoor is de coach beter in staat de emoties van zijn cliënt beter te kunnen begrijpen. Zonder empathie praat je langs elkaar heen.
Een goede coach velt geen oordeel
Iedere coach heeft zijn eigen mening. Dit is niet erg. Een coach velt alleen geen oordeel. Keer op keer krijg ik van cliënten terug dat ze het als bijzonder prettig ervaren dat ze hun verhaal kunnen vertellen zonder dat iemand er een oordeel over velt.
Een goede coach gebruik tools ter ondersteuning
Coaching tools dienen ter ondersteuning. Ik gebruik ze zelf ook. Of het nu een NLP techniek is, een geleide meditatie of werken met deelpersoonlijkheden, het is allemaal bedoelt om met het onderbewuste van de cliënt te communiceren.
Laat je niet verleiden door de honderd en één tools of methoden die sommige mensen aanprijzen op hun website. Meer tools betekent niet per definitie dat iemand beter is. Ook is één tool of methode niet beter dan de ander. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Een goede coach gebruik tools ter ondersteuning, niet als doel op zich, en zet ze in waar nodig.
Een goede coach weet zijn beperkingen
Een goede coach kan niet alles en weet zijn beperkingen. Dit kan betekenen dat wanneer blijkt (bijvoorbeeld tijdens de intake/kennismaking) dat de coach zich niet geschikt acht om het coachtraject tot een goed einde te brengen, hij dit zal zeggen en waar nodig zal doorverwijzen naar iemand die dit wel kan. Zie dit niet als een afwijzing, maar als een middel om voor jou de best mogelijke zorg te bieden.
De beste coach dat ben je zelf
Er zijn veel goede coaches in Nederland en België, maar de beste coach dat ben jij zelf. Jij hebt alle wijsheid al in huis om jezelf te kunnen coachen. Alle antwoorden, eigenschappen, kracht en kwaliteiten zijn allang in jou aanwezig. Diep van binnen weet je al precies hoe jij in elkaar zit, weet je wat je wilt en wat je kunt. Een goede coach faciliteert jou in dit proces.
Eigenschappen en kwaliteiten van een goede coach, wat vind jij?
Er zijn natuurlijk nog veel meer eigenschappen en kwaliteiten die een goede coach kan hebben. Zo zijn er coaches die provocatief te werk gaan. Dit lijkt misschien in tegenstrijdig met alles wat ik hierboven heb verteld, maar hoeft dit niet te zijn. Vaak kan een provocatieve houding een zeer effectieve methode zijn om mensen wakker te schudden. En zo kunnen er nog veel meer eigenschappen en kwaliteiten zijn die een goede coach kan hebben.
Ik wil je dan ook uitnodigen om hieronder te delen wat jij verstaat onder een goede coach. Welke eigenschappen en kwaliteiten van een coach zijn voor jou belangrijk?
Coachen is op de eerste plaats de eigenschappen van de coachi gebruiken om hem beter te maken. Meestal is de potentie aanwezig maar onbewust of verdrongen door de opvoeding en de school. Met de nodig empathie en door inderdaad te blijven doorvragen ontdekt de andere zijn sterke punten en wat er mee kan worden gedaan. Terwijl je coach en met vragen stuurt kan je de andere ook zijn zwakke punten leren ontdekken en ze door hem zelf laten bijsturen.