Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Het bewustzijnsniveau van zelfdestructief gedrag, bewustwording en bewust zijn

Sommige mensen vertonen gedrag dat je kunt kwalificeren als zelfdestructief. Amy Winehouse is hier misschien wel een goed voorbeeld van. Zo kon het succes als popster, en het leven niet aan, en nam haar toevlucht in drank en drugs. Helaas is het niet goed met haar afgelopen.

Zelfdestructief gedrag

En zo zijn er nog wel meer voorbeelden van zelfdestructief gedrag. Bijvoorbeeld mensen die hun hoofd uit een rijdende trein steken en dan, misschien tot hun eigen verbazing, de dood vinden doordat ze een paal langs de spoorlijn raken. Ik had vroeger een vriendin die dit de manier noemde waarop de natuur met mensen omging: Darwin’s natuurlijke selectie. Dit klink misschien erg cru maar het is wel wat er gebeurt. Als je onbewust je leven leidt, loop je meer risico. Bewust zijn heeft dus voordeel.

Je leven leiden of je leven lijden

Jammer genoeg zijn er mensen die vaker in de problemen komen dan anderen. Mensen die keer op keer dezelfde fout maken, zich vaker slachtoffer voelen dan anderen en zich alleen maar laten leiden door hun eigen angsten. Ze zijn destructief bezig en hun leven is een ware hel, die ze vaak zelf hebben gecreëerd.

Het lijkt wel of sommige mensen minder bewust in het leven staan, minder bewust zijn, en het leven minder goed aankunnen dan anderen. Misschien wel zo destructief leven dat hun gezondheid in gevaar komt. Wie kent niet iemand uit de familie of vriendenkring die “het” maar niet wil snappen? Het antwoord op hun problemen ligt letterlijk voor hun neus, alleen willen of kunnen ze het niet zien.

Bewustzijnsniveau

Als coach ben ik vaak bezig met wat mensen beweegt en waarom mensen soms (voor mij) onlogische keuzes maken. Ik denk dat iemands bewustzijnsniveau veel kan verklaren.

Mensen die bewuster zijn hebben een voordeel op mensen die minder bewust in het leven staan. Ze weten wie ze zijn, wat hun karaktereigenschappen zijn, en maken hun eigen keuzes. Dit geeft een dusdanig voordeel waardoor het leven net wat makkelijker is.

Misschien heeft iemands bewustzijnsniveau ook wel te maken met de hoeveelheid ruis die er in iemands leven zit. Als er te veel ruis is hoor je alleen nog maar de ruis en kun je niet meer horen waar het werkelijk over gaat.

Slachtoffergedrag

Je ziet ook dat, naarmate mensen zich meer bewuster zijn van zichzelf, ze minder in een slachtofferrol gaan zitten en vaker hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Het is natuurlijk erg gemakkelijk om te roepen de regering of je baas allerlei dingen fout doet, maar zonder zelf je verantwoordelijkheid te nemen zal er waarschijnlijk voor jouw situatie niets veranderen. Een slachtoffer ondergaat dingen, iemand die verantwoording neemt verandert dingen.

Wat is nu het verschil? Met een relatief laag niveau van bewustzijn heb je niet hetzelfde overzicht als iemand met een hoog bewustzijnsniveau. Je doet en neemt beslissingen vanuit jouw bewustzijnsniveau. Alles wat buiten jouw perspectief ligt, dat zie je niet. Hierdoor ben je je niet bewust van andere alternatieven. Je maakt dus beslissingen die voor jou normaal lijken maar voor iemand op een ander bewustzijnsniveau misschien als vreemd overkomen.

Vergelijk het maar met het Empire State Building in New York City. Als je op straatniveau staat heb je niet hetzelfde overzicht als iemand die bovenop het uitzichtplatform staat.

Wanneer er veel in je leven is gebeurd

Soms zijn er zaken uit het verleden die verhinderen dat mensen bewuster kunnen leven. Ze willen wel maar het lukt gewoonweg niet. Er is teveel ruis op de lijn.

Trauma’s en andere heftige gebeurtenissen doen emotioneel veel pijn en kunnen zo’n impact hebben dat deze kunnen leiden tot allerlei problemen. Om de pijn maar niet te hoeven voelen vluchten veel mensen voor zichzelf. Dit kan leiden tot depressies, woede-uitbarstingen of andere emotionele problemen. Ook zijn er mensen die hun toevlucht nemen in drank of drugs, of juist bewust gevaarlijke situaties opzoeken.

De pijn ontwijken of wegstoppen is zelden de oplossing. Door bewust zaken uit het verleden op te ruimen kun je weer verder, en dus bewuster gaan leven.

Bewustwording en bewust zijn is een keuze

Bewustwording en bewust zijn is een keuze. Wil je het leven ondergaan, of ga je vanaf nu je eigen verantwoordelijkheid nemen en bewust zijn?

Door bewustwording en persoonlijke groei krijgt je inzicht in zaken die voorheen onzichtbaar voor je waren. Het is als een mist die langzaam optrekt. Opeens wordt alles helder. Wanneer had jij je laatste inzicht?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment