Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Leidinggeven, leiderschapsstijlen en effectief leiderschap

Eén van de belangrijkste kwaliteiten die een manager of leidinggevende kan hebben is de effectiviteit waarmee hij anderen in beweging kan zetten. Deze effectiviteit bepaalt voor een groot gedeelte zijn succes als leider. Dit vraagt veel inzicht. Effectief leiderschap heeft dan ook alles te maken met weten wie je zelf bent, weten aan welke type mensen je leiding geeft, en weten hoe je deze kennis op de juiste manier kunt inzetten.

Op papier lijkt leidinggeven gemakkelijk: Je vertelt wat je wilt en anderen voeren het uit. Toch blijkt dit in de praktijk lastiger dan mensen in eerste instantie denken. Leidinggeven kan mensen veel energie kosten en soms zelfs tot wanhoop drijven: zowel voor de leidinggevende als voor degenen die leiding krijgen. Vaak begrijpen ze elkaar gewoonweg niet.

Leidinggeven begint bij weten wie je zelf bent

Iedereen kan (leren) leidinggeven. Maar je kunt pas goed leidinggeven als je weet wie je zelf bent. Als je weet wat jouw eigen kwaliteiten en talenten zijn, en als je weet wat jouw uitdagingen zijn. Maar ook als je weet waar jouw potentiele valkuilen liggen en wat jouw beperkingen zijn.

Bovendien heeft iedereen zijn eigen persoonlijkheid en gedrag. Waar de één introvert is, is een ander extravert. Waar de één meer taakgericht is, daar is de ander meer mensgericht. Dit heeft invloed op de manier van leidinggeven en maakt dat mensen hun eigen voorkeurstijl hebben. De voorkeurstijl is de leiderschapsstijl die het dichtst bij hun persoonlijkheid ligt en waar ze het minste energie mee verliezen en zich het prettigst bij voelen.

Wat is jouw persoonlijke stijl?

Als coach maak ik veel gebruikt van DISC. Door DISC en het bijbehorende DISC profiel krijgen mijn cliënten snel inzicht in hun eigen gedrag, en waar nodig het gedrag van anderen. In het kort worden er vier fundamentele temperamenten gemeten: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus:

Dominant

Iemand met het dominant temperament is actief en zelfverzekerd en ervaart zijn omgeving als vijandig en stressvol. Hij is:

 • Direct en gedreven
 • Resultaat- en prestatiegericht
 • Heeft een hoog tempo
 • Neemt de leiding

Interactief

Iemand met het interactief temperament is actief en zelfverzekerd en ervaart zijn omgeving als goedgezind en ontspannen. Hij is:

 • Hartelijk en enthousiast
 • Gericht op contact
 • Prater
 • Impulsief
 • Verbaal sterk

Stabiel

Iemand met het stabiel temperament is passief en terughoudend en ervaart zijn omgeving als goedgezind en ontspannen. Hij is:

 • Betrokken en vriendelijk
 • Attent
 • Teamspeler
 • Houdt van harmonie
 • Gesloten

Consciëntieus

Iemand ment het consciëntieus temperament is passief en terughoudend en ervaart zijn omgeving als vijandig en stressvol. Hij is een:

 • Denker en observator
 • Afwachtend
 • Precies
 • Gesloten
 • Houdt van privacy

Vaak hebben mensen een combinatie van verschillende temperamenten, iedereen is tenslotte uniek. Meer informatie over de verschillende stijlen kun je vinden in karaktereigenschappen lijst voor beter samenwerken in teams en een vergadering.

Wat is jouw leiderschapsstijl?

Het is belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke stijl is. Dit geeft aan waar jij van nature goed in bent en waar je meer moeite voor moet doen. Het is ook belangrijk is om de persoonlijke stijl te weten van degene aan wie jij leiding geeft. Pas als je dit weet (jouw persoonlijke stijl en die van de ander(en) dan kun je jouw leiderschapsstijl hierop aanpassen.

Niet elke leiderschapsstijl is dus geschikt voor iedereen. De één voelt zich het prettigst bij een coachende stijl van leidinggeven, een ander komt beter tot zijn recht met een resultaatgerichte leiderschapsstijl of een meewerkende stijl. Dit betekent overigens niet dat je een bepaalde stijl niet aankunt, maar weet wel dat het je veel meer energie zal kosten dan een leiderschapsstijl die beter bij jou past.

Welke mensen heb jij in jouw team?

Je kunt misschien zelf wel direct en gedreven zijn, maar als jij leiding geeft aan een team waar voornamelijk mensen zitten met een stabiel temperament dan zal je een manier van leidinggeven moeten vinden waar iedereen van kan profiteren. Geef mensen dus leiding in een taal die ze kunnen begrijpen en verstaan.

Effectief leiderschap

Goed en effectief leiderschap begint bij jezelf. Je moet weten wie je bent, waar jouw kwaliteiten, maar ook jouw beperkingen liggen. Goed leiderschap heeft echter vooral met anderen te maken: De mensen aan wie jij leiding geeft en hoe je met ze communiceert.

Voor het beste resultaat gebruik je dus een leiderschapsstijl die niet alleen bij jou past, maar een stijl waar je ook de kwaliteiten en talenten van anderen mee kunt versterken. Als je het beste uit je mensen naar boven kunt halen dan ben je een groots leider.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

3 comments… add one

Leave a Comment