Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Persoonlijke eigenschappen, gevoelens en emoties onderdrukken

Het onderdrukken van persoonlijke eigenschappen, van gevoelens en emoties, en van ons natuurlijk gedrag kost veel energie. Je kunt het lang volhouden maar vroeg of laat komt je ware aard naar boven.

Bokito

In 2007 ontsnapte Bokito uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp. Nadat hij zich eerst kwaad had gemaakt over een aantal jennende kinderen, was een vaste bezoekster die oogcontact maakte de druppel die de emmer deed overlopen.

De ware aard van Bokito kwam naar boven. Hij kon zijn gevoelens en emoties niet langer onderdrukken en sprong over een gracht van bijna vier meter, beet de vrouw meer dan honderd keer en sleurde haar enkele meters mee. Wat Bokito met de vrouw deed (bijten en meeslepen) is eigenlijk normaal gedrag tegenover gorillavrouwtjes die zich niet onderwerpen. Deed Bokito iets fouts? Nee, feitelijk was dit natuurlijk gedrag.

Wanneer je jouw gedrag, gevoelens en emoties, aanpast of onderdrukt

Gorilla’s en mensen verschillen niet zo veel. Je kunt je als mens heel lang handhaven in een omgeving die niet bij je past, en je anders voordoen dan wie je werkelijk bent. Je kunt je persoonlijk eigenschappen ontkennen, gevoelens en emoties onderdrukken, maar vroeg of laat komt je ware aard naar boven. Dan ga je het gedrag vertonen dat bij je past.

Al dat aanpassen en onderdrukken van ons natuurlijke gedrag kost namelijk veel energie. Je wordt er letterlijk moe van.

Energieverlies

Iedereen heeft persoonlijke eigenschappen en karaktereigenschappen bij hem of haar passen (zie karaktereigenschappen lijst voor beter samenwerken in teams en een vergadering). Wanneer we hier geen gebruik van maken, en ons dus constant aanpassen, levert dit energieverlies op.

Neem bijvoorbeeld iemand die de hele dag leiding geeft. Als je van nature geen leidinggevende kwaliteiten hebt kost het je energie om dit gedrag te vertonen. Je kunt het wel, maar het kost moeite om het te doen.

Of als je graag met mensen werkt en resultaat en presentatiegericht bent, dan kost het je energie als je de hele dag alleen op kantoor werkt, zonder mensen om je heen, en je alleen maar bezig bent met procedures en details. Als je thuis komt ben je kapot.

Al dat energieverlies betekent dat je zult moeten herstellen. Voor de één betekent dit gaan sporten om weer op te laden. Een ander doet dit op een andere manier door thuis bewust rust te nemen.

Gevoelens en emoties onderdrukken

Ook het onderdrukken van gevoelens en emoties kost energie. Je wilt ze niet tonen of misschien kun je het niet. Misschien zie je het tonen van je gevoelens en emoties wel als zwakte? Hoe dan ook, langzaam wordt de druk (stress) groter en groter en het kost steeds meer moeite om ze te onderdrukken. Tot de bom barst.

Vroeg of laat komt je ware aard naar boven

Aanpassen van gedrag of het onderdrukken van gevoelens en emoties gaat je vroeg of laat opbreken. Als mensen jong zijn kunnen ze vaak nog goed herstellen van energieverlies. Ze “lekken” wel energie maar kunnen het weer aanvullen.

Naarmate mensen ouder worden gaat dit moeilijker. Belangrijke (emotionele) gebeurtenissen in iemands leven of de midlife periode (zie midlife crisis symptomen bij mannen en vrouwen) kunnen dan aanleiding zijn dat iemand het niet meer trekt. Het energielek is te groot geworden. Soms met een heftige emotionele reactie of burn out tot gevolg.

De kracht van persoonlijke eigenschappen

Er is gelukkig een ander manier. En dat is om je niet meer te verzetten tegen jouw natuurlijk gedrag. Mensen die leven vanuit hun natuurlijke kracht hebben namelijk geen last van dit energielek, sterker nog ze barsten van de energie. Je weten dat deze kracht juist zit in de persoonlijke eigenschappen en de gevoelens en emoties die ze hun hele leven al bezitten.

Als we gedrag vertonen dat niet bij ons past kost dat energie, maar vertonen we gedrag dat bij ons past dan levert dit energie op. Maak gebruik van jouw unieke persoonlijke eigenschappen en toon je gevoelens en emoties waar nodig. Zie ze als kwaliteit, en niet meer als zwakte. Koppel ze aan jouw talenten.

Leven met lef

Hier is wel lef voor nodig. Ten eerste door inzicht te krijgen in wie je werkelijk bent, inzicht in jouw gevoelens en emoties, en door in te zien welke rollen je allemaal speelt in je leven. Dit kan best wel eens confronterend zijn. De tweede stap is kritisch naar je eigen leven willen kijken om in te zien waar je energie verliest.

En de derde stap neem je door bewust keuzes te gaan maken, in je werk maar ook privé. En je leven zo in te richten dat je meer vanuit je kracht en natuurlijk gedrag gaat leven, in plaats van gedrag te vertonen dat eigenlijk niet bij je past.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
  • Eva | Trainingen Dec 13, 2011, 11:24 am

    Eigenlijk is dit de essentie van assertiviteit. “Diegene die zich het best aanpast, overleeft”. Dat wist Darwin al. Dit wil zeggen dat we het omgaan met onze emoties (en het uiten ervan) moeten aanpassen aan de geldende normen, niet verdrukken. Dat kan je leren.

Leave a Comment