Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Het doel in je leven vinden en bereiken in 10 stappen

Wanneer je een doel in je leven hebt gaat alles makkelijker. In dit artikel lees je hoe je het doel in je leven kunt vinden en bereiken in 10 stappen.

Proloog – op reis

Jan heeft twee weken vakantie en niet weet wat hij leuk vindt en waar hij naartoe wil. Jan stapt in de auto en gaat een willekeurige richting op. Na een dag rijden kom hij op een plek ergens in Europa. Jan besluit er te blijven om te kijken of het wat is. Na een paar dagen houd hij het voor gezien en gaat een ander kant op, op zoek naar een plek die misschien beter bevalt. Zo doet hij dit nog een paar keer, tot zijn vakantie om is.

Niet veel mensen gaan op deze manier op vakantie, de kans dat je zo een leuke vakantie hebt is niet zo heel groot.

Heb jij een doel in jouw leven?

Zonder doel in je leven ben je net als Jan. Er is geen doel en geen koers, en de kans dat het een leuk leven wordt hangt veelal van het toeval en van anderen af.

Met een doel voor ogen gaat het leven makkelijker: je weet waar je naartoe wilt en bereikt het in kortere tijd, zonder teveel omwegen. Jij bent zowel de scriptschrijver, de regisseur als de acteur van je eigen leven.

Het doel in je leven bereiken

Met een eigen levensdoel ben je gelukkiger. Maar hoe bereik je dit? Hieronder vind je 10 stappen om het doel in je leven te bereiken. Eén opmerking vooraf: zie je leven als een reis en vergeet onderweg vooral niet te genieten van alles wat je tegenkomt. De weg naar het doel is net zo belangrijk als het doel zelf.

1. Bewust worden van jezelf

De eerste stap op weg naar jouw levensdoel gaat over bewustwording en weten wie je bent.

Wat zijn jouw kwaliteiten en talenten? Wat gaat je goed af? Welke kleine hints krijg je van anderen, maar ook van jezelf? Ben jij introvert of extravert? Hou je van leiding geven of juist van taken uitvoeren? Kortom, maak een profiel van jezelf met daarin jouw sterke en zwakke punten.

2. Kijk naar je verleden

De volgende stap gaat over het verleden. Hier vind je vaak al aanwijzingen over jouw levensdoel. Heb je er in het verleden naar geluisterd of heb je dit genegeerd?

Waar droomde je als kind van? Welke droom uit het verleden heb jij laten varen? Welke dingen heb je omwille van anderen gedaan (bijvoorbeeld een opleiding omdat jouw ouders dit wilde)? Wat had je eigenlijk willen doen, maar nooit gedaan?

3. Kijk naar het heden, wat maakt jou nu gelukkig?

Niet alleen in het verleden vind je aanwijzingen over jouw levensdoel. Ook in het hier en nu zijn ze te vinden.

Wat zijn jouw interesses? Wat maakt jou nu gelukkig? Wat kost je energie en waar krijg je energie van? Als geld geen issue zou zijn, wat zou je dan het liefst willen doen? Wat staat jou nu in de weg om die droom te volgen?

4. De toekomst

Welke toekomst wil jij? Wat zou je willen doen voordat je doodgaat? Wanneer is jou leven geslaagd? Als je één ding kon kiezen, welke taak zou jij willen je volbrengen?

5. Het levensdoel

Als het goed is heb je nu een goed idee over wie je bent en wat jou beweegt. Waar je passies liggen, waar jij bevlogen van raakt en wat je nog zou willen doen.

Neem wat tijd voor jezelf om dit in één of twee zinnen te vertalen naar jouw levensdoel. Waarom ben jij op de wereld en welk verschil wil jij maken? Wanneer is jouw leven geslaagd? Wat heb je ervoor over om jouw levensdoel te bereiken?

Begin met een grove versie en verfijn deze steeds verder. In plaats van “het milieu verbeteren” kun je beter zeggen “door de reizen die ik in Azië en Afrika ga maken, en de boeken die ik hierover ga schrijven, wil ik mensen raken met de schoonheid van de natuur“. Maak het zo specifiek mogelijk. Totdat je een versie hebt die jou persoonlijk raakt. Neem hiervoor de tijd, het gaat immers over jouw levensdoel.

Wees niet bezorgt als je doel kleiner is dan in het voorbeeld hierboven. In verreweg de meeste gevallen hoef je huis en haard niet te verlaten om het doel in je leven te bereiken.

6. Het plan maken

Het is mooi om een doel te hebben en hierover te dromen, maar zonder een goed plan is de kans klein dat je het ook gaat bereiken.

Wil je het serieus doen dan kun je een soort ondernemingsplan maken voor jouw eigen leven. Stap voor stap beschrijf je wat je wilt, wat je hiervoor nodig hebt, wat je gaat doen, hoe je het gaat doen en per wanneer. Zorg ook voor de financiële onderbouwing, welke middelen heb je nodig om jouw levensdoel te bereiken?

7. De voorbereiding

Het plan is klaar. Nu kun je aan de voorbereiding beginnen. Neem hiervoor de tijd. Hoe beter de voorbereiding, des te groter is de kans van slagen. Dit kan bijvoorbeeld een opleiding zijn die je nog wilt volgen maar ook bijvoorbeeld het opbouwen van een financiële reserve en het regelen van woon/werkruimte, als je doel is om te emigreren naar Australië en bij de flying doctors te gaan werken.

Ook is het nu tijd om te werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Welke zaken staan je in de weg en wat draag je mee uit het verleden? Heb je last van onzekerheid, werk dan aan meer zelfvertrouwen. Ben je een perfectionist, laat dan dingen meer los.

8. De uitvoering van het plan

Na de voorbereiding kun je aan de uitvoering van jouw droom beginnen. Als het goed is heb je dit uitvoerig in jouw plan beschreven. Stap voor stap komt jouw levensdoel dichterbij.

9. Levensdoel en plan bijstellen

Geen enkel doel staat voor 100% vast. Misschien is het doel groter geworden of misschien is jouw levensvisie na verloop van tijd veranderd of ben je tot andere inzichten gekomen. Neem de tijd om zo af en toe jouw levensdoel en het plan om dit te bereiken bij te stellen.

10. Doel in zicht

Je leeft nu het leven dat je wilde leven. Het doel is in zich of je hebt het misschien al bereikt. Misschien is het sneller gegaan dan je had durven dromen. Nu is het tijd voor reflectie: je hebt je doel bereikt en wat nu? Hoe groot kun jij jouw levensdoel maken of is het misschien tijd voor een nieuw doel in je leven?

Het levensdoel persoonlijk ontwikkelingsplan

Wil je liever met behulp van een coach je levensdoel ontdekken en een persoonlijk ontwikkelingsplan maken? Dan is het levensdoel persoonlijk ontwikkelingsplan wat voor jou.

Je gaat in een aantal coaching sessies een plan maken voor jouw levensdoel waarin je concreet, net als in een businessplan, gaat beschrijven wat je nu echt wilt en hoe je dit gaat bereiken, stap voor stap. Je krijgt inzicht in welke vaardigheden je reeds bezit en welke je nog nodig hebt om je leven zodanig vorm te geven zodat je jouw droom kunt gaan verwezenlijken. Bij dit alles begeleid ik jou om een zo’n goed mogelijk resultaat te behalen. Meer informatie is te vinden op de pagina van het levensdoel persoonlijk ontwikkelingsplan.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
  • wesley Sep 24, 2012, 10:40 pm

    Dank u hier kan ik wel wat mee!

Leave a Comment