Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Voor jezelf opkomen, doorzettingsvermogen en assertiviteit

“Papa mag ik een snoepje?” “Ach, alsjeblieft?”

Veel mensen hebben moeite om op te komen voor zichzelf en zouden graag wat assertiever willen zijn.

Voor zichzelf opkomen is iets waar kinderen geen enkel moeite mee hebben. Ze beschikken vaak over een geweldig doorzettingsvermogen. Wanneer ze iets willen vragen ze het gewoon zonder enige schaamte of terughoudendheid. En is het antwoord Nee? Dan vragen ze het gewoon nog een keer, net zolang tot ze krijgen wat ze willen.

Wanneer mensen eenmaal volwassen zijn is er in veel gevallen weinig meer over van dit doorzettingsvermogen. We missen zelfvertrouwen en zijn bang geworden om iets te vragen, bang om op te komen voor onszelf. En als we de moed hebben om te vragen wat we willen en het antwoord is Nee, dan laten we het er maar al te vaak bij zitten. Bang om voor een tweede keer afgewezen te worden.

Doorzettingsvermogen

Een aantal jaar geleden, toen ik nog als manager bij Ernst & Young werkte, wilde ik graag een meerdaagse vergadering organiseren van het internationale team dat ik op dat moment leidde. Ik had een voorstel ingediend voor een vergadering in Cleveland, Ohio en dit eerste verzoek werd afgewezen. Dit deed pijn. Ik bleef echter volhouden en geloven in het doel en nut van vergadering en uiteindelijk stemde men in met het verzoek. De vergadering werd een groot succes.

In een ander geval wilde ik graag een training volgen, ook in Amerika. Ook dit eerste voorstel werd afgewezen, maar ik bleef doorzetten en voor mijzelf opkomen, en uiteindelijk kon ik ook deze training gaan volgen. En zo heb ik nog veel meer voorbeelden waarin ik doormiddel van doorzettingsvermogen en opkomen voor mijzelf de dingen kon bereiken die ik wilde.

Ik heb dan ook geleerd dat een afwijzing niet het einde is, slecht een hobbel op de weg naar mijn doel.

Voor jezelf opkomen begint met actie ondernemen

Als je iets wilt en je hebt hier hulp van anderen bij nodig, dan zal je het eerst moeten vragen. Zo simpel is het. Dit betekent dus actie ondernemen. Het komt niet zomaar naar je toe. Door een afwachtende houding is nog niemand een stap verder gekomen. Je zult dus op een goede manier moeten verwoorden wat het is dat wilt, welk doel je ermee wilt bereiken en vervolgens overgaan tot actie.

Assertiviteit

Voor jezelf opkomen betekent ook werken aan je eigen assertiviteit. Leer nee zeggen en kom wat vaker op voor jezelf. Als jij het niet doet, doet niemand het. Geloof in jezelf, je bent het waard.

De uitdrukking heet niet voor niets “over jezelf laten lopen”. Niet alleen de mensen die over jou heen lopen hebben hier een aandeel in, jij ook. In zekere zin geef je hier toestemming voor door je als slachtoffer op te stellen.

Een afwijzing is niet leuk maar zeker niet het einde

Veel mensen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen zijn bang om de confrontatie aan te gaan en bang voor een eventuele afwijzing. Want als je voor jezelf opkomt, dan bestaat de kans dat iemand Nee zegt. En dan wat? Dan krijgt je zelfvertrouwen een behoorlijke deuk.

Afgewezen worden, zeker in relaties, kan een behoorlijke impact op mensen hebben. Afwezen worden doet pijn, soms zelfs fysiek. Maar het is niet het eind van de wereld. Er komt altijd een tweede kans.

Laat je dus niet door een afwijzing uit het veld slaan. Een afwijzing is niet het einde. Je kunt het altijd opnieuw proberen. Op een ander moment of bij een andere persoon.

Weten wat je wilt

Belangrijk is om na te gaan wat het is dat je wilt. Zorg ervoor dat je zo duidelijk mogelijk kunt formuleren wat je nodig hebt en, zeker niet onbelangrijk, wat de ander er aan heeft. Als je voor jezelf niet kunt formuleren wat het is dat je wilt, als je er zelf niet in gelooft, hoe moet een ander het dan doen?

Denk niet alleen aan jezelf, denk ook aan de ander. Stel je nu voor dat je morgen naar je baas gaat en vraagt “Mag ik meer salaris?”  Als je hierbij niet duidelijk kunt maken wat je baas ervoor terug krijgt wanneer hij jou meer salaris gaat betalen is de kans groot dat het antwoord Nee is.

Zelfvertrouwen, geloven in jezelf

Voor jezelf opkomen, doorzettingsvermogen en assertiviteit hebben feitelijk allemaal met zelfvertrouwen te maken. Met voldoende zelfvertrouwen laat je niet over je lopen, ben je niet afhankelijk van het oordeel van een ander en doet een afwijzing minder pijn.

Wil je dus assertiever zijn dan zal je ook aan je eigen zelfvertrouwen moeten werken. Jezelf laten coaching is één van de manieren om dit te bereiken.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment