Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Stress symptomen herkennen en voorkomen

Wanneer ik vroeger last van stress had kreeg ik hoofdpijn. Een ander stress symptoom was dat mijn weerstand mij in de steek liet met als gevolg dat ik vaak verkouden of grieperig was. Voor mij waren dit signalen dat ik het wat rustiger aan moest doen.

Ik kon op dat moment dan ook twee dingen doen: negeren, en onderdrukken met een aspirine of paracetamol, of echt luisteren naar mijn lichaam.

Gaandeweg koos ik voor het laatste. Ik leerde de stress symptomen te herkennen, en te voorkomen, door meer te luisteren naar mijn lichaam. Ook begon ik mijn leven zo in te richten dat stress minder grip op mij had. Eenvoud is voor mij de sleutel voor een leven zonder stress.

Wat is stress?

Iedereen heeft wel eens last van stress. Zeker in onze huidige samenleving is het niet te voorkomen. We ervaren stress vaak als negatief, maar stress heeft een natuurlijke functie omdat het ons lichaam klaar maakt om snel te kunnen reageren op mogelijk gevaar: vechten, vluchten of bevriezen. Je spieren zijn gespannen en je brein maakt overuren. Klaar en alert om op ieder moment te kunnen reageren.

Vroeger, in het stenen tijdperk, was dit geen probleem. Als er gevaar dreigde, omdat er bijvoorbeeld een sabeltandtijger in de buurt was, reageerde ons lichaam met stress om alert te kunnen reageren. En wanneer het gevaar geweken was keerde ons lichaam terug naar zijn natuurlijke staat: die van ontspanning en rust.

Stress in onze huidige samenleving

In onze huidige samenleving is het vaak anders. Er komen zoveel signalen op ons af dat we, vaak onbewust, constant gestrest zijn. We hebben een drukke baan die veel van ons vraagt, een gezinsleven, een vriendenkring om te onderhouden en we willen ook nog tijd overhouden voor onze hobby’s.

Veel mensen komen pas echt tot rust in de paar weken dat ze op vakantie zijn. De rest van het jaar leven ze in een staat van stress. Eigenlijk is dit de omgekeerde wereld. Het trieste is dat het zo normaal is geworden dat we niet meer doorhebben hoe slecht het voor ons is. We zijn zo verslaafd aan stress geworden dat we het soms, bewust of onbewust, opzoeken.

En dan maakt het geeneens uit of het positieve of negatieve stress is. Een teveel aan stress is nooit goed voor ons lichaam.

Stress symptomen herkennen – luisteren naar je lichaam

Te veel stress is een signaal dat er iets mis is in ons leven. Misschien werken we wel te veel of doen we het verkeerde werk? Of misschien is er iets mis met onze relatie(s)? Hoe dan ook, ons lichaam reageert hierop met signalen en vaak zijn dit symptomen van stress.

Voor ieder van ons is dit signaal verschillend. De één krijgt last van zijn maag, een ander last van zijn rug, weer een ander is rusteloos en kan niet in slaap komen. Stress symptomen kunnen zowel geestelijk als lichamelijk zijn.

Eigenlijk geeft ons lichaam ons op ieder moment feedback over hoe het gaat. Gaat het goed met ons of gaat het slecht? Het is aan ons om er naar te luisteren. Doen we dit niet dan worden de klachten alleen maar erger, met alle mogelijke gevolgen van dien. De keus is aan ons: reageren we of negeren we het signaal. Of misschien onderdrukken we het wel door drank of drugs? Of juist door nog harder te gaan werken?

Stress symptomen voorkomen

Voorkomen is dus beter dan genezen. Stress is dan misschien vandaag de dag niet helemaal te voorkomen, je kunt er wel veel aan doen om het tot het minimum te beperken.

Het belangrijkste is om je leven zo in te richten dat stress minder vat op je heeft. Zorg ervoor dat je werk doet dat bij je past. Werk waarin jij je eigen kwaliteiten en talenten kunt gebruiken en werk dat voldoende uitdaging geeft. Kijk ook eens kritisch naar de relaties die je onderhoudt. Kosten ze je energie of leveren ze je juist energie op?

Kijk ook eens naar jezelf. Hoe reageer je op bepaalde situaties. Hoe bewust ben je van jezelf?

Rust en een eenvoudig leven zonder stress

Zorg voor voldoende rust in je leven. Ook al is het allemaal nog zo leuk, een teveel aan positieve stress is uiteindelijk ook niet goed. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen zijn.

Maak je leven niet al te ingewikkeld, dat geeft alleen maar stress. Met een eenvoudig(er) leven heb je meer ruimte om jezelf te zijn. Wees gewoon wie je bent. Juist als je jezelf durft te zijn zullen anderen zien welke kwaliteiten je werkelijk bezit en hoef je geen energie meer te steken om je anders of beter voor te doen dan je bent . Als je wilt kun je eenvoudig leven met authenticiteit en je leven zo in te richten dat stress minder grip op je heeft.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment