Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Ik weet het niet meer

Bijna iedereen heeft weleens een periode in zijn leven dat hij of zij het even niet meer weet. Vaak vallen dit soort periodes samen met belangrijke levensfases of gebeurtenissen in iemands leven zoals pubertijd, midlife crisis, het aangaan van een vaste relatie of promotie, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn.

Soms overkomt het je gewoon zonder aanwijsbare reden. Je leven staat op zijn kop, je weet niet meer wat je wilt of doen, en het enige wat je zou willen roepen is: “Help, ik weet het niet meer!”.

Toch zijn het juist dit soort periodes die heel nuttig kunnen zijn. Het voelt op dit moment misschien niet zo, maar pak je het goed aan dan kun je er sterker dan ooit uitkomen. In het artikel wat wil ik met mijn leven, ik weet niet wat ik wil heb ik beschreven hoe ik als life coach mensen hiermee kan helpen. In dit artikel wil ik verder ingaan op de kansen en mogelijkheden die er zijn.

Ik weet het niet meer

Help, ik weet het niet meer. Mooi, je bent op een punt aan beland dat je het niet meer weet. Besef je eigenlijk wel welke grote kans je hiermee gekregen hebt? Veel mensen modderen namelijk maar door zonder echt bezig te zijn met wat ze nu echt willen. Het klinkt misschien gek, maar juist vanuit het besef “ik weet het niet meer” ontstaan er mogelijkheden en kansen die anders niet bereikbaar zouden zijn. Je wordt al het ware gedwongen om eens goed naar je eigen leven te kijken. Wat wil ik nu echt en hoe kan ik dit bereiken?

Een nieuwe kans

Je kunt op twee manieren naar de “ik weet het niet meer” crisis kijken. Negatief, ik weet het niet meer en vervolgens bij de pakken neer gaan zitten, of positief en het als een nieuwe kans te zien. Een nieuwe kans om als het ware je leven zodanig vorm te geven of te ‘restylen’ dat er optimaal geluk ontstaat.

Wanneer je eenmaal tot dit besef gekomen bent, en dit heeft soms zijn tijd nodig, dan is het tijd om stappen te gaan zetten op weg naar de toekomst.

Begin bij het begin, wat maakt je gelukkig?

Een goede manier voor een eerste stap is om te gaan inventariseren waar je blij van wordt of vroeger van werd. Wat waren de dingen die als kind je aandacht trokken? Welke dromen en verlangens had je vroeger?  Waar werd je blij van? Waar wordt je nu nog blij van? Welke talenten heb je in je en hoe heb je ze tot nu toe gebruikt? Dit zijn misschien vragen waar je nooit tijd voor had om ze aan jezelf te stellen. Nu is het moment op dit te doen.

Wat wil ik niet

Als je moeite hebt om aan te geven waar je blij van wordt kun je het op een andere manier benaderen. Stel jezelf de vraag “Wat wil ik niet?” Maak een lijst van dingen in je leven die je niet (meer) wilt of waar je geen energie van krijgt. Als je eenmaal weet wat je niet meer wilt, dan is het makkelijker om de stap te maken naar wat je wel wilt.

Zet je eigen levensverhaal op papier

Vaak vraag ik cliënten aan het begin van een coaching traject om een korte autobiografie van hun leven te maken. De opdracht is als volgt:

Zet je eigen levensverhaal op papier. Wat waren de momenten die het meeste indruk maakten? Wat waren de meest heftige gebeurtenissen, trauma’s, momenten van vreugde en verdriet? Wat waren je successen en nederlagen? Waar heb je het meeste van geleerd en waar ben je sterker van geworden? Beschrijf iedere levensfase (0-7, 7-14, 14-21, 21 tot nu). Gebruik maximaal 5 A4’tjes voor het hele verhaal.

Je zult merken dat het opschrijven van je eigen levensverhaal veel emoties kan oproepen. Geeft deze de ruimte, je hebt ze misschien al veel te lang binnen gehouden.

Het opschrijven van je eigen levensverhaal kan patronen en verlangens zichtbaar maken die voorheen verborgen bleven. Je kunt hierdoor beter je leven overzien. Maak hier gebruik van, deze inzichten kunnen je helpen om te weten te komen wat je nu echt wilt om je leven opnieuw vorm te geven.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment