Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Niet liegen geeft rust en zelfvertrouwen

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld zes keer per dag liegen, vrouwen de helft minder. Iedereen verteld dus wel eens een leugen, en vaak ook meerdere keren per dag. Meestal zijn dit kleine leugens: leugentjes om bestwil of leugens om anderen niet te kwetsen.

Maar wat als je zoveel liegt dat je er heel veel last van begint te krijgen en dat je anderen er mee kwetst? Je geloofwaardigheid loop gevaar en je relaties komen steeds meer onder druk te staan. Wordt het dan niet tijd om er wat aan te gaan doen?

In twee voorgaande artikelen over liegen, wees eerlijk en stop met liegen naar jezelf en naar anderen en coach, hoe stop ik met liegen in een relatie ben ik al eerder ingegaan op de oorzaak van liegen en wat het je uiteindelijk kost. In dit artikel wil ik verder ingaan op wat niet liegen je uiteindelijk oplevert.

Liegen en zelfvertrouwen

Liegen heeft eigenlijk met zelfvertrouwen te maken. Met voldoende zelfvertrouwen hoef je jezelf namelijk niet anders voor te doen dan je werkelijk bent. Je bent al goed genoeg, dus waarom zou je daar dan over liegen?

Ieder heeft zo zijn redenen om te liegen. Denk maar eens na over de volgende beweegredenen. Welke zijn op jou van toepassing?

  • Ik lieg vaak om te verhullen dat ik onzeker ben.
  • Ik lieg vaak over mijn opleiding, baan of afkomst (om te voorkomen dat men erachter komt dat ik eigenlijk niet zo veel kan of ben).
  • Ik lieg vaak om conflicten te vermijden.
  • Ik lieg vaak over mijn eigen emoties en gevoelen.
  • Ik lieg vaak over wie ik ben en speel daardoor vaak een rol.
  • Ik lieg vaak tegen mijzelf.

Feitelijk zijn dit allemaal zaken die met zelfvertrouwen te maken hebben.

Wanneer je gaat werken aan je eigen zelfvertrouwen, en je gaat vertrouwen op je eigen kracht, dan zijn er minder redenen zijn om te liegen. Het werkt echter ook andersom: niet liegen geeft meer zelfvertrouwen. Doordat je minder te verbergen hebt, en dus minder “bagage” mee te sjouwen hebt, neemt je zelfvertrouwen toe. Probeer het maar eens.

Wil je meer weten hoe je je eigen zelfvertrouwen kunt vergroten lees dan o.a. het artikel meer zelfvertrouwen krijgen met je eigen coach.

Niet liegen geeft rust

Naast onvoldoende zelfvertrouwen kost liegen heel veel energie. Je moet immers bijhouden aan wie je welke leugen(s) verteld hebt en je bent voortdurend op je hoede om maar te verhullen (misschien wel met nog meer leugens) dat je leugens uitkomen. Dit is doodvermoeiend en eigenlijk zonde van je tijd energie. Je zult merken dat je door minder te gaan liegen, of natuurlijk beter helemaal niet, meer rust in je lijf krijgt en tijd hebt om aan andere dingen te besteden. De waarheid is zo slecht nog niet.

Pinoccio

Kon je maar aan iemand zien, net zoals bij Pinoccio, wanneer iemand liegt. Gelukkig niet denk je misschien, ander val ik door de mand. Dit is echter wel wat er gebeurt wanneer je liegt. Je neus wordt dan wel niet groter, je geeft wel (onbewust) allerlei signalen af met je lichaam, stem en houding. Mensen die hierin getraind zijn kunnen dit moeiteloos herkennen. Alle anderen vangen dit vaak op als een soort onbestemd gevoel dat er iets niet klopt.

Niet liegen is dus niet alleen veel makkelijker, het verbetert ook de communicatie met en naar anderen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment