Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat wil ik met mijn leven, ik weet niet wat ik wil

Coach, ik weet niet wat ik wil met mijn leven, waar ben ik nu echt goed in? Wat zijn mijn talenten? Dit zijn zo van die vragen die ik regelmatig krijg van mijn cliënten. Als life coach en loopbaan coach is het mijn taak om dit samen met mijn cliënten uit te zoeken.

Wat wil ik met mijn leven

Jammer genoeg zijn er nog veel te veel mensen die niet weten wat ze willen met hun leven. Het doel, zeg maar hun levensdoel, ontbreek. En als je niet weet wat je levensdoel is, is het erg moeilijk om dit te bereiken. Bovendien zijn veel mensen zich onvoldoende bewust van hun eigen kwaliteiten en talenten, met als gevolg dat ze op een plek zitten die niet bij hun past. Ze vinden onvoldoende uitdaging in hun werk, werk dat niet bij hun past, en vinden het dus niet echt leuk om te doen. De bevlogenheid ontbreekt.

Veel mensen zijn bovendien in een functie gerold, voortkomende uit een baan die ze vroeger misschien wel leuk vonden, zonder er echt voor gekozen te hebben. Het resultaat: meer dan 50% van alle werkende mensen in Nederland zit niet op de juiste plek.

Ik weet niet wat ik wil

Gelukkig weet ik als life coach wel precies wat ik met mijn leven wil. Ik wil het beste in mensen naar boven halen zodat ze hun eigen kwaliteiten en talenten ontdekken en deze leren ontwikkelen. Dat is erg mooi werk en iedere keer weer zie ik veel tegenover mij veel gebeuren. Soms is hier één sessie voor nodig, vaak duurt het iets langer. Maar iedere keer ontdekken mijn cliënten weer waar het in hun leven om gaat.

Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, wat ga ik doen?

Deze vier vragen zijn voor mij de basisvragen om uit te zoeken wat iemand wil in zijn leven. Feitelijk gebruik ik ze altijd tijdens coachsessies, maar zeker als het gaat om wat iemand nu echt wil met zijn leven. Ik hanteer hierbij de volgende vier stappen:

  1. Wie ben ik? Als je wilt weten wat je met je leven wilt doen, dan zal je eerst antwoord op deze vraag moeten geven. Wie ben ik en waar kom ik vandaan? Wat heeft mij gemaakt zoals ik nu ben? Hoe zit ik in elkaar?
  2. Wat wil ik? Hier gaat het om de vraag: wat wil ik nu echt? Wat is voor mij echt belangrijk en waar wordt ik gelukkig van?
  3. Wat kan ik? Ook niet onbelangrijk is om uit te vinden wat iemands talenten en kwaliteiten zijn. Wat kan ik, waar heb ik ervaring mee? Maar ook, wat kan ik doen om die ervaring op te bouwen? Welke opleiding kan ik volgen of naar welke functies, bij welke bedrijven, kan ik solliciteren? Misschien wil je wel voor jezelf beginnen, wat kan ik dan doen om dit mogelijk te maken?
  4. Wat ga ik doen (wat besluit ik)? Stap vier gaat over het nemen van actie. Dit is misschien wel de belangrijkste stap. De eerste drie stappen gaven inzicht in jezelf, wat je wilt en je opties. Zonder daadwerkelijk actie te ondernemen zal je (levens)doel niet bereikt worden. Stap vier is dus: wat besluit ik te doen en wanneer?

Life coach, loopbaan coach en loopbaan begeleider

Meestal zijn er zes tot negen sessies voor nodig om iemand te laten ontdekken wat nu echt belangrijk is in zijn of haar leven, en om een plan te maken hoe dit dan aan te pakken. Als life coach ben ik dan ook personal coach, loopbaan coach en loopbaan begeleider ineen. Het doel is om het levensgeluk van mijn cliënten op alle levensgebieden te verhogen en niet alleen op werkgebied.

Wanneer iemand zijn levensdoel gevonden heeft gebeurt er iets namelijk iets wonderlijks. De bevlogenheid komt terug en op de één of andere manier lijken alle acties die iemand dichter bij zijn doel brengen, hem of haar ook makkelijker af te gaan dan wanneer dit niet het geval is.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment