Wat, alweer een artikel over zelfvertrouwen, kun je nou niet over iets anders schrijven? Inderdaad, ik schrijf de laatste tijd best wel veel over zelfvertrouwen. Maar niet zonder reden. Zelfvertrouwen is namelijk een onderwerp dat regelmatig terug komt binnen mijn coachpraktijk. Veel mensen worstellen ermee en willen graag meer zelfvertrouwen krijgen.
Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen zie je dan ook als thema op mijn site terugkomen. Tot nu toe heb ik er al de volgende artikelen over geschreven:
- Voel je onzekerheid en werk aan meer zelfvertrouwen
- Verbeter je negatief zelfbeeld en heb jezelf lief
- Perfectionisme, zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie
- Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen: stap uit je comfort zone
- Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten met individuele coaching
- Een laag zelfbeeld en de negatieve invloed hiervan op je relatie
Meer zelfvertrouwen krijgen
Meer zelfvertrouwen krijgen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfvertrouwen krijg je namelijk niet door een trucje te leren maar is iets dat je leert ervaren door inzicht dat je hebt gekregen en door gebruik te maken van je eigen kracht.
Een gebrek aan zelfvertrouwen kan heel diep in ons onderbewustzijn zitten en kan er vanuit onze kinderjaren al ingeslopen zijn. Als kind zijn we namelijk heel kwetsbaar en een (vaak goedbedoelde) opmerking van onze ouders kan soms verkeerd uitpakken voor ons zelfvertrouwen, zeker als het vaak tegen ons herhaald is. Als kind ben je namelijk het centrum van je eigen universum en als er dan iets heftigs gebeurt (b.v. je ouders die gaan scheiden) dan betrek je het vaak allemaal op jezelf: jij bent hier de oorzaak van.
In de kern heeft een gebrek aan zelfvertrouwen vaak met zelfacceptatie en zelfwaardering te maken. Je zult eerst jezelf geaccepteerd moeten hebben (ik ben OK) en jezelf waarderen (ik ben waardevol) voordat je aan zelfvertrouwen kunt gaan werken.
Werken aan zelfvertrouwen
Wil je zelf aan je zelfvertrouwen werken dan zal je merken dat dit een hele klus is. Zeker omdat je vaak te maken hebt met een aantal onbewuste patronen en soms ook overlevingsmechanismen uit je jeugd. Bijna alles wat we doen als mens heeft in meer of mindere mate met zelfvertrouwen te maken.
Faalangst
Neem nu iets “simpels” als het doen van een examen. Als je ervoor geleerd hebt ben je er meestal wel klaar voor en zou je het dus moeten kunnen. Maar als het moment suprême daar is dan komt de twijfel, onzekerheid en examenvrees (faalangst) de hoek om zetten. Weg is ons zelfvertrouwen! Ik kan er door ervaring over meepraten.
Onzekerheid
Bijna iedereen is wel eens onzeker. Onzeker zijn is gelukkig heel menselijk en bijna iedereen heeft er in meer of mindere mate wel eens mee te maken. Onzeker zijn heeft namelijk ook zijn goede kanten omdat het ons alert houdt voor mogelijke gevaarlijke situaties.
Onzeker zijn is dus helemaal niet erg, maar als je er zodanig last van hebt dat je eigen onzekerheid je leven begint te overheersen dan is het tijd om er wat aan te gaan doen.
Je eigen coach
Meer zelfvertrouwen kun je leren door inzicht te krijgen in de oorzaak van je eigen onzekerheid én door te ervaren, te voelen, hoe het is om in je kracht te staan en waardoor je meer zelfvertrouwen zult krijgen.
Je kunt namelijk veel meer dan je zelf denkt. Met je eigen coach kun je ervaren dat je onzekerheid kunt omzetten in zelfvertrouwen.