Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Meer zelfvertrouwen krijgen met je eigen coach

Wat, alweer een artikel over zelfvertrouwen, kun je nou niet over iets anders schrijven? Inderdaad, ik schrijf de laatste tijd best wel veel over zelfvertrouwen. Maar niet zonder reden. Zelfvertrouwen is namelijk een onderwerp dat regelmatig terug komt binnen mijn coachpraktijk. Veel mensen worstellen ermee en willen graag meer zelfvertrouwen krijgen.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen zie je dan ook als thema op mijn site terugkomen. Tot nu toe heb ik er al de volgende artikelen over geschreven:

Meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfvertrouwen krijg je namelijk niet door een trucje te leren maar is iets dat je leert ervaren door inzicht dat je hebt gekregen en door gebruik te maken van je eigen kracht.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan heel diep in ons onderbewustzijn zitten en kan er vanuit onze kinderjaren al ingeslopen zijn. Als kind zijn we namelijk heel kwetsbaar en een (vaak goedbedoelde) opmerking van onze ouders kan soms verkeerd uitpakken voor ons zelfvertrouwen, zeker als het vaak tegen ons herhaald is. Als kind ben je namelijk het centrum van je eigen universum en als er dan iets heftigs gebeurt (b.v. je ouders die gaan scheiden) dan betrek je het vaak allemaal op jezelf: jij bent hier de oorzaak van.

In de kern heeft een gebrek aan zelfvertrouwen vaak met zelfacceptatie en zelfwaardering te maken. Je zult eerst jezelf geaccepteerd moeten hebben (ik ben OK) en jezelf waarderen (ik ben waardevol) voordat je aan zelfvertrouwen kunt gaan werken.

Werken aan zelfvertrouwen

Wil je zelf aan je zelfvertrouwen werken dan zal je merken dat dit een hele klus is. Zeker omdat je vaak te maken hebt met een aantal onbewuste patronen en soms ook overlevingsmechanismen uit je jeugd. Bijna alles wat we doen als mens heeft in meer of mindere mate met zelfvertrouwen te maken.

Faalangst

Neem nu iets “simpels” als het doen van een examen. Als je ervoor geleerd hebt ben je er meestal wel klaar voor en zou je het dus moeten kunnen. Maar als het moment suprême daar is dan komt de twijfel, onzekerheid en examenvrees (faalangst) de hoek om zetten. Weg is ons zelfvertrouwen! Ik kan er door ervaring over meepraten.

Onzekerheid

Bijna iedereen is wel eens onzeker. Onzeker zijn is gelukkig heel menselijk en bijna iedereen heeft er in meer of mindere mate wel eens mee te maken. Onzeker zijn heeft namelijk ook zijn goede kanten omdat het ons alert houdt voor mogelijke gevaarlijke situaties.

Onzeker zijn is dus helemaal niet erg, maar als je er zodanig last van hebt dat je eigen onzekerheid je leven begint te overheersen dan is het tijd om er wat aan te gaan doen.

Je eigen coach

Meer zelfvertrouwen kun je leren door inzicht te krijgen in de oorzaak van je eigen onzekerheid én door te ervaren, te voelen, hoe het is om in je kracht te staan en waardoor je meer zelfvertrouwen zult krijgen.

Je kunt namelijk veel meer dan je zelf denkt. Met je eigen coach kun je ervaren dat je onzekerheid kunt omzetten in zelfvertrouwen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment