Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Teamcoaching voor effectief samenwerken in een team

Medewerkers die die goed in hun vel zitten, gemotiveerd zijn en weten wat ze willen zijn 10 maal waardevoller voor een organisatie dan medewerkers die dit niet zijn. Dit geld voor individuele medewerkers, maar zeker ook voor teams. Want wat zou er gebeuren als medewerkers goed kunnen samenwerken en elkaar aanvullen qua talenten en kwaliteiten? Hoe effectief zou zo’n team dan wel niet zijn?

Helaas gaat het maar al te vaak fout wanneer mensen moeten samenwerken. Mensen werken tegen elkaar in plaats van met elkaar, vaak is dit ook nog een onbewust proces. Onderlinge rivaliteit en conflicten kunnen de daadkracht van een team dan ook behoorlijk ondermijnen.

Synergy en bevlogenheid

Een aantal jaar geleden was het woord synergy in de mode. Synergy betekent zoiets als 1+1=3. Wanneer mensen goed samenwerken, en op elkaar ingespeeld zijn, kunnen ze veel meer bereiken dan ieder afzonderlijk.

Volgens mij was het Stephen Covey (de zeven eigenschappen van effectief leiderschap) die het woord als eerste geïntroduceerd heeft, of in ieder geval bij het grote publiek bekend heeft gemaakt. Toentertijd werd synergy als een soort toverwoord gebruik , vooral door bedrijven en consultants, om het belang van samenwerking binnen teams aan te duiden. Tegenwoordig is synergy alweer uit de mode, authenticiteit, passie en bevlogenheid zijn de nieuwe toverwoorden.

Teams kunnen niet toveren, wel leren samenwerken

Te vaak werd de term synergy als loze kreet gebruikt. Het leek wel een soort toverspreuk. Wanneer je het over synergy had zou iedereen begrijpen waar je het over had en zou alles wel goedkomen. Of je nodigde een spreker of trainer uit die mensen vooral enthousiast maakte om na twee weken tot de ontdekking te komen dat alles bij het oude was gebleven.

Tegenwoordig gaat het met authenticiteit, passie en bevlogenheid dezelfde kant op. Wanneer je ze als toverwoorden gebruikt zullen ze niet werken. Mensen moeten namelijk ervaren wat het betekent om authentiek en bevlogen te zijn. Pas vanuit dit inzicht kunnen ze daadwerkelijk veranderen. Dit geldt zeker ook voor teams waar mensen voor een goed resultaat wel moeten samenwerken.

Teamcoaching

Ik heb het dan ook liever over teamcoaching dan over teamtraining. In een training geef je les, wanneer je coacht geef je inzicht en laat je mensen voelen en ervaren. Dit gaat veel dieper dan je met een training kunt doen.

Voor mij zit er dan ook niet zo veel verschil tussen individueel coachen of wanneer ik coach met een groep of team. De setting is misschien anders, de manier van coachen is hetzelfde. Het gaat nog steeds om inzicht en verandering waarbij emoties niet alleen getoond mogen worden, ik zoek ze vaak ook op.

Met een team ga ik dieper in op hoe teamleden met elkaar samenwerken, communiceren en welke conflicten (uitgesproken of onuitgesproken) er kunnen spelen.

Aanpak voor effectieve teams

Afhankelijk van de opdracht kan teamcoaching zich richten op één of meerdere sessies/dagen van teamcoaching. Soms is dit voldoende, maar effectiever is het om dit aan te vullen met individuele coachsessies of coachtrajecten. In de teamsessie ga ik aan de slag gaan met het gehele team. De individuele sessies worden dan gebruik om op individueel niveau te coachen om de persoonlijke effectiviteit te verhogen. Deze aanpak geeft het beste resultaat.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment