Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten met individuele coaching

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan mensen behoorlijk in de weg zitten en voorkomen dat mensen hun potentieel volledig benutten. Jammer, want met de juiste begeleiding kun je er veel aan doen. Veel mensen hebben in min of mindere mate last van hun zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is dan ook een thema dat regelmatig terugkomt om mijn site en in mijn coachpraktijk. Of het nu gaat om te weinig of een te veel aan zelfvertrouwen, het komt allemaal voor. In dit artikel wil ik verder ingaan hoe je zelfvertrouwen kunt opbouwen en vergroten met individuele coaching.

Zelfvertrouwen en faalangst

Iemand met te weinig zelfvertrouwen beperkt zichzelf vaak veel te veel, veel meer dan noodzakelijk is. Zo kan een gebrek aan zelfvertrouwen ertoe leiden dat mensen onder andere zakken voor hun rijexamen (faalangst), moeite hebben met het ontmoeten van nieuwe mensen of niet goed uit de verf komen bij een sollicitatiegesprek, of een promotie mislopen, doordat ze te onzeker overkomen en weinig zelfvertrouwen hebben.

Zelfvertrouwen en je comfort zone

Veel mensen met weinig zelfvertrouwen vermijden vaak moeilijke situaties of gaan deze zelfs helemaal uit de weg. Het lijkt misschien heel veilig, maar door altijd onder je niveau te functioneren haal je er uit wat in je zit. Groei zit nu eenmaal buiten je comfort zone (zie: zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen: stap uit je comfort zone).

Natuurlijk zijn er ook mensen met weinig zelfvertrouwen die confrontaties wel aangaan en juist moeilijke dingen ondernemen. Maar ook in dit geval gaat er veel verloren, in dit geval energie. Het is namelijk doodvermoeiend om steeds weer een rol aan te nemen van iemand die vol zelfvertrouwen is terwijl je dit eigenlijk, diep van binnen, niet bent.

Perfectionisme

Perfectionisme kan een andere kant zijn van weinig zelfvertrouwen. Juist vanwege je onzekerheid wil  je dingen controleren en is goed niet altijd goed genoeg (zie: perfectionisme, zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie). Perfectionisme en faalangst gaan trouwens goed samen (zie ook: perfectionisme overwinnen en faalangst op het werk).

Zelfvertrouwen opbouwen en vergroten

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan mensen veel kosten. Mensen met voldoende zelfvertrouwen zijn over het algemeen veel gelukkiger dan mensen met weinig zelfvertrouwen. Naast de emotionele en sociale kant heeft weinig zelfvertrouwen ook een economische kant. Over het algemeen verdienen mensen met weinig zelfvertrouwen minder dan degene met veel zelfvertrouwen. Des te meer reden om je eigen zelfvertrouwen op te bouwen en te vergroten.

Eenmaal bewust van het probleem, je eigen zelfvertrouwen onder ogen durven komen en er iets aan willen doen, zijn er vele mogelijkheden om uit te kiezen: van zelfhulpboeken, het volgen van een cursus tot een individueel coaching traject.

Individuele coaching

Wat maakt individuele coaching dan zo’n aantrekkelijke optie? Een gebrek een zelfvertrouwen zit vaak diep van binnen en kan hardnekkig zijn om op te lossen. Vaak spelen diverse overlevingsstrategieën en patronen uit het verleden een rol omdat ze diepgeworteld zitten in ons onderbewustzijn.

Zo kan iemand die vroeger van zijn ouders te horen heeft gekregen dat hij niets kan, dit ongemerkt meegenomen hebben in zijn latere leven. Of kan een gebrek aan zelfwaardering uit iemands jeugd een grote rol gaan spelen in iemands latere functioneren.

Individueel coaching is een goede investering wanneer je zelfvertrouwen wilt opbouwen en vergroten. Door te werken met een life coach kun je diepgaande patronen blootleggen en gaan werken aan de oplossing daarvan. Dit proces gaat vele malen dieper dan een zelfhulpboek kan doen. Bovendien kan een coach je een spiegel voorhouden en je helpen met je eigen, individuele, proces. Iedereen is tenslotte uniek en verdient het om zijn kwaliteiten en talenten optimaal te kunnen benutten.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment