Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Perfectionisme overwinnen en faalangst op het werk

Er is een goede kans dat je op deze pagina terecht bent gekomen omdat je je eigen perfectionisme of faalangst wilt overwinnen of iemand anders hiermee wilt helpen. In het verleden heb ik al een aantal keer over perfectionisme geschreven, zie wees geen perfectionist en laat de controle los en perfectionisme, zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie. Dit artikel gaat over het overwinnen van perfectionisme, perfectionisme (h)erkennen, faalangst, en dan met name in de werksituatie.

Perfectionisme en faalangst

Er is op zich niet mis met dingen goed willen doen, maar als dit doorslaat kan perfectionisme mensen behoorlijk in de weg zitten. Veel perfectionisten leggen namelijk de lat onnodig hoog, voor zichzelf en voor anderen in hun omgeven. Onder perfectionisme zit dan ook vaak angst: vooral faalangst. En als je dieper gaat kijken heeft deze faalangst weer te maken met zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie. Want wat als je faalt, hoe zullen de anderen dan wel niet over je denken? Hoe denk je dan over jezelf?

Als perfectionist wil je graag zo veel als mogelijk de controle houden over alles in je leven, zodat er niets meer fout kan gaan. De vraag is natuurlijk hoe reëel dit is? Vaak blijkt dat door té veel te willen controleren en alles té perfect te willen doen er weinig ruimte meer overblijft voor creativiteit en (werk)plezier.

En misschien herkenbaar, perfectionisme kan er juist de oorzaak van zijn dat er fouten gemaakt worden. De faalangst om geen fouten te willen maken, en de controle die hier uit voort komt door de lat onrealistisch hoog te leggen, zorgt er dan juist voor dat dit fouten tot gevolg heeft. En wat doe je dan als perfectionist? Juist, je legt de lat nog ietsje hoger en wilt nog meer controle hebben: dit alles ten koste van jezelf.

Perfectionisme op het werk

Perfectionisme op het werk heeft twee kanten. Aan de ene kant wordt perfectionisme gewaardeerd, soms zelfs aangemoedigd. Een perfectionist is dan misschien een beetje lastig om mee samen te werken, maar altijd wel bereid om net dat beetje extra te geven. Ook zal een perfectionisten niet zo snel nee tegen iets zeggen, bang om niet gewaardeerd te worden.

Aan de andere kant heeft de perfectionist zichzelf een onmogelijke taak opgelegd om maar aan al deze verwachtingen te voldoen, vaak ten koste van zichzelf. Wist je dat een perfectionist, van alle type mensen, de meeste kans loopt op een burn out?

Perfectionisme herkennen

Er zijn maar weinig werkgever en/of collega’s die de destructieve kant van perfectionisme weten te herkennen, of doen dit pas wanneer het te laat is. Perfectionisten zijn sowieso meesters in het maskeren van hun eigen onzekerheid en zijn vaak, zeker in een zakelijke omgeving, de laatste om te erkennen dat ze misschien wel een probleem hebben en/of hulp nodig hebben. Kijk maar eens naar onderstaande kenmerken, misschien zijn ze herkenbaar:

  • Perfectionisten hebben moeite hebben met dingen uit handen te geven. Perfectionisten willen alles zelf doen.
  • Perfectionisten willen de controle hebben en houden, ook als dit onrealistisch is.
  • Perfectionisten hebben last van faalangst. Wanneer ze niet helemaal zeker zijn dat ze iets kunnen doen ze het liever helemaal niet dan wel.
  • Perfectionisten hebben onrealistische verwachtingen over zichzelf en anderen. Goed is niet goed genoeg, de lat steeds hoger willen leggen.
  • Perfectionisten werken veel, vaak tot ’s avonds laat en in het weekend. Vaak ten koste van zichzelf en hun familie. Veel perfectionisten hebben moeite met nee zeggen.
  • Perfectionisten zijn op zoek naar waardering en kunnen hevig ontdaan zijn als ze die niet krijgen.

Perfectionisme erkennen

Vaak is erkennen dat je perfectionist bent, en last hebt van faalangst, een eerste grote stap op weg naar de oplossing. Misschien is dit wel de grootste stap. Pas wanneer je erkent dat je een probleem hebt, kun je er wat aan gaan doen. Hier is veel moed voor nodig want je zult moeten erkennen dat je misschien niet zo perfect bent als je dacht.

Ga eens na in welk opzicht je perfectionistisch bent, is dit alleen op het werk of ook thuis? In welke situaties ben je extra perfectionistisch? Hoe zit het met jouw eigen zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie? Waar komt jouw perfectionisme en faalangst vandaan, hoe was de situatie vroeger thuis?

Perfectionisme overwinnen

Je kunt perfectionisme op vele manieren overwinnen. Jezelf laten coachen is daar één van. Welke methode je ook kiest, belangrijk is dat je zult moeten erkennen dat jouw perfectionisme je in de weg staat.

Eenmaal overwonnen zal je merken dat het leven veel rijker is zonder, dan met perfectionisme. Leren omgaan met je eigen faalangst betekent dat je gaat zien dat je juist het meeste leert van je eigen fouten. Laat de controle los want juist in de ruimte tussen alle (schijn)zekerheden die het leven biedt zit het plezier en de meeste kansen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment