Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen: stap uit je comfort zone

Soms zijn dingen gewoon niet leuk om te doen. Je hebt er zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen voor nodig om juist die klussen te klaren.

Neem nu de jaarlijkse belastingaangifte. Voor mij, als life coach, zijn administratieve zaken niet de leukste dingen in het leven, en ik besteed er dan het liefst zo weinig mogelijk tijd aan. Maar ook ik ontkom er niet aan, soms zijn dingen nu eenmaal niet te vermijden en moet je uit je comfort zone stappen.

Ook een life coach moet zo nu en dan uit zijn comfort zone stappen

Gisteren en vandaag ben ik bezig geweest de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Ik had er al een paar weken tegenop gezien en, uiteindelijk, mijzelf ertoe gezet om eraan te beginnen.  Een mens lijdt nu eenmaal het meest onder hetgeen dat hij vreest en als ik binnen mijn comfort zone zou blijven zou er niet veel gebeuren.

Als ondernemer, en dat ben je als coach, is de inkomstenbelasting iets ingewikkelder dan die van de gemiddelde particulier. Winst en –verliesrekening, activa en passiva, al na de eerst paar vragen had ik het gehad.  Mijn eerste reactie was om uitstel aan te vragen of nu maar eens een goede belastingadviseur te bellen om voor mij de aangifte te doen, dan kon ik mij weer maar met de leuke dingen van het vak bezighouden.

Doorzettingsvermogen

Ik ben blij dat ik uiteindelijk toch heb doorgezet en buiten mijn comfort zone ben gestapt. Wanneer we als mens iets nieuws of moeilijks tegenkomen is onze eerste reactie vaak om dit te vermijden of uit te stellen. Zo’n reactie is misschien goed voor de korte termijn, maar op de lange termijn bereik je niets en leer je er ook niet van. Soms moet je gewoon door de zure appel heen bijten om resultaat te boeken. Van je kop in het zand steken is nog nooit iemand wijzer geworden.

Zelfvertrouwen

Het heeft ook met zelfvertrouwen te maken. Wanneer je wilt opgeven bij de eerste hobbel op de weg is het, naast doorzettingsvermogen, bijzonder nuttig om over voldoende zelfvertrouwen te beschikken. Als je voldoende vertrouwen hebt in jezelf en weet dat je het kunt, is de kans veel groter dat het je ook gaat lukken. Doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen zijn vaak de sleutels tot succes. Er is geeneens zoveel verschil tussen succesvolle mensen en mensen die dit niet zijn. Succesvolle mensen gaan echter wel door waar andere het opgeven. Dat maakt het verschil.

Groeien doe je buiten je comfort zone

Wanneer je altijd in je vertrouwde omgeving blijft zal er ook niet veel nieuws gebeuren. Je zult buiten je comfort zone moeten stappen om nieuwe dingen te leren en dat kan best wel eng zijn. Weet dat alles wat nieuw is ongemakkelijk kan voelen en dat dit heel normaal is.

Leuker kunnen we het niet maken

Soms zijn dingen dus niet te vermijden en kun je ze beter gewoon doen dan uitstellen of negeren. Als je ze aanpakt zal je merken dat je ze als het ware uit de weg ruimt. Je leert niet alleen van de situatie, al is dat soms een beetje eng, maar je creëert ook ruimte voor al die dingen die wel leuk zijn om te doen. Leuker kan ik het niet maken.

Terug naar mijn belasting. Ik ben blij dat ik de koe bij de horens gevat heb en mijn aangifte of tijd heb ingezonden. Het bleek achteraf allemaal wel mee te vallen. En nu ik het gedaan heb kan ik mij als life coach op het echte werk concentreren. Dat geeft rust.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment