Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Overspannen symptomen: van rust naar spanning en stress

Wat is de oorzaak van spanning en stress? hoe neem je rust, en hoe voorkom je dat je overspannen raakt en wat zijn de symptomen?

Een coach is ook maar een mens. Soms ben ik zo enthousiast over alles waar ik mee bezig ben dat ik mijzelf voorbijloop in dit enthousiasme. Dan ben ik met teveel dingen tegelijkertijd bezig zodat er geen ruimte meer overblijft voor de nodige momenten van rust. Het resultaat: spanning en stress. Precies het tegenovergestelde van wat ik wil bereiken.

Naast het coachen en trainen besteed ik een hoop tijd aan mijn website. Daarnaast laat ik veelvuldig mijn gezicht zien op allerlei events en netwerkbijeenkomsten, vooral voor de zakelijke markt. Ook aan mijn gezin wil ik natuurlijk de nodige aandacht  geven. Een druk bestaan en als ik niet uitkijk loop ik met open ogen in mijn eigen valkuil.

Als life coach moet ik het namelijk hebben van mijn eigen rust, de rust die ik uitstraal en de rust die ik nodig heb om op te laden: rust en stilte zijn mijn kracht als coach. Met die rust ben ik op mijn sterkst. Zonder die rust ben ik nergens.

Waar rust en ruimte zijn kan iets nieuws ontstaan

Vorige week was het weer eens zo ver. Ik had teveel van mijzelf gevergd. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor en weet ik de signalen en symptomen te herkennen. Na een paar dagen van rust en bezinning ben ik nu weer mijn oude zelf.

Vaak denken we dat hard werken belangrijk is om verder te komen. Rust is echter net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker. Ook creativiteit kan pas stromen wanneer je het de ruimte geeft, het is allemaal met elkaar verbonden. Soms moet je dus rust nemen, en bewust ruimte laten, om dingen te laten gebeuren. Een emmer vol met water zal tenslotte overstromen wanneer je er nog meer in wilt stoppen.

Spanning en stress kunnen leiden tot overspannen zijn of een burn out

Wanneer je de signalen niet herkent loop je het risico overspannen te raken. Jammer genoeg overkomt dit nog veel te veel mensen. De meeste herkennen de signalen veel te laat en voordat ze er erg in hebben zitten ze overspannen thuis met alle gevolgen van dien. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Oorzaken van spanning en stress

Er zijn verschillende oorzaken van spanning en stress. Spanning en stress ontstaan vooral wanneer de realiteit niet overeenkomt met je verwachtingen. Je verzet je als het ware tegen de werkelijkheid. Je wilt iets (doen), maar de realiteit is anders.

  • Je wilt bijvoorbeeld te veel doen in te weinig tijd. Of je wilt én een carrière, én er zijn voor je gezin, én je vriendenkring onderhouden, én ook nog tijd hebben voor sport en hobby’s. Wil je alles blijven doen dan gaat dit vaak ten koste van jezelf.
  • Je kunt ook overspannen raken van te veel verantwoordelijkheid. Je kunt de last van de hele wereld niet op je schouders nemen of alles alleen willen doen.
  • Perfectionisme is een andere oorzaak van overspannenheid en burn out. Lees meer hierover in perfectionisme, zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfacceptatie en burn out symptomen, verschijnselen en voorkomen.
  • Dan is er ook nog spanning en stress over dingen die je niet kunt controleren (maar wel heel graag zou willen). Ik wil werken, maar ben nu werkeloos. Ik wil dat ze van mij houdt , enz.

Je lichaam geeft vaak signalen af om te waarschuwen voor naderend onheil. Leer de signalen te herkennen. Luister je niet dan kun je overspannen raken of zelfs een burn out krijgen.

Stress en overspannen symptomen

Wat zijn nu precies de symptomen van gestrest zijn en overspannenheid? Ik het kort komt het erop neer dat je geen rust meer kunt vinden. Je hele lichaam is gespannen en je wilt (lees moet) iets doen om de situatie te veranderen. Iedere prikkel die binnenkomt wordt vergroot en zelfs het kleinste obstakel lijkt opeens heel groot. Alles is te veel. ’s Nachts lig je dan ook vaak wakker van alle problemen die nog opgelost moeten worden. Het blijft maar malen door je hoofd.

Veelvuldige klachten zijn moeheid, prikkelbaarheid en geen rust meer kunnen vinden in je hoofd. Iedereen is weleens gestrest, maar als de situatie te lang duurt loop je de kans om overspannen te worden, misschien wel depressief, of een burn out te krijgen. Ben je eenmaal overspannen dan duurt het herstel veel langer dan wanneer je “normaal” gestrest bent. Laat het dus niet zo ver komen!

Wat kun je doen om spanning en stress te verminderen?

Het klinkt tegenstrijdig, de eerste gedachte bij stress of wanneer je overspannen bent is vaak dat je iets moet doen aan de situatie. Je wilt actie ondernemen en liefst direct. Je moet nu handelen, je moet je werk afmaken, je moet dat mailtje nog schrijven, je moet nog een heleboel dingen doen, vaak met fouten tot gevolg. Let hier op het woord moeten, dat klinkt heel dwingend en dat is het ook. Vaak helpt het door het woord moeten te vervangen door willen. Dat geeft ruimte.

In plaats van zo veel dingen te moeten doen is rust het devies. Door rust te nemen creëer je ruimte en sta je open voor nieuwe dingen. Sta jezelf toe om even niets te doen. Ga wandelen, ga een dagje naar de sauna of gewoon eens even helemaal niets. Heb je nog vakantie dagen, neem ze op, je hebt ze niet voor niets. Vanuit die rust kun je dingen beter overzien, en indien nodig, actie ondernemen. Je zult zien dat wanneer je actie onderneemt vanuit rust dit anders, beter, voelt dan wanneer je gestrest bent.

Nog beter is het natuurlijk om rust bewust in te bouwen in je dagelijkse bezigheden. Gun jezelf de rust. Kijk ook naar je prioriteiten, wat is echt belangrijk en wat kan nog wel even wachten? Heel vaak kun je meer bereiken door minder te doen.

Volg je passie

En als laatste: ga na waar je energie van krijgt en welke dingen energie kosten. Gebruik je wel al je kwaliteiten en talenten, en doe je wel de dingen die die bij jou passen?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment