Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat is coaching en wat doet een life coach voor mijn persoonlijke ontwikkeling?

Als life coach krijg ik vaak de vraag: Wat is een life coach, wat doe jij als life coach, en wat heb ik eraan voor mijn persoonlijke ontwikkeling of die van anderen? In het verleden heb ik hier al eens over geschreven en dan met name over hoe ik werk als coach, zie wat is een life coach en wat doet hij precies. In dit artikel wil ik ingaan op de 10 belangrijkste redenen om met mij als life coach te werken.

Wat is coaching?

Coaching is tegenwoordig populair. Was het woord coach vroeger vooral verbonden aan sport, nu is coaching synoniem voor alle soorten van begeleiding op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Een coach is dan ook een begeleider die zijn cliënten verder helpt.

Wat is life coaching of levenscoach?

Ik ben zelf life coach en werk met zowel zakelijke als particuliere cliënten. Als life coach ben ik vooral met drie wezenlijke levensvragen bezig: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik (nu echt)?

Life coaching is een vorm van coaching waar naar het hele leven van de mens wordt gekeken. Dit in tegenstelling tot vele andere vormen van coaching waarin alleen het werk centraal staat. Het doel van Life coaching is dan ook om het levensgeluk op alle levensgebieden te verhogen.

Wat heb ik aan een life coach voor mijn persoonlijke ontwikkeling?

Okay, leuk verhaal, maar wat heb ik er nu aan om met een life coach te werken en hoe helpt het mij in mijn persoonlijke ontwikkeling? Heel veel zou ik zeggen als ik deze vraag kreeg. Ik zie namelijk heel veel gebeuren bij mijn cliënten, van inzichten over zichzelf, en hun relaties met anderen, tot ware transformaties. Hieronder de 10 belangrijkste redenen om met mij als life coach te werken:

  • Een life coach geeft aandacht. Aandacht is iets wat maar weinig mensen zichzelf geven omdat er altijd wel iets “belangrijkers” te doen is. In een coachingsgesprek van zo’n 1 ½ uur is er maar één iemand belangrijk: mijn cliënt. Eindelijk dus tijd voor de cliënt om aan zichzelf te werken.
  • Een life coach is neutraal en heeft geen mening. Dit betekent dat ik uitga van mijn cliënt en erken dat het antwoord in mijn cliënt zit en niet in mij als coach. Of om met de woorden van één van cliënten te spreken: “Eindelijk heb ik een coach gevonden die geen advies geeft.”
  • Coachen gaat dan ook niet over het aanleren van nieuwe trucjes, maar over authenticiteit en het gebruiken van eigen kwaliteiten. Het is vooral investeren in en werken aan jezelf: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik nu echt, en hoe haal ik het beste uit mijzelf naar boven?
  • Een life coach gaat op zoek naar de diepere oorzaak van een probleem. De oorzaak dat iemand rustig en teruggetrokken is kan bijvoorbeeld liggen bij een dominante of agressieve ouder. Teruggetrokkenheid kan iemand geholpen hebben om zijn jeugd te “overleven”, om maar geen klappen te krijgen, maar kan nu iemands verdere ontwikkeling in de weg staan.
  • Een life coach helpt met het definiëren en stellen van (levens)doelen: zowel zakelijk als privé. Denk hierbij ook aan het ontwikkelen van talenten, carrière planning, loopbaan en studiekeuzes.
  • Het stellen van levensdoelen kan tijdens iedere levensfase. Maar vooral tijdens midlife (soms doormiddel van een midlife crisis) gaan mensen zich vaak afvragen wat ze nu echt willen.
  • Een life coach helpt ook wanneer mensen zijn vastgelopen in werk of privé, of bij het creëren van meer balans voor zichzelf, in hun relatie(s) en op het werk, omgaan met stress en burn-out preventie.
  • Andere werkgebieden voor een life coach zijn het verbeteren van communicatie met en naar anderen. Denk hierbij aan onderwerpen als zelfvertrouwen en perfectionisme, het omgaan met conflicten, assertiviteit en het bewaken van eigen grenzen.
  • Een life coach werkt naar de onafhankelijkheid van zijn cliënt toe. Dit betekent geen eindeloos aantal sessies, maar in een kort of middellang tijdbestek veel resultaten met mijn cliënten boeken.
  • Life coaching is niet alleen voor particulieren. Juist voor bedrijven kan coaching van personeel het verschil maken. Coaching heeft een direct positief effect op de productiviteit en verdient zichzelf snel weer terug door een verbeterde communicatie, hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

Een life coach is zijn geld dubbel en dwars waard

Coachen is mijn passie. Ik ben dan ook erg trots op wat ik mijn cliënten te bieden heb als coach. Werken met mij als life coach is het geld dubbel en dwars waard en is een investering in de persoonlijke ontwikkeling, en de toekomst, van jezelf en die van anderen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment