Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Wat een trauma en post traumatisch stress syndroom met je kan doen

Al tijdens mijn life coach opleiding was ik sterk geïnteresseerd in trauma gerelateerde klachten, traumaverwerking en wat een post traumatisch stress syndroom (PTSS) allemaal met je kan doen. Ik ben zelf geen expert op het gebied van traumaverwerking maar vind wel dat ik de verschijnselen als coach dien te herkennen. De midlife crisis symptomen en klachten waarvoor iemand naar mij toe gaat als life coach kunnen soms namelijk een hele andere oorzaak hebben.

Veel mensen lijden namelijk onder een trauma zonder dit te beseffen. Een simpele aanrijding kan al voldoende zijn. Een niet onderkend trauma kan zich uiten in een zogenaamd post traumatisch stress syndroom (PTSS) en kan leiden tot allerlei vage klachten zonder duidelijke oorzaak. Sommige van deze klachten zijn zo erg dat iemand niet meer kan functioneren in de samenleven. PTSS klachten die veel voorkomen zijn:

  • Slapeloosheid
  • Angstgevoelens
  • Concentratiestoornissen
  • Prikkelbaarheid
  • Woede-uitbarstingen

Een trauma zet zich vast in het lichaam

Wanneer een trauma niet goed verwerkt wordt zet dit zich vast in het lichaam. Dit hoeft echter niet meteen merkbaar te zijn. Een oorlog, verkrachting, ongeluk of andere heftige gebeurtenis van 20 jaar geleden kan zich later gaan manifesteren in PTSS verschijnselen. Er zijn maar weinig mensen die dan de link kunnen leggen met de gebeurtenis uit het verleden. Het duurt dan ook vaak een lange tijd voordat men iemand gevonden heeft die de klachten herkend en traumaslachtoffers naar de juiste persoon kan doorverwijzen.

Waarom zet een trauma zich vast?

Als mensen verschillen we niet zo veel van dieren. Natuurlijk, we kunnen praten en denken maar biologisch is er niet zoveel verschil. Als een dier wordt aangevallen heeft hij drie keuzes: vluchten, vechten of bevriezen. Alle drie kunnen effectief zijn, afhankelijk van de situatie. Soms is vechten de beste oplossing, soms vluchten, maar ook bevriezen kan uiterst effectief zijn.
Na de heftige gebeurtenis (het trauma) zijn dieren in staat de gebeurtenis van zich af te schudden, letterlijk. Een hert dat net aan een wolf is ontsnapt staat vaak na te trillen. Hiermee laat hij de lichamelijke opgebouwde spanning los.

Mensen en trauma

Waarom werkt dit bij dieren wel en vaak niet bij mensen? Ook mensen bouwen spanning op bij een trauma. Afhankelijk van de uitkomst kunnen we dit ontladen of niet. Als mens spelen er vaak nog allerlei emoties mee waar dieren geen last van hebben. Vaak willen we de spanning wel lostrillen, maar schamen ons ervoor.

Wanneer we een heftige gebeurtenis meemaken zetten we ons als het ware schrap, klaar voor een reactie. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk. Wie ooit een aanrijding heeft meegemaakt weet waarover ik praat. Er schiet een stoot adrenaline door je lichaam en je kunt vaak niet anders doen dan de klap afwachten.

Vechten, vluchten of bevriezen

Deze energie slaan we op in ons lichaam. Als we dan moeten vechten of vluchten blijkt vaak dat we sterker of sneller zijn dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Door te vechten of te vluchten ontladen we als het ware. Toch kan er nog een deel van de energie achterblijven. Helemaal vervelend wordt het wanneer we bevriezen. Als we bevriezen kan alle spanning zich namelijk vastzetten in het lichaam.

Net als in de dierenwereld kan bevriezen ons voor erger besparen en zorgen dat we het er levend vanaf brengen. Bevriezen kan dus de beste oplossing zijn. Ons lichaam neemt het als het ware over en kiest voor de beste oplossing die het ziet. Veel mensen die bevriezen schamen zich hier echter voor en al helemaal om de ongebouwde spanning los te laten.

Een trauma herkennen en traumaverwerking

Op tijd een trauma erkennen en verwerken kan erger voorkomen en veel leed besparen. Er zijn diverse hulpverleners die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking, ieder met zijn eigen methoden. Wil je meer weten dan verwijs ik graag door naar het werk van David Berceli om op een simpele manier stress en trauma uit je lichaam te trillen, of het boek De tijger ontwaakt
van Peter Levine.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment