Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Relatieproblemen oplossen: machtsstrijd en dramadriehoek

Er is maar weinig dat meer pijn doet dan een relatie waarin liefde en respect plaats hebben gemaakt voor één vol haat en strijd. Waar men eerst niet zonder elkaar kon, vol van liefde, passie, respect en bewondering, eindigt een relatie maar al te vaak in een ordinaire machtsstrijd waarin beide partners elkaar beschuldigen van al het onrecht dat de ander hen heeft aangedaan.

Liefde is blind is dan ook een bekende uitdrukking: dit is maar al te vaak waar. We leven op een roze wolk en zien in onze partner degene die ons zal helen en compleet zal maken. Maar wanneer de eerste scheuren in dit beeld komen, spat ook onze roze wolk uiteen en voelen we ons weer helemaal alleen.

Rollen binnen een relatie

Maar al te vaak nemen partner rollen aan binnen een relatie. Beide partners reageren op elkaar en waar één partner zich ontpopt als rebel zal de ander zich juist terugtrekken of pleasegedrag gaan vertonen. Deze rollen bevestigen en versterken elkaar ook weer.

In vakjargon heet dit de dramadriehoek waarin beide partners, als in een drama, gevangen zitten tussen de rollen van aanklager, redder en slachtoffer.

De dramadriehoek

In mijn artikel de dramadriehoek: aanklager, redder en slachtoffer beschrijf ik de dramadriehoek uitvoerig. In het kort komt de dramadriehoek er op neer dat de rollen binnen de dramadriehoek elkaar versterken en elkaar zelfs nodig hebben. Het is ook niet ongewoon dat partners binnen de dramadriehoek van rol wisselen.

Een partner in de rol van redder kan na jaren van hulp bieden, zonder de erkenning te krijgen die hij/zij nodig heeft, opeens aanklager worden en de andere partner, in de rol van slachtoffer, gaan bekritiseren.

In alle gevallen geld dat binnen de dramadriehoek mensen elkaar niet als gelijkwaardig zien en iets van een ander nodig hebben om aan hun eigen behoefte te voldoen.

Machtsstrijd

Er zijn helaas te veel relaties die waarin beide partners de strijd met elkaar zijn aangegaan: de machtsstrijd. Het maakt feitelijk niet uit waar ze over strijden, de kinderen, de hond of het zoutvaatje, als ze maar wat te strijden hebben. Een machtsstrijd kan dan ook jaren duren zonder ooit opgelost te worden.

Waar je in strijd gaat wil je iets hebben. Een relatie waarin beide partners een machtsstrijd met elkaar voeren gaat allang niet meer over houden van en respect hebben voor elkaar. Feitelijk gaat een machtsstrijd over het niet willen voelen van de pijn die je hebt. Wat is er dan makkelijker om de strijd aan te gaan met je partner?

Het is belangrijk om te beseffen dat er voor een machtsstrijd binnen een relatie twee personen nodig zijn. Wanneer één van de partners besluit uit de machtsstrijd te stappen is de machtsstrijd feitelijk over.

Relatieproblemen oplossen

Te veel relaties stranden om hetzelfde probleem: geen oprechte aandacht hebben voor elkaar. Voor sommigen biedt een relatiecoach of relatietherapeut nog een uitweg, voor vele is het reeds te laat. Vaak gaat men liever de strijd aan dan te durven vragen: houd mij nou eens stevig vast.

Het is belangrijk om patronen in een relatie te herkennen, gevoelens naar elkaar uit te spreken en de pijn met elkaar te willen aangaan. In een goede relatie is er respect, ruimte en liefde voor elkaar. Beide partners accepteren elkaar zoals ze zijn, spreken verwachtingen naar elkaar uit en willen de ander niet veranderen: Ik ben ok en jij bent ok.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

3 comments… add one
 • Relatieproblemen Oplossen Nov 17, 2011, 11:26 pm

  Zeer mooi artikel, met plezier en veel interesse gelezen! Bedankt!

  Grtz Dr Jan Moeyersoons, relatietherapeut.

 • Pos Apr 29, 2016, 8:54 pm

  Jammer te laat zit al in ee vechtscheiding

 • patrick May 1, 2016, 9:40 pm

  Het is nooit te laat. Juist bij een vechtscheiding is het belangrijk om goed te blijven communiceren (ook al doet de tegenpartij dit misschien niet). Ik begrijp dat het moeilijk is maar laat je niet verleiden tot een rol uit de dramadriehoek.

  Sterkte nog.

Leave a Comment