Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Hoe word ik gelukkig?

Als je mijn werk als life coach zou terugbrengen tot maar één ding, dan ben ik eigenlijk met het geluk van mijn cliënten bezig. Geluk is dan ook een belangrijk thema waar ikzelf en mijn cliënten veel aan werken. Hoewel Nederland tot één van de gelukkigste landen van de wereld behoort zijn ook in ons land nog veel mensen ongelukkig. Dit artikel gaat hier dan ook verder op in.

Gelukkig zijn, hoe bepaal je dat?

Ieder zal geluk op een andere manier ervaren. Voor de één is geluk een verre reis maken, voor de ander is geluk samen zijn met vrienden en familie. Maar wat maakt nu of je gelukkig bent of niet? Uit onderzoek blijkt dat 50% van ons geluk te maken heeft met aanleg, 40% is bewust gedrag en slechts 10% komt door de omstandigheden waarin we verkeren.

Aanleg kun je niet veranderen. Depressiviteit kan nu eenmaal in je familie voorkomen en in je genen zitten. Maar dat is slechts 50%. Over de overige 50% heb je wel degelijk invloed. Over de omstandigheden waarin we verkeren kun je nog twisten, maar ook die kun je veranderen door b.v. te verhuizen of te veranderen van baan; maar als 40% van ons geluk komt door bewust gedrag dan kun je je eigen geluk wel degelijk positief beïnvloeden.

Misverstanden over geluk

Over geluk doen verschillende misverstanden de ronde. Hieronder de drie belangrijkste.

 • Geluk is te vinden, het ligt buiten ons. Geluk ligt in de toekomst of geluk moet je overkomen (b.v. door het winnen van een loterij).
 • Geluk is afhankelijk van je omstandigheden. Zoals hierboven al beschreven is dit slecht voor 10% het geval.
 • Je bent het of je bent het niet. Je wordt met geluk geboren. Als je voor een dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje.

Hoe word ik gelukkig?

Nu we de misverstanden over geluk uit de weg hebben geruimd, blijft natuurlijk de vraag over: Hoe word ik gelukkig? Hoe ervaar ik geluk? Geluk komt van binnenuit en dit betekent dat je er dan ook veel aan kunt doen om gelukkiger te worden. Hieronder een aantal tips:

 • Geluk is een werkwoord. Je zult er wat voor moeten doen. Geluk en optimisme moet je namelijk cultiveren. Hoe je tegen de wereld aankijkt bepaalt voor een groot deel hoe gelukkig en succesvol je bent. Is jouw glas half vol of half leeg?
 • Wees dankbaar. Toon je dankbaarheid en neem dingen niet als voor vanzelfsprekend.
 • Niet tobben, twijfelen of sociale vergelijkingen maken. Dit is natuurlijke gemakkelijker gezegd dan gedaan maar je zou bijvoorbeeld jezelf kunnen opleggen om iedere dag een half uur te piekeren. Het klinkt tegenstrijdig, maar dit is juist een goede remedie om te stoppen met piekeren.
 • Koester je vriendschappen en sociale relaties. Iets voor anderen betekenen, vriendelijk zijn of anderen troosten wanneer dit nodig is.
 • Kijk naar het groter geheel en zie het goede in wat je overkomt, ook als het heel pijnlijk is. Of met de woorden van Johan Cruijff: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” En niet onbelangrijk: Leer te vergeven. Vergeven doe je namelijk niet voor de ander maar voor jezelf.
 • Versterk flow ervaringen. Flow ervaringen zijn momenten waarin je helemaal op gaat in dat je doen en waarin het lijkt alsof de tijd stil staat. B.v. wanneer je naar goede muziek luistert of een adembenemend mooi uitzicht hebt. Ga op zoek naar dingen die je energie geven.
 • Geniet van de kleine dingen in het leven. Leef in het hier en nu.
 • Durf te dromen en zet doelen voor jezelf.
 • Geloof en spiritualiteit versterken je gevoel van geluk.
 • En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: Zorg voor je eigen lichaam. Bewegen maakt mensen gelukkig. Ga dus regelmatig wandelen, sporten of doe dingen waarin je lichaam in beweging is.

Gelukkig met jezelf

Gelukkig zijn met jezelf is het allerbelangrijkste in je leven en zou je eerste prioriteit moeten hebben. Je kunt pas geluk geven als je het zelf ook bent. Pas wanneer je gelukkig bent met jezelf, dan pas kun je echt gelukkig zijn met anderen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one
 • Marien Jun 3, 2012, 8:51 am

  Stel dat je helemaal geen zin hebt om die acties te moeten doen. Je levenslust is als het ware verdwenen, maar je werkt door omdat je anders je kosten niet meer kunt betalen. Hoe ga je dan te werk?

  Zie trouwens veel overeenkomst met wat Ben Tiggelaar ook schrijft en die ik zelf aan anderen geef.

 • patrick Jun 3, 2012, 8:25 pm

  Hoi Mariën,

  Het klinkt als erg dicht bij een burn-out zitten of totaal lusteloos zijn. Het zou kunnen dat er een blokkade zit, Pak dan eerst die blokkade aan en/of neem de oorzaak weg.

  Zoals je het hierboven beschrijft, klinkt het als de regie uit handen te hebben gegeven. Je laat het je allemaal overkomen. Zaak is dan, indien nodig met hulp, de regie weer terug te pakken. Wil je slachtoffer zijn of regisseur van je eigen leven?

Leave a Comment