Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Laat je creativiteit stromen en geef het de ruimte

Voor mij is creativiteit een soort eerste levensbehoefte. Net zoals ik mijn eigen onzekerheid gebruik, zet ook creativiteit mij in beweging om nieuwe dingen te creëren en oplossingen te ontdekken voor de uitdagingen en kansen die op mijn pad komen. Als life coach heb ik creativiteit nodig. Juist door creatief te zijn tijdens coachsessies kan ik mijn cliënten nog beter van dienst zijn.

Creativiteit heeft ruimte nodig

Creativiteit kan echter pas stromen wanneer ik het de ruimte geef. Te veel dingen tegelijkertijd willen doen, te veel mensen het naar de zin willen maken en een overvolle agenda zijn dodelijk voor mijn eigen creativiteit. Voor creativiteit moet je namelijk de tijd nemen en er dus ook de tijd voor vrij maken. Voor mij betekent dit bewust tijd inplannen om activiteiten (of juist even helemaal geen activiteiten) te ondernemen die mijn creativiteit stimuleren.

Dit betekent heel bewust leven en soms afstand nemen van zaken die misschien op korte termijn belangrijk lijken, maar dit eigenlijk niet zijn. Te vaak mijn e-mail checken, te lang internetten of te vaak TV kijken zijn zo van die activiteiten die niet bevorderlijk zijn voor mijn eigen creativiteit.

Pas wanneer ik mijn eigen creatieve proces de ruimte geef ontstaan er iets moois. Zo krijg ik de beste ideeën wanneer ik even helemaal niet doe. Als ik op vakantie ben, een dag naar de sauna ga, een strand- of boswandeling maak of tijd neem om te mediteren. Hier krijg ik energie van!

Creativiteit en coachen

Vorige week had ik een interessant gesprek met twee andere coaches. We hadden het over executive coaching en wat mij nu zo uniek maakt als executive life coach. Eén van de punten die naar voren kwam was dat ik de mensen hun creativiteit terug kan geven, juist door ze bewust te maken dat er meer is dan werken alleen.

Als coach stimuleer ik namelijk niet alleen mijn eigen gevoel en creativiteit, maar ook die van mijn cliënten. Een coachsessie is namelijk de perfecte gelegenheid om het creatieve proces de ruimte te geven. Tijdens een coachsessie is er namelijk geen tijd voor andere zaken, alleen maar voor de cliënt. Dit is tijd die veel mensen zich normaliter niet of veel te weinig gunnen. Maar juist door die volledige aandacht ontstaat er ruimte voor creatieve ideeën en inzichten die anders verloren zouden gaan.

Maak ruimte voor je eigen creativiteit

Creativiteit ontstaat dus alleen wanneer je het de ruimte geeft. Tot nu toe ging dit artikel vooral over mijzelf en mijn eigen creatieve proces. Maar hoeveel tijd en ruimte maak jij nu eigenlijk vrij voor creativiteit? Hieronder vind je een aantal tips om je creativiteit te bevorderen. Doe er je voordeel mee:

  • Creëer iedere dag een aantal momenten voor jezelf. Plan dit zo nodig in je agenda.
  • Kijk eens kritisch naar je eigen tijdbesteding. Wat is echt nodig en wat niet?
  • Wat geeft je energie en wat kost je energie? Wanneer je dingen doet die je energie geven zal dit ook je creatieve proces stimuleren.
  • Zorg voor voldoende (nacht)rust.
  • Je kunt niet altijd en eeuwig door blijven gaan. Ontspanning is net zo belangrijk als werk.
  • Zorg voor voldoende beweging. Bewegen is goed de balans tussen lichaam en geest.
  • Zorg voor een stimulerende omgeving en ga met inspirerende mensen om. Doe eens wat anders dan je normaal zou doen.
  • Luister naar je gevoel en je eigen lichaam.
  • Durf te dromen en luister meer naar je eigen intuïtieve gedachten. Geef ze de kans. Te vaak worden goede ideeën opzijgeschoven met de gedachte: “dat zal toch nooit lukken”.

Ik wens je veel creativiteit toe. Geeft het de ruimte die het verdient.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment