Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Coach, hoe stop ik met liegen in een relatie?

Ik krijg veel reacties op mijn artikel wees eerlijk en stop met liegen naar jezelf en naar anderen. Vaak zijn dit reacties van mensen die zelf op de één of andere manier liegen, vaak binnen hun eigen relatie, en hier heel graag vanaf willen.

Uit de reacties, en cliënten die ik hiervoor op bezoek krijg, blijkt dat mensen het helemaal niet leuk vinden om te liegen. Ze zitten er echt mee, vinden het erg voor hun partner, en willen er graag vanaf. Maar waarom is het dan zo moeilijk om te stoppen met liegen?

Liegen in een relatie

Vertrouwen is de basis van elke goede relatie. Door leugens kan dit vertrouwen geschonden worden en de relatie behoorlijk onder druk zetten. Ik een relatie begint liegen vaak wanneer één van de partners onder stress staat. Een leugen is dan makkelijker dan de waarheid.

Heeft één van de partners eenmaal een leugen verteld dan duurt het vaak een hele tijd voordat het vertrouwen volledig hersteld is. Soms kan één leugen (bijvoorbeeld door overspel) al voldoende zijn om de relatie voorgoed te beëindigen. Liegen is dus erg schadelijk voor je relatie.

Als liegen dan zo schadelijk is voor een relatie, waarom doen mensen het dan? Er kunnen een aantal oorzaken zijn:

Leugens om bestwil

Vaak willen we mensen beschermen. Een leugentje om bestwil is hier een goed voorbeeld van. We weerhouden informatie, verdraaien de waarheid, of vertellen een leugen. Allemaal om de persoon in kwestie niet te kwetsen of te beschermen. We denken als het ware voor de ander, bang dat hij of zij de waarheid niet aan zou kunnen.

Wat we vaak vergeten is dat mensen soms feilloos aanvoelen wanneer we liegen. De woorden die we spreken komen namelijk niet overeen met onze lichaamstaal. Hoe langer we iemand kennen hoe makkelijker het is om elkaars lichaamstaal te begrijpen. Liegen wordt dus steeds moeilijker naarmate we iemand langer kennen!

Vermijden van conflicten

Vaak zijn mensen bang voor ruzie en gaan dan liegen. Helaas is dit vaak uitstel van executie want hetgeen mensen proberen te vermijden kan deze situatie juist uitlokken wanneer de leugens uitkomen.

Het vermijden van conflicten heeft vaak een diepere oorzaak. Het is belangrijk om te kijken of het alleen speelt binnen de relatie of een algemener issue is. De volgende stap is dan om te kijken sinds wanneer mensen hier last van hebt.

Het zou bijvoorbeeld kunnen (maar hoeft natuurlijk niet) dat het uit je jeugd komt. Vaak worden we “geraakt” door wat iemand tegen ons zegt en lokt dit weer gedrag uit. Het is niet ongewoon dat onze partner erg lijkt op één van onze ouders. Dit kan de oorzaak zijn waarom mensen in de thuis situatie last hebben van liegen en op het werk niet.

Vaak vind conflictvermijdend gedrag zijn oorzaak in aardig gevonden willen worden uit angst voor afwijzing of verlating. Dit heeft meestal met zelfvertrouwen te maken.

Zo ga ik met de cliënt steeds meer gericht op zoek naar de oorzaak, tot we hem gevonden hebben. Weet je eenmaal de oorzaak van het conflict vermijdend gedag dan kun je het gaan veranderen.

Liegen uit angst om iets aan te gaan met jezelf

Had het liegen om een conflict te vermijden met de ander te maken. Liegen omdat je iets niet aan wil gaan met jezelf heeft met een innerlijk conflict te maken. We liegen om het innerlijk conflict te vermijden. Soms doet de waarheid zo’n pijn dat we liever liegen dan de waarheid onder ogen te komen. Ook hier zul je op zoek moeten gaan naar de diepere oorzaak om het probleem aan te kunnen pakken.

Soms liegen we omdat het makkelijk is. Vaak is het dan ook een gewoonte geworden. Als we liegen naar anderen, en naar onszelf, hoeven we namelijk ook geen verantwoordelijkheid te nemen.

Pathologisch liegen, ziekelijk liegen

Voor dit artikel zet ik pathologisch liegen onder een apart kopje. Een pathologische leugenaar is namelijk iemand die ziekelijk liegt, soms juist om aandacht te trekken. Pathologisch liegen kan vele oorzaken hebben waaronder een ernstig trauma tijdens de kinderjaren. Pathologisch liegen kan zelfs zo ernstig zijn dat mensen ziekten gaan verzinnen om de aandacht van hun partner en anderen te krijgen. Ook hier is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Hulp door een psychiater of psycholoog is dan ook gewenst.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment