Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Bewustwording en coaching van persoonlijke ontwikkeling

Als life coach help ik mijn cliënten vaak met hun eigen persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces. Ik heb in het verleden al eens een artikel over bewustwording geschreven, zie bewustwording en verandering van belemmerende overtuigingen, en dit gaat in de toekomst vaker gebeuren. In dit artikel wil ik dan ook verder ingaan op wat bewustwording nu eigenlijk is en hoe het je kan helpen in je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Wat is bewustwording?

In het kort is bewustwording weten wie je bent en beseffen wat er in jezelf omgaat, hoe je op anderen reageert en weten waarom. Veel mensen zijn zich hier namelijk helemaal van niet bewust en laten zich leven en leiden door hun gedachten, emoties, angsten en de gebeurtenissen om hen heen. Vervelend, want je hebt dan niet meer de regie over je eigen leven in handen. Vaak komt het er dan op neer dat je leven lijdt (met een lange ij) in plaats van leidt. Bewustwording is dus eigenlijk jezelf kunnen observeren en, bewust, je leven regisseren en vorm geven.

Bewust worden van jezelf

Eigenlijk is bewustzijn een soort schaal, met aan de ene kan volledig onbewust zijn en aan de andere kant volledig bewust zijn. De positie op deze schaal staat nooit vast. De ene dag kunnen we wat bewuster zijn dan de andere. Ook speelt de omgeving waar we in leven een rol. Bewustwording is nu eenmaal makkelijker in een klooster dan wanneer je een drukke baan hebt en thuis nog voor een gezin moet zorgen.

Ook is het niet zo dat als je eenmaal bewust bent je nooit meer onbewust kunt en zult reageren op je eigen gedachten, emoties of gebeurtenissen om je heen. Er zijn maar weinig mensen, of eigenlijk niemand, die volledig bewust in het leven staan. Zelfs de meest verlichte persoon heeft momenten dat hij of zij er even niet meer bij is. Stress of fysieke pijn kunnen bijvoorbeeld factoren zijn waardoor mensen meer onbewust gaan reageren dan ze normaal zouden doen.

Bewustzijnsniveaus

Maar hoe geef je dan aan hoe bewust of onbewust iemand is of hoever iemand is in zijn eigen persoonlijke ontwikkeling? Er zijn vele methoden en modellen beschikbaar om het bewustzijnsniveau van mensen aan te geven. Om het makkelijk te houden hanteer ik voor dit artikel de volgende drie niveaus:

  • Onwetend onbewust (ik weet niet dat ik onbewust ben)
  • Wetend onbewust (Ik weet dat ik onbewust ben van mijn eigen gedachten en emoties maar kan er nog weinig aan doen)
  • Bewust zijn (ik ben bewust ben van mijn eigen gedachten en emoties en kan er naar handelen)

Onwetend onbewust

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze onbewust zijn. Een avond lang zappen voor de tv zonder weten waar je naar kijkt, agressie in het verkeer, asociaal gedrag of jezelf beter voelen dan anderen . Dit zijn allemaal voorbeelden van onwetend onbewust zijn. In het kort betekent dit dat je jezelf laat leiden door je eigen gedachten, emoties en gebeurtenissen om je heen zonder dit te beseffen.

Waarschijnlijk heb je wel eens een Donald Duck tekenfilm gezien waarin Donald een ontzettende driftbui krijgt. Donald Duck is denk ik een goed voorbeeld van onwetend onbewust zijn. Als je hem zou vragen waarom hij altijd zo kwaad is zou hij het je waarschijnlijk niet kunnen vertellen: hij is nu eenmaal zo.

Wetend onbewust

Dit is het volgende niveau, weten dat je soms of heel vaak onbewust bent. Feitelijk neem je hier al een observerende positie in. Je ziet jezelf doen, denken en/of handelen, maar kunt nog weinig anders doen.

Toch is dit niveau het begin van bewustwording. Je weet tenminste dat je vaak onbewust bent. Nu heb je de keus om er iets aan te doen.

Bewust zijn

Het derde niveaus is dat van bewust zijn. Je bent in staat jezelf te observeren en laat je niet meer klakkeloos leiden door je eigen gedachten en emoties. je bent dan ook regisseur, en geen slaaf meer, van je eigen gedachten en emoties.

Bewustwording is een proces in je eigen persoonlijke ontwikkeling

Bewustwording is een proces dat nooit ophoudt. Met iedere stap die je neemt zul je merken dat je iets bewuster in het leven staat en iets verder bent in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Dit betekent overigens niet dat je nooit meer onbewust op iets zult reageren. Het leven zal je blijven uitdagen. Gun jezelf dan ook de momenten dat je weer eens lekker onbewust bent geweest: durf te lachen om jezelf en leer ervan. Als life coach doe ik namelijk ook zo af en toe.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment