Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Persoonlijke coaching en lifecoaching: nut en effectiviteit

Mijn zwager is HR manager bij een groot bedrijf. Deze week was ik bij hem op bezoek om feedback te vragen op een presentatie die ik aan bedrijven wil geven. Ik had in de desbetreffende presentatie staan dat coaching een direct positief effect heeft op de productiviteit van mensen en had hier zelfs een percentage van 20% aan gekoppeld.

Nu vind ik 20% zelfs wat conservatief, ik zie bij mijn cliënten namelijk dat coaching een veel groter effect heeft, maar het commentaar dat ik terug kreeg was: “Kun je dit dan bewijzen, heb je hier cijfers van?” Nee, die had ik niet direct voor handen. Het was dus tijd om zelf wat onderzoek te gaan doen.

Meten van de effectiviteit van coaching is appels en peren vergelijken

Bedrijven zijn vaak op zoek naar harde cijfers en willen graag zekerheid dat hun uitgegeven euro’s op de één of andere manier terug verdient worden. Natuurlijk willen ze dit ook met persoonlijke coaching en lifecoaching.

Het probleem met het meten van het resultaat van coaching is dat het niet direct in geld is uit te drukken. Iemand die een coachingstraject achter de rug heeft zal vaak bewuster en effectiever in het leven staan: op het werk en in de privé situatie. Maar hoe meet je dat?

Stel dat je een manager zou coachen op zijn leiderschapskwaliteiten. Het resultaat van de coaching zal waarschijnlijk meer merkbaar zijn bij de mensen die voor hem werken dan bij hemzelf.

Een coach geeft aandacht

Coachen is een vorm van aandacht geven. Vaak zijn mensen zo druk met van alles en nog wat bezig dat ze zichzelf niet de tijd gunnen om eens bewust naar zichzelf te kijken. Een coachtraject biedt hier wel de mogelijkheid voor.

Bovendien is iedere coach anders en heeft zijn eigen kwaliteiten, tools en methoden. Er zijn goede coaches en er zijn minder goede coaches. Het is dus moeilijk om het nut en effect van coaching in het algemeen te meten. Wel kun je aan de cliënten van coaches (de coachees) vragen wat zij ervan vinden en of zij coaching waarderen.

Wat wel meetbaar is is het ziekteverzuim. Coaching heeft een positief effect op het ziekteverzuim want mensen die lekkerder in hun vel zitten melden zich minder vaker ziek. Maar ook dit is natuurlijk van vele factoren afhankelijk.

Coaching werkt!

Dankzij Google vond ik al snel een artikel uit The Journal of Positive Psychology die mijn eigen ervaringen onderbouwde:

“Participation in the life coaching group programme was associated with significant increases in goal striving, well-being and hope.”

Bingo, het eerste echte bewijs van het nut en effectiviteit van coaching was binnen. Snel kwam ik andere studies tegen met dezelfde conclusie. Ik wist het natuurlijk al, maar coaching werkt echt!

Executive coaching

Een andere studie over de impact van executive coaching, gepubliceerd in The Manchester Review (2001, volume 6, number1) concludeerde o.a. het volgende:

“Als je investeert in coaching dan levert dat maar liefst 5,7 meer op dan de investering.”

Kijk dat is nog eens een cijfer dat ik graag in mijn presentatie wil opnemen. Voortaan neem ik dan ook graag een kopie van dit onderzoeksrapport mee.

Coachen met nulmeting

Vaak doe ik voorafgaand aan een coachingstraject een nulmeting. De meest simpele vorm hiervan is dat ik coachees vraag een cijfer te geven van hoe ze er op dat moment voor staan. Je kunt dit naar gelang uitbreiden met diverse levensgebieden: innerlijk, zelfvertrouwen, werk, privé, relaties met anderen, spiritueel, etc. Al naar gelang waar de coachee behoefte aan heeft.

Aan het eind van een coachingstraject doe ik vaak hetzelfde. Dit is natuurlijk geen wetenschappelijk onderbouwde studie, maar in ieder geval geeft het mij inzicht in het proces van de coachee.

Werken met passie

Ik hoorde gisteren nog een ander cijfer en wil het toch nog even delen. 70% van alle werknemers zit eigenlijk op de verkeerde plek. Gemiddeld zijn deze werknemers 2 maal hun salaris waard. Mensen die daarentegen hun werk met passie doen zijn 20 keer hun salaris waard. Kijk, dit is een cijfer om als lifecoach blij van te worden, en hopelijk mijn zakelijke cliënten ook.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment