Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Doelen stellen: coach je doelstellingen het nieuwe jaar in

Zo aan het eind van het jaar en het begin van nieuwe jaar zetten veel mensen nieuwe doelen voor zichzelf. Helaas zijn er maar weinigen die hier uiteindelijk in zullen slagen. Denk maar aan de vele pogingen tot afvallen of stoppen met roken. Vaak begint men vol motivatie en enthousiasme, maar na verloop van tijd verliezen veel mensen focus om vervolgens de zo gewenste persoonlijke of zakelijke doelen door te schuiven naar de (verre) toekomst. Ik heb het geprobeerd, misschien volgende jaar of het jaar daarop, is dan vaak het antwoord.

Doelen stellen

Bij doelen stellen komt het op twee dingen neer: Hoe graag wil ik het, en wat heb ik er voor over? Over het algemeen willen mensen heel graag hun doel halen maar de tweede vraag, wat ze er voor over hebben, is vaak een heel ander verhaal. Je kunt het nog het beste vergelijken met een weegschaal. Zolang de wens om het te willen zwaarder weegt dan de prijs die men ervoor moet betalen is er niets aan de hand. Maar op het moment dat de prijs zwaarder weegt dan wat het oplevert, zal het doel waarschijnlijk niet gehaald worden.

Je betaald altijd een prijs

Wat maar weinig mensen beseffen is dat ze nu ook al een prijs betalen. Niets doen of op de oude weg door gaan kost namelijk ook iets. In het geval van roken of overgewicht is dat vaak de eigen gezondheid. Misschien niet nu direct, dan wel op latere leeftijd. Bij doelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling betaal je met je eigen persoonlijk effectief, voor nu en in de toekomst.

Wat het geheel nog moeilijker maakt is dat mensen vaak gemotiveerder zijn voor resultaten, of genot, op kortere dan langere termijn. Eigenlijk is dit is een soort zelfsabotage. Denk maar even aan het voorbeeld van afvallen. Het is namelijk erg verleidelijk om dat ene toetje te nemen en onszelf dan te vertellen: “Ach, wat maakt dat ene toetje nou uit?” Het maakt echter heel veel uit en vaak betekent dit dat we weer van voor af aan moeten beginnen. Doelen stellen en gemotiveerd blijven is dus best wel lastig. En uiteindelijk kosten al die pogingen heel veel: financieel en emotioneel.

Coach je doelstellingen het nieuwe jaar in

Een coach kan uitkomst bieden. Door heel gericht aan persoonlijke doelstellingen te werken kun je met een coach veel bereiken. Waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie voor mogelijk had gehouden, en ook vaak voor een prijs die een schijntje is vergelijken met wat het je kost om maar door te blijven modderen.

Als life coach praat ik nu natuurlijk voor eigen parochie, maar een goede coach focust altijd in op de onderliggende reden van een probleem. Als iemand bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen wil dan gaat de coach op zoek naar de diepere oorzaak wat het zelfvertrouwen ondermijnt. Vaak geeft dit verrassende resultaten en is deze bewustwording van eigen gedrag de eerste stap richting een leven vol zelfvertrouwen.

Met bewustwording alleen ben je er natuurlijk nog niet. Samen met de coach kun je vervolgens stap voor stap toewerken naar het behalen van je eigen doelen: voor nu en voor later.

Proberen werkt niet, doen wel

Coaches houden niet van proberen, coaches houden van doen. Het probleem met proberen is dat het vaak bij proberen blijft, net zoals bij iedereen die probeert te stoppen met roken. Veel mensen zijn namelijk al jaren aan het proberen, slecht weinigen doen.

Als je alleen probeert je doelen te halen werkt dit namelijk niet, je zult meer moeten doen dan proberen. Je zult concrete actie moeten ondernemen, doelstellingen definiëren, en bereidt moeten zijn om uit je comfort zone te willen stappen om je uitdaging(en) aan te gaan. Pas dan zul je resultaat bereiken en je eigen doelen halen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

3 comments… add one
 • Ton Luijendijk Dec 20, 2010, 2:18 pm

  Beste Patrick,

  Goede en lezenswaardige artikelen op je blog.
  Ik zal een regelmatig bezoeker worden, want ik ben nu al benieuwd naar de volgende. Alvast fijne feestdagen en tot ziens in het Nieuwjaar.

  Groet,
  Ton Luijendijk

Leave a Comment