Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Midlife crisis symptomen bij mannen en vrouwen

Wat zijn de symtomen van een midlife crisis bij mannen en vrouwen? In dit vervolg artikel op wat is een midlife crisis en hoe kun je er één voorkomen ga ik verder in op de midlife crisis en de meest voorkomende symptomen en signalen van mensen met een midlife crisis.

Wat is midlife?

Midlife is een periode in ons leven, zo ergens tussen de 35 en 55 jaar, waarin we onze ambities en prioriteiten gaan herzien. Is dit nog wel wat ik wil? Wat is nu echt belangrijk? Wat maakt mij nu echt gelukkig? Dit zijn thema’s waar mensen in deze levensfase mee bezig zijn.

Was vroeger geld verdienen en status het belangrijkst, nu willen we vaak echter en authentieker zijn. Ook een burn-out kan aanleiding zijn om onze (overlevings)strategie te herzien. Issues die in midlife spelen hebben vaak betrekking op relatie(s), kinderen, ouders, werk en huisvesting.

Wat is een midlife crisis?

Een midlife crisis komt bij ongeveer 25% van alle mensen voor en heeft vaak te maken met de kloof van wat we zouden willen zijn (in het leven en als mens) en wat en wie we werkelijk zijn. Vaak denken we dat een midlife crisis alleen bij mannen voorkomt. Niets is minder waar, ook vrouwen kunnen last krijgen van een midlife crisis.

Midlife crisis bij mannen en vrouwen

Bij mannen kan een verminderd libido aanleiding zijn voor een midlife crisis. Vaak wil men dit dan gaan compenseren. Klassiek zijn natuurlijk de voorbeelden van mannen die vreemdgaan en een relatie aangaan met een veel jongere vrouw.

Bij vrouwen speelt de (naderende) overgang en geen kinderen meer kunnen krijgen een grote rol. Ook, wanneer de kinderen het huis uit zijn en men op zoek moet naar een nieuw doel, kan dit aanleiding zijn voor een midlife crisis.

De kans op een midlife crisis is echter het grootst als mensen vast zitten in hun werk of in hun relatie.

Identiteitscrisis

Een midlife crisis is een identiteitscrisis op de helft van ons leven. Een midlife crisis gaat vaak gepaard met een groeiend besef dat het leven eindig is en niet alle doelen zijn gehaald of nog gehaald kunnen worden:

 • Heb ik bereikt wat ik wil en heb ik gedaan wat ik wilde doen?
 • Leid ik het leven dat ik wilde leven?
 • Ben ik eigenlijk wel in staat om iets te bereiken?

Een midlife crisis kan bestaande relaties flink onder druk zetten. Mensen kunnen onomkeerbare risico’s of beslissingen nemen en hierdoor in financiële problemen komen. Behoorlijk ernstig dus en vaak is hulp, bijvoorbeeld door een life coach, gewenst.

Midlife crisis symptomen en signalen

Hieronder de meest voorkomende symptomen en signalen van mensen met een midlife crisis. Natuurlijk is het niet zo dat als je plannen hebt om te emigreren of een verre reis te maken je gelijk een midlife crisis hebt. Maar zijn er meerdere symptomen of signalen van toepassing, dan zou dit best wel eens met een midlife crisis te maken kunnen hebben:

 • Een intense behoefte om die lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
 • Het ontwikkelen van een nieuw levensdoel.
 • Heimwee naar vroeger.
 • Hernieuwde aandacht aan verschijning en uiterlijk.
 • Het nemen van ondoordachte beslissingen of riskante beleggingen en investeringen.
 • Aanschaffen van kostbare dingen (bijvoorbeeld een sportauto, sieraden of een boot).
 • De behoefte om je af te zonderen of anderen, bijvoorbeeld vroegere vrienden, juist op te zoeken.
 • Ineens elke avond van huis zijn.
 • Nadenken over emigreren of plotseling een verre reis maken.
 • Je heil zoeken bij spirituele stromingen of sekten.
 • Toevlucht zoeken tot gevaarlijke activiteiten, alcohol, drugs of pillen om het gevoel van zinloosheid te verdrijven.

Een midlife crisis oplossen

Een midlife crisis komt in alle gradaties voor: van mild tot zeer ernstig. Van de mildere vormen hebben veel mensen vaak niet eens door dat ze in een midlife crisis zitten. Bij heftigere vormen is het raadzaam om hulp te zoeken. In de kern heeft een midlife crisis alles te maken met wat iemand nu echt gelukkig maakt. Een life coach kan hierbij helpen.

Van iedere crisis kun je groeien. Ook van de midlife crisis. Net als andere identiteitscrisissen zul je door de midlife crisis heen moeten. Doe je dit echter positief dan kun je de midlife crisis gebruiken om op zoek te gaan naar de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Later zal blijken dat de midlife crisis een “blessing in disguise” was. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn artikel oplossing midlife crisis lust of last.

En tot slot: als je altijd je dromen leeft raakt de midlife crisis je niet.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

3 comments… add one

Leave a Comment