Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Burn out symptomen, verschijnselen en voorkomen

Na een burn out ben je vaak nooit meer hetzelfde. Een burn out is dusdanig heftig dat de lichamelijke schade blijvend kan zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Luister naar je lichaam

Ons lichaam geeft veel signalen aan ons door en weet vaak beter wat goed voor ons is (en wat niet) dan wij denken. Hoofdpijn is b.v. zo’n signaal om aandacht aan te besteden. Ik krijg zelf hoofdpijn als ik te lang doorga met werk of te gestresst ben. Op dat moment ben ik vaak ook vatbaarder voor griepjes en verkoudheden. Ik kan dit natuurlijk oplossen met een paracetamol en weer vrolijk doorgaan, maar nog beter is om dit voor te zijn en op tijd rust te nemen. Als ik in staat ben om te luisteren naar mijn lichaam. En te luisteren naar wat goed voor mij is en wat niet, kan ik er op inspelen en de juiste koers voor mijn leven te bepalen.

Ik ga nu een botte uitspraak doen. Meer dan 50% van alle mensen doet eigenlijk het verkeerde werk, volgt zijn of haar passie niet, of doet zijn werk op een verkeerde manier. Hierdoor zit men minder lekker in zijn of haar vel en kunnen er allerlei vage klachten ontstaan. Soms herkennen we dit en passen ons op de één of andere manier aan, tijdelijk of voor langere tijd. We passen ons werktempo of planning aan, melden ons een paar dagen ziek, nemen een vakantie of gaan misschien wel op zoek naar een andere baan.

Burn out signalen

Zoals hierboven al vermeld geeft ons lichaam ons voordurend signalen, ook wanneer er structureel iets fout is aan onze werk- of privésituatie. Ons lichaam blijft ons hierop attenderen met steeds erger wordende klachten indien we de voorgaande signalen blijven negeren. Een burn out ontstaat wanneer ons lichaam als het ware aan de noodrem trek en tegen ons zegt: “Stop, nu is het genoeg, je hebt mij te lang genegeerd!”

Burn out symptomen en verschijnselen

Een burn out gaat vaak gepaard met ernstige vermoeidheidsverschijnselen en symptomen. Een burn out is een laatste waarschuwing en is vaak zo ernstig dat we letterlijk uitgeput zijn: alle energie is op en ons lichaam dwingt ons als het ware tot bezinning, om een andere koers te gaan varen. Het herstellen van een burn out is vaak een langdurige aangelegenheid, vaak met blijvende lichamelijke gevolgen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

In een vorig artikel vertelde ik over jezelf zijn en de rollen die we vaak spelen in ons leven. Het is misschien een extreem voorbeeld maar een burn out kan dus ook ontstaan wanneer we als een acteur door het leven gaan, diverse rollen spelen, en niet meer weten wie we zelf zijn.

Vaak gaat een burn out samen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Perfectionisme is hier een goed voorbeeld van. Een perfectionist zal eerder geneigd zijn een burn out te krijgen dan b.v. iemand die wat losser in het leven staat. Hoe iemand tegen het leven, en zijn werk, aankijkt is dus heel belangrijk.

Een burn out voorkomen

Een life coach kan helpen een burn out te voorkomen of helpen met herstel. Door als coach mensen te begeleiden en te onderzoeken wat hun eigen gedrag en drijfveren zijn gaan mensen anders, bewuster, tegen hun eigen leven aankijken. Vaak gaat het dan om de volgende vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik nu echt? Wat is mijn passie? Een gesprek met een goede life coach kan veel inzicht geven en het begin zijn van een blijvende verandering. Vaak zal blijken dat als we met een andere bril naar ons leven, ons werk en onze relaties leren kijken er een andere, betere, situatie zal ontstaan.

Een afspraak met een life coach is dan ook een investering in jezelf. Na afloop van een coachingstraject staan mensen vaak bewuster in het leven en weten, soms voor de eerste keer, wat nu echt belangrijk voor hen is.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment