Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Jezelf zijn in de rol van je eigen leven

Als er één thema is waar ik als life coach mee bezig ben is het wel authenticiteit: Mensen laten ontdekken wat hun eigen kwaliteiten en talenten zijn. Ze laten ervaren en voelen wat authenticiteit is. Je staat namelijk pas in je kracht als je jezelf durft te zijn.

Vorige week was ik op een netwerkbijeenkomst voor ondernemers waar een aantal mensen mochten “pitchen”. Voor wie geen ondernemer is en nooit netwerkbijeenkomsten bezoekt: “pitchen” is kort vertellen wat je doet als ondernemer voor de rest van de aanwezigen.

Het viel mij op dat van de vijf ondernemers die mochten spreken er zeker vier een rol aan het spelen waren. Zo was iemand, als een soort Emile Ratelband, extreem positief aan het doen. Weer een ander had de tekst uit haar hoofd geleerd en ratelde dit op zonder de toehoorders in de ogen te durven kijken. Bijna iedereen speelde een rol. Slechts één iemand durfde gewoon zichzelf te zijn en vertelde wat zij te bieden had als ondernemer, met al haar plussen en minnen. Zij was echter wel degene die op mij het meest echt overkwam. Dat is de ondernemer waar ik zaken mee zou doen.

Het spelen van een rol

Vaak denken we dat als we ons anders voor doen dan wie we werkelijk zijn, we zaken makkelijker voor elkaar krijgen. Dat mensen niet merken hoe onzeker we zijn. Niets is echter minder waar. Op de oppervlakte lijkt het misschien wel overtuigend over te komen. Op een dieper niveau zenden we een heel ander signaal uit. Mensen pakken dit signaal gewoon op en voelen dat we niet echt zijn.

Misschien ken je zelf wel voorbeelden van mensen die een rol spelen en niet echt overkomen? Misschien doe je het zelf wel. Kijk maar om je heen: De collega die schijnbaar veel zelfvertrouwen heeft, de politicus op TV of de artiest die de grapjas uithangt. Hoe echt zijn ze nog? Vaak hebben ze het zelf niet eens door met alle mogelijke gevolgen van dien.

Waarom spelen dan nog zoveel mensen een rol? Waarschijnlijk omdat ze niet beter weten. Vaak is het gekopieerd en aangeleerd gedrag. Anderen doen het, dus dan doe ik het ook. Maar is het ook effectief en in hoeverre raak je jezelf hierdoor niet kwijt?

Kwaliteiten en talenten

Een ander aspect is dat we vaak net zo willen zijn als anderen. We zien kwaliteiten en talenten bij anderen, en willen net zo zijn, dus kopiëren we het gedrag dat hierbij hoort. Maar in hoeverre zijn we dan nog onszelf? In hoeverre past het ons nog?

Iedereen is anders. Iedereen heeft andere kwaliteiten en talenten. Het is doodzonde om de uniekheid van anderen te kopiëren, zonder die van jezelf te hebben ontdekt. Je staat pas in je kracht als je je eigen kwaliteiten en talenten gebruikt, niet die van een ander.

Jezelf zijn in de rol van je eigen leven

Dus waarom anderen kopiëren? Er is namelijk een betere manier en dat is gewoon jezelf zijn. Ieder mens is uniek en heeft iets speciaals. Iedereen heeft talenten. Als je weet wat je eigen kwaliteiten en talenten zijn kun je ze gaan gebruiken. Op dat moment sta je in je kracht. Ben je ergens niet goed in, geef het dan gewoon toe. Je zult merken dat je hierdoor veel krachtiger, echter en authentieker overkomt. Je bent gewoon jezelf.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment