Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Loopbaancoaching voor loopbaanbegeleiding en loopbaanadvies

Van alle mensen die in Nederland werken zit meer dan 50% niet op de juiste plek. Vaak kiezen we bewust voor een loopbaan, beginnen hier vol enthousiasme aan, maar verzanden jaren later in een baan die misschien wel goed betaalt maar geen voldoening meer geeft. Voor veel mensen is dit de realiteit. Jammer en maar al te vaak waar. Maar hoe komt dit?

Bewuste loopbaankeuze

Als het goed is kiezen we aan het begin van onze carrière bewust voor wat we willen. Als kind kies je namelijk voor wat je leuk vindt en niet voor welk beroep het meest betaald. Het begint al op school. We halen goede cijfers voor de vakken die ons liggen en kiezen aansluitend voor een studiekeuze die bij ons past. Hierna gaan we werken bij een bedrijf of in een branche waar we ons prettig voelen.

Als we ervoor kiezen om in het bedrijfsleven te werken maken we promotie door goed te functioneren waardoor we weer een stapje verder komen. Ook kiezen we vaak voor een andere baan omdat dit beter betaald of meer status geeft. Als we echter niet oppassen geven we de regie uit handen en laten onze carrière door anderen bepalen waardoor we uiteindelijk op een plek komen die niet (meer) bij ons past.

In mijn carrière is dit een keer gebeurd. 10 jaar geleden belande ik in een functie als service manager waar ik niet echt op mijn plaats was. Ik vond het verschrikkelijk om opeens allerlei processen, procedures en service level agreements te moeten opstellen en naleven en miste het echte menselijke contact. Dit menselijke contact was oorspronkelijk de reden waarom ik een carrière in de automatisering was begonnen.

Deze pijnlijke ervaring was echter wel het begin van een heroriëntatie van wat ik nu wel echt leuk vond om te doen. Coachen is nu mijn passie.

Levensfasen, loopbaan en carrièreswitch

Was het vroeger misschien de norm om je leven lang voor dezelfde baas te werken, nu is dat zeker niet meer zo. Iemand die zijn leven lang bij dezelfde baas werk is tegenwoordig een uitzondering. Doordat de zekerheid van een baan voor het leven is weggevallen worden we nu haast wel gedwongen om carrièrekeuzes te maken die bij ons passen. Maar wat past nu goed bij ons? Vaak is dit afhankelijk van de levensfase waarin we zitten.

 • Tot ongeveer 25 jaar zijn we eigenlijk alleen maar bezig met ontvangen. We hebben nog weinig werk- en levenservaring en weten misschien niet eens wat we echt willen. Anderen zetten de norm en we laten ons makkelijk door hen beïnvloeden.
 • In de fase van 25-40 jaar zijn we intensief met onze carrière bezig. We willen ons neerzetten en zo veel mogelijk groei doormaken. Status en carrière zijn belangrijk.
 • Vanaf ongeveer 40 jaar komen we in een andere levensfase terecht. We gaan ons meer bezighouden met wat wij de wereld te bieden hebben. Materiële zaken worden steeds minder belangrijk. Een midlife crisis heeft vaak te maken met deze heroriëntatie in ons leven.

Loopbaanbegeleiding is nu meer nodig dan ooit. Door je carrière af te stemmen met de behoeftes van je levensfase zul je zien dat je gelukkiger bent en meer voldoening krijgt uit wat je doet. Bedrijven kunnen veel meer rendement halen uit hun werknemers als ze actief aan loopbaanbegeleiding doen.

Ontslag en outplacement

Soms worden we gedwongen om een nieuw carrièrekeuze te maken. Bij plotseling ontslag kan een outplacement traject de oplossing bieden. Een outplacementtraject wordt vaak vergoed door de werkgever en begeleid door een loopbaancoach of loopbaanadviseur.

Vaak is eerst rouwverwerking nodig om de oude baan een plaats te geven, maar daarna kan er gekeken worden naar de toekomst. Mensen die in een outplacement traject doorlopen hebben ervaren dit vaak als positief en ontdekken kwaliteiten en talenten bij zichzelf die ze een zinvolle invulling zijn gaan geven, dit vaak met veel succes.

Loopbaancoach voor loopbaanbegeleiding en loopbaanadvies

Coachen is een mooi vak waar je alle kanten mee uit kunt. Dat ik coach ben geworden is een bewuste keus in mijn loopbaan geweest. Ik heb bewust gekozen voor het beroep dat bij mij past. Eigenlijk ben ik mijn eigen loopbaanadviseur geweest.

Als life coach ben ik nu ook loopbaancoach en loopbaanadviseur en help ik mensen om zelf zo’n bewuste keus in hun eigen loopbaan te maken. Feitelijk zit er niet zo’n verschil tussen een normaal coachtraject of een loopbaancoach traject. In beide gevallen gaat het om de vragen: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik nu echt?

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

2 comments… add one
 • Lennart Hiemstra Feb 27, 2013, 5:26 pm

  Heel sterk stuk!
  Het is heel makkelijk om je te laten leiden binnen een carriere, of beter gezegd een baan, waar je eigenlijk niet past.
  Vaak genoeg maken we steeds excuses waarom we liever geen switch doen: een lager salaris, de leeftijd en andere financiele verplichtingen.
  Zo blijf je makkelijk jarenlang in een functie waar je geen voldoening aan hebt.

  Het is goed dat jij die bewuste stap hebt durven te maken en nu anderen bij hetzelfde coached. Passie voor het vak is altijd nodig.

Leave a Comment