Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Laat je niet beïnvloeden door de overtuigingen van anderen

Wanneer we geboren worden ligt de hele wereld voor ons open. Alles is mogelijk en in potentie kunnen we bereiken en worden wat we willen: directeur, brandweerman, popartiest, minister-president, wereldreiziger of multimiljonair. Kinderen hebben vaak de grootste dromen over de toekomst. Er is niets dat voor hen onmogelijk is.

Overtuigingen van anderen

Naarmate we ouder worden neemt de invloed van anderen toe. Dit is nu eenmaal de manier waarop kinderen leren, we zien iets en nemen het over. We laten ons beïnvloeden en als we niet oppassen laten we ons volledig leiden door de adviezen en overtuigingen van anderen over wat we wel en niet kunnen of moeten doen. Uiteindelijk gaan we dit geloven en laten ons beperken door de (beperkende) overtuigingen van anderen. Als je maar vaak genoeg hoort dat iets voor jou niet mogelijk is ga je het vanzelf geloven.

De meeste adviezen worden gegeven met goede bedoelingen en komen vaak van onze ouders, familie, vrienden of leerkrachten. Misschien herken je wel één van de volgende voorbeelden:

  • Kies maar voor een baan met zekerheid, dat heeft je vader geen windeieren gelegd.
  • Onze familie moet het niet hebben van zijn hersenen, kies maar voor een echt vak.
  • Er valt geen droog brood te verdienen als toneelspeler.
  • Als je voor een dubbeltje geboren bent……
  • Geld is slecht.

Vaak beïnvloed dit onze schoolkeuze en laten we kwaliteiten en talenten liggen die misschien wel tot onze potentie behoorden.

Tegen de tijd dat we volwassen zijn is de lijst met wat we denken te kunnen bereiken al behoorlijk geslonken. Onze droom die we als kind hadden om de wereld te verbeteren is vervangen door één met uitzicht op een zekere baan en een goed pensioen. Jammer, want in potentie kunnen we nog steeds alles bereiken, als we maar willen.

Laat je niet beïnvloeden en beperken

Wanneer je de beperkende gedachten van anderen los durft te laten zul je zien dat er veel mogelijk is, meer dan je in eerste instantie dacht.

Sport is een mooi voorbeeld. Vaak wordt een record voor onneembaar gezien totdat één iemand besluit dat deze overtuiging niet voor hem geldt. Wanneer het record vervolgens wordt gebroken zie je dat de overtuiging over wat wel en niet mogelijk is opeens anders is komen te liggen en gaan andere sporters ook over dit record heen.

Laat ik een voorbeeld van mijzelf nemen. Ik ben coach en nog geen eens zo lang bezig met professioneel coachen. De gangbare gedachte binnen coachland is dat het 3 tot 5 jaar duurt om je coachpraktijk op te bouwen, ongeacht hoe goed je bent. Dit komt voornamelijk door de (beperkende) overtuiging dat nieuwe cliënten vooral komen uit referenties van anderen. Het duurt dan ook tijd om e.e.a. op te bouwen.

Als ik mij hierdoor zou hebben laten leiden was ik nooit zover gekomen. Ik koos voor een strategie om mijn internetsite centraal te stellen in mijn marketing en de artikelen op deze site te gebruiken om autoriteit en vertrouwen op te bouwen. Dit werkt net zo goed, of zelfs beter, dan referenties van anderen. Had ik mij laten leiden door alle goedbedoelde adviezen van anderen dan zat ik nu nog op mijn eerste klant te wachten.

Alles is mogelijk

Kies voor jezelf en laat je niet beïnvloeden en beperken door de overtuigingen van anderen. Wees eigenwijs en durf te dromen, durf groots te dromen.

Wat was je droom als kind? Wat wil echt? Wie ben je echt? Wat zijn je kwaliteiten en talenten? Hoe kun je ze het beste gebruiken en wie kan je hierbij helpen? Als je hiervoor kiest en je hart volgt, authentiek bent, zul je merken dat onmogelijk niet bestaat. Voor alles bestaat een oplossing. Concentreer je dus niet op waarom iets niet kan, maar hoe je het wel mogelijk kunt maken om je doel te bereiken.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
  • Annet van Prooijen Nov 19, 2013, 6:36 pm

    Hoi Patrick ik liet mij ook beinvloeden door anderen en ik moet eerlijk zeggen dat ik er bijna onderdoor ging. Ik starte door pech onderweg een nieuwe site op http://www.weerzicht.nl. Ik haalde daar nauwelijks rendement uit. Ik ben toen definitief terug gewkeerd naar kinderbureauannet.nl Ik heb nu klanten al is het niet voldoende. Ik ben verschrikkelijk moe en wel van binnen voel ik mij voldaan dat ik het opnieuw heb gedurfd. Ik word gecoacht. Het was heel moeilijk om met hem mijn gedachtengang te delen ook omdat hij stug bleef reageren. Nu is het weer goed we hebben het uitgesproken en met volle overtuiging werk ik voor kinderbureau annet en ben ik omgeschoold als voedingsdeskundige en bewegingsdeskundige. 2013 was een enorm zwaar jaar. Heb er wel ontzettend veel van geleerd.

Leave a Comment