Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Authentiek zijn en persoonlijke ontwikkeling

Kinderen zijn nog heel puur en dat kun je zien. Kijk maar naar de foto bij dit artikel, dit is niet gespeeld, dit is echt. Als volwassenen hebben we maar al te vaak deze echtheid en natuurlijke authenticiteit verloren die we vroeger, als kind, nog wel hadden. We zijn één of meerdere rollen gaan spelen en doen ons vaak anders voor dan we werkelijk zijn. Dit kan lange tijd goed gaan maar op een gegeven moment komen we in de knel met onze eigen authenticiteit en identiteit.

Vaak verwarren we rollen die we spelen met onze ware identiteit: degene die we zijn achter alle overtuigingen, façades en overlevingsstrategieën die we ontwikkeld hebben tijdens ons leven. We hebben muren rond ons heen gebouwd en durven onze echtheid, onze authenticiteit, niet meer te tonen en dat is heel jammer.

Door je authenticiteit te (her)ontdekken kom je meer in je kracht te staan, zonder verspilling van energie, en zullen anderen je meer als “echt” gaan ervaren. Als personal & executive life coach ondersteun ik mensen in het proces van hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Authenticiteit als thema is dan ook verbonden met alles wat ik doe als coach en trainer. Kijk maar eens naar de artikelen op mijn site.

Authentiek zijn

Iedereen is authentiek, maar vaak laten mensen dit niet zien. Als ik mensen coach zie ik die echtheid wel en dat is heel mooi om mee te maken. Soms duurt het even voordat cliënten hun echtheid durven te tonen, maar als het er dan is gebeurt er iets heel moois. Opeens spreken mensen uit hun hart. Ze zijn weer echt en authentiek. Je ziet het ook aan hun houding en de expressie in hun gezicht. Ze beginnen vaak te stralen als ze in aanraking komen met hun eigen talenten, kwaliteiten en verlangens, en deze ook voelen; vaak voor de eerste keer sinds lange tijd.

Ik ben dan ook een bevoorrecht mens om dit mee te mogen maken. Coachen is het mooiste vak dat er is.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik hou niet van de trucjes die geleerd worden bij sommige trainingen. Trucjes zijn niet echt. Loop maar eens een winkel binnen en kijk welke verkoper oprecht meent wat hij zegt. Of luister maar eens naar die telefonische verkoper of enquêteur die ’s avonds belt. Misschien heb je wel een voorbeeld binnen je eigen familie of op je werk. Je voelt vaak op een wat dieper niveau of mensen echt zijn of niet. Aangeleerd gedrag is niet echt. Het moet van binnenuit komen, je moet het menen. Jezelf een glimlach opzetten terwijl je dit niet bent is niet authentiek.

Naar mijn mening gaat persoonlijke ontwikkeling dan ook niet over het aanleren van nieuwe trucjes, maar juist over authenticiteit en het gebruiken van je eigen talenten en kwaliteiten. Het is vooral investeren in en werken aan jezelf: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik nu echt? Als authentiek persoon doe je het dan misschien niet allemaal perfect, maar het voelt goed en komt recht uit je hart. Mensen merken dit op en voelen dat je het meent.

Authentiek zijn en persoonlijke ontwikkeling horen dan ook bij elkaar.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment