Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Bewegen is goed voor de balans tussen lichaam en geest

Dat bewegen goed is voor ons lichaam hoef ik waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar dat bewegen ook goed is voor ons geestelijk welzijn is iets minder bekend. Voor mijzelf geeft een lange wandeling ruimte in mijn hoofd en is vaak een bron van inspiratie en vernieuwde creativiteit. Waarschijnlijk zullen veel mensen dit wel bij zichzelf herkennen. Even lekker wandelen en we kunnen er weer tegenaan. Beweging is dus ook gezond voor onze geest, maar waarom is dat?

In de meeste westerse samenlevingen zoals de Nederlandse zijn we het contact met ons gevoel een beetje kwijt geraakt. We denken te veel en voelen te weinig. Juist doordat we te weinig of soms helemaal niet meer voelen ontstaan er veel problemen. We zijn uit balans geraakt. We luisteren te veel naar onze gedachten, en geloven ze vaak ook nog, zonder te beseffen dat ons lichaam ons ook wat wil vertellen. Door denken en voelen te integreren is het plaatje pas compleet.

Mannen zijn van nature geneigd om hun emoties minder te (durven) tonen. Vrouwen hebben hier over het algemeen minder moeite mee. Maar ook vrouwen sluiten hun gevoel vaak uit en luisteren niet meer naar hun lichaam. We gaan maar door en als we dan hoofdpijn krijgen nemen we gewoon een aspirine om het symptoom te bestrijden zonder naar de oorzaak te kijken.

Vrouwen zijn bovendien wat meer geneigd om zich zorgen te maken, nog meer dan mannen doen. Als we dan naar bed gaan, en ons lichaam tot rust komt, gaan onze gedachten door ons hoofd spoken. Wie kan eerlijk zeggen dat hij of zij nog nooit ’s nachts wakker heeft gelegen omdat de gedachten maar door bleven malen door zijn of haar hoofd? Vaak blijken al deze zorgen de volgende ochtend opeens veel minder belangrijk.

Als we bewegen zijn we dus meer in contact met ons gevoel. Wandelen en vele andere sportieve activiteiten zorgen namelijk voor een verbeterde doorbloeding in ons lichaam en een verhoogde communicatie tussen onze linker- en rechterhersenhelft. De signalen van onze ledenmaten aan de linkerkant van ons lichaam komen in onze rechterhersenhelft binnen. Die van de rechterkant zijn verbonden met onze linkerhersenhelft. Denken vindt voornamelijk plaats in onze linkerhersenhelft. Ons gevoel huist voornamelijk in onze rechterhersenhelft. Door hier meer balans in te brengen functioneren we beter, geestelijk en lichamelijk.

Als life coach maak ik hier gebruik van door mijn met mijn cliënten vaak te wandelen (wandelcoach sessies) of, indien nodig, een aantal lichaamsgerichte oefeningen te doen. Ook gebruik ik vaak BodyDrumRelease tijdens een coachsessie waarmee ik afwisselend op de linker- en rechterschouder van mijn cliënten klop in een ritmisch tempo. Alles bedoelt om mijn cliënten meer en dieper te laten voelen en de balans te herstellen.

Juist door wat meer met het lichaam te werken kunnen er verrassende inzichten komen. Ons lichaam heeft ons namelijk veel te vertellen. Door meer te voelen kunnen we hier naar leren luisteren. Veel lichamelijke klachten zijn namelijk psychosomatische en worden veroorzaakt door te veel stress of overbelasting. Ook kunnen onverwerkte trauma’s zich vastzetten in het lichaam en uiteindelijk leiden tot lichamelijke problemen. Laat ik hier wel bij aantekenen dat ik geen arts ben en dat het altijd verstandig is om bij lichamelijke klachten naar de dokter te gaan.

Door ons denken en voelen met elkaar in evenwicht te brengen ontstaat er meer balans. Door meer te bewegen ontstaat deze balans haast automatisch. Daarom is bewegen zo goed voor lichaam en geest.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment