Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Stap uit je comfort zone en durf risico’s te nemen om te groeien

Vroeger wilde ik alles perfect doen. Ik was behoorlijk perfectionistisch en durfde weinig risico’s te nemen, bang dat ik de controle kwijt zou raken en bang om te falen. Als er iets nieuws op mijn pad kwam was ik erg conservatief en deed het alleen als de risico’s erg laag waren. Ik maakte weinig fouten maar kwam ook niet echt verder. Dingen overkwamen mij in plaats van dat ik zelf actie ondernam. Hierdoor had ik weinig regie over mijn eigen leven en was er weinig ruimte tot groei.

De laatste jaren ben ik behoorlijk mijn grenzen aan het verleggen. Ik ben uit mijn comfort zone gestapt en ben mijn grenzen gaan oprekken. Ik doe dingen die ik vooraf voor onmogelijk had gehouden. Ik durf fouten te maken, maak ze af en toe ook en leer hier dan weer van. Ik maak veel nieuwe ervaringen mee, ontmoet interessante mensen, heb meer controle over mijn eigen leven en ben veel gelukkiger. Sinds ik deze ommezwaai heb gemaakt maak ik dan ook een enorme groei door.

Als life coach merk ik dat veel mensen in hun comfort zone willen blijven; bang om wat er allemaal fout kan gaan. Misschien zijn ze wel bang om te groeien of bang voor het onbekende. Misschien ben jij wel net zo bang?

Wat veel mensen vergeten is dat ervoor kiezen om niets te doen, ook een keuze is. Je kiest dus altijd: kom ik in beweging of blijf ik stilstaan? Kies je niet, dan loop je de kans dat anderen de keuzes voor jou gaan maken. Wat heb je liever?

Wat is je comfort zone?

Kort gezegd is je comfort zone de plek in je leven waar jij jezelf relatief comfortabel en gemakkelijk voelt, die je kent en waar het leven overzichtelijk is. Je bent misschien wel ongelukkig maar in ieder geval weet je wat je krijgt.

Veel mensen hebben dit b.v. met hun werk. Ze vinden hun baan niet echt leuk, maar ja, het betaald goed en een andere baan zoeken is best wel eng.

Wat houdt je tegen?

Er zijn diverse redenen waarom mensen in hun comfort zone blijven zitten. Angst voor het onbekende, of angst om iets te verliezen zijn goede voorbeelden. Wat als er iets fout gaat? De angst zorgt er voor dat je blijft zitten waar je zit.

Een andere reden kan perfectionisme zijn. Als perfectionist wil je natuurlijk geen fouten maken. Als perfectionist wil je graag controle en iedere verandering kan bedreigend zijn, anders doe je het liever helemaal niet. Meer over perfectionisme en controle kun je lezen in mijn artikel wees geen perfectionist en laat de controle los.

Kom in beweging

Je kunt alleen groeien door buiten je comfort zone te stappen. Door je grenzen op te rekken, te verleggen en bewust risico’s te nemen, ontdek je nieuwe mogelijkheden en neem je de regie over je eigen leven in handen. Jij bepaalt waar je naartoe gaat en niemand anders.

Als je in beweging komt, buiten je comfort zone stapt, kan dit (zeker in het begin) ongemakkelijk aanvoelen. Dit is een heel normale reactie omdat je iets nieuws aan het doen bent, iets wat onbekend voelt. Er is een engelse term die luidt: “Feel the fear and do it anyway”. In het Nederlands: Voel de angst en doe het dan toch. Er zijn maar weinig mensen die iets nieuws beginnen en geen angst hebben. Angst voor het onbekende is dus heel normaal. Laat je er niet door weerhouden om je doel te bereiken.

Als life coach wil ik mensen graag uit hun comfort zone halen om hun doelen te bereiken. Als je in je comfort zone blijft zitten zal er niets veranderen. Juist door je grenzen te verleggen kun je groeien.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment