Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Schepper, uitdager en coach: The power of TED

De laatste paar jaar zijn een geweldige ervaring voor mij geweest met vele hoogtepunten en verrassende wendingen. De gebeurtenissen die vooraf gingen aan het schrijven van dit artikel zijn hier een goed voorbeeld van.

Het begon allemaal met een artikel dat ik had geschreven over de slachtofferrol, neem verantwoordelijkheid en stop met anderen de schuld te geven. Naar aanleiding van dit artikel belde de redactie van het radio 5 programma Wekker-Wakker! mij of ik als life coach een interview wilde geven over klagen, slachtofferschap en de dramadriehoek. Om mijzelf voor te bereiden schreef ik het artikel de dramadriehoek: aanklager, redder en slachtoffer en plaatste dit vervolgens ook op mijn Engelstalige site, patrickschriel.com.

Kort nadat ik dit het artikel had geplaatst kreeg ik een reactie uit Amerika van iemand die werkt voor David Emerald en mij attent maakte op zijn boek: “The Power of TED (The Empowerment Dynamic)”. Ze waren zo vriendelijk om dit boek op te sturen en nadat ik het gelezen had besloot ik een boekbespreking op mijn beide sites te plaatsen.

In de dramadriehoek: aanklager, redder en slachtoffer sloot ik af met de conclusie dat de weg uit de dramadriehoek de winnaarsdriehoek is. In plaats van de aanklager kun je meer assertief zijn en goede feedback geven. Zet slachtofferschap om in kwetsbaarheid en durf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. En wanneer je stop met redden, dan pas kun je anderen helpen.

De weg uit de dramadriehoek

David Emerald neemt met “The power of TED” een andere, verassende, aanpak. TED (The Empowerment Dynamic) is het tegengif voor, en de weg uit, de dramadriehoek. De hoofdpersoon in het verhaal is David die een paar dagen aan zee doorbrengt om na te denken over zijn leven, zijn scheiding en al die andere dingen die fout liepen. Hij wil een uitweg vinden uit zijn eigen slachtofferrol en slachtofferschap. Het is hier waar hij Ted ontmoet die hem verteld over de schepper, uitdager en coach rollen.

Als verhaal is “The power of TED” simpel en geniaal tegelijk; net als alle goede dingen in het leven zijn. De boodschap en voorbeelden zijn erg herkenbaar, verhelderend en kunnen tot een ware transformatie leiden. Ik heb veel andere uitleg en voorbeelden van de dramadriehoek gezien, maar David Emerald neemt dit naar een nieuw niveau. Zijn boodschap is erg duidelijk: Veel mensen leven hun leven vanuit hun eigen slachtofferrol waarin ze al de dingen die hun gebeuren zien als problemen. Wanneer ze die problemen proberen op te lossen krijgen ze er nog meer problemen voor terug.

Wanneer je jezelf ontworstelen uit de dramadriehoek dan kun je de rol van schepper aannemen en jezelf richten op je missie, visie en doelen in het leven. Dit is het punt waarop de dramadriehoek transformeert in TED waar schepper het tegenovergestelde is van slachtoffer, uitdager het tegenovergestelde van aanklager en coach die van redder. Je kunt je nu gaan richten op oplossingen in plaats van problemen.

Als je houdt van boeken zoals “Wie heeft mijn kaas gepikt” en “De one minute manager” dan zul je zeer waarschijnlijk ook genieten van “The power of TED”. Het is geschreven is dezelfde stijl met het vermogen om je leven te veranderen.

Voor zover ik weet is “The power of TED” nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. Misschien kan dit artikel bijdrage aan het vinden van een Nederlandse uitgever. Wil je meer weten over David Emerald, ga dan naar The Power of TED.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment