Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Authentiek zijn is niet te kopiëren

Vorige week kreeg ik een vreemd soort compliment. Iemand had een flink aantal artikelen en blokken tekst van mijn site gekopieerd en op zijn eigen coaching site geplaatst. Mijn eerste reactie was in de trend van: “Hé dit zijn mijn artikelen, dat mag niet, hier heb ik geen toestemming voor gegeven”. Later zal ik het ook wel een beetje als een compliment. Als iemand de moeite neemt om mijn artikelen op zijn eigen site te plaatsen doe je dit natuurlijk niet als je de artikelen slecht vindt.

In dit specifieke geval zijn de artikelen na telefonisch contact met de “dader” gelukkig verwijderd: probleem opgelost. Er bleef bij mij wel een andere vraag hangen. Eén van de thema’s waar ik als life coach mee bezig ben is authenticiteit. Succes wordt maar al te vaak gekopieerd, maar kan dit ook met authenticiteit? Kun je authenticiteit wel kopiëren?

Ik denk dat de kracht van mij als life coach, en de artikelen op deze site, is dat ik de enige ben die dit op deze specifieke manier doet. Natuurlijk, er zijn ander mensen, ook coaches, die een blog bijhouden, maar ik doe het wel op mijn eigen manier. Wat ik schrijf zegt vooral iets over mijzelf als mens en coach.

Alles wat ik doe en schrijf doe ik vanuit mijn eigen visie, mijn eigen persoonlijke stijl en met mijn eigen authenticiteit. Als je dit dus kopieert, pas dit dan nog? Ik denk van niet. Authentiek zijn is niet te kopiëren. Authentiek zijn dat ben je.

Authentiek zijn

Je kunt succes kopiëren. Je kunt naar succesvolle mensen kijken en dit vervolgens nadoen (als dit je past); maar als je het niet op jouw unieke en authentieke manier doet, zal dit uiteindelijk niet werken. Dan blijft het een trucje, je speelt een rol. Mensen zullen je als minder echt ervaren en je zult waarschijnlijk merken dat het je alleen maar energie kost.

Echt authentiek zijn betekent dat je het op jouw manier doet, vanuit je eigen passie, kracht en bevlogenheid.

Om het artikel af te sluiten, en om voor eens en voor altijd duidelijk te zijn: Ik investeer veel tijd in de artikelen en informatie dit ik aanbied op deze site. Je doet mij (en waarschijnlijk ook jezelf) geen plezier met het kopiëren van artikelen. Ik heb het dan niet over het plaatsen van een citaat met bronvermelding (liefst met een linkje naar mijn site natuurlijk). Bij twijfel, neem dan even contact op.

Het volledig overnemen van een artikel is uiteindelijk slecht voor het vinden van mijn artikelen in Google en andere zoekmachines. Google ziet dit als dubbele “content” en de artikelen worden dan lager geïndexeerd; zowel voor mij als voor de ander. Ze zijn dus minder gemakkelijk te vinden, niemand heeft hier voordeel van. Bovendien wil ik de artikelen later misschien nog eens bundelen als basis voor een boek. Als ze dan op 1001 verschillende sites staan zijn ze niet meer authentiek.

Mijn eigen authenticiteit is dus niet te kopiëren. Voor degene die hun eigen authenticiteit willen ontdekken heb ik nog een cursus in de aanbieding: authenticiteit en eigen kracht

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment