Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Rust en stilte zijn mijn kracht als coach

Laatst vroeg iemand mij, wat voor soort coach ben jij? Wat doe jij nu precies? Ik ben natuurlijk life coach en kan vertellen wat een life coach precies is en doet (zie mijn artikel wat is een life coach en wat doet hij precies), maar dat dekt de lading maar half. Ik doe de dingen die bij mij passen, ook als coach. Provocatief coachen is bijvoorbeeld mijn stijl niet, dat past niet bij mij. Ik denk dat ik het moet hebben van mijn eigen rust en stilte en het proces vooral bij mijn cliënten laten plaatsvinden. Rust en stilte zijn mijn kracht als coach en deze straal ik dan ook uit.

Ik houd van rust en geniet ervan. Een vredige en rustige natuurlijke omgeven is iets waar ik energie van krijg, het laadt mij op. Net als bij mediteren brengt rust mij terug naar de basis, dichter bij mijzelf. Ik voel mij ongemakkelijk met te veel en te harde geluiden om mij heen. Na verloop van tijd ga ik dan vanzelf rust opzoeken. Ik heb rust nodig.

Zo lang als ik mij kan herinneren vermijd ik plaatsen die te luidruchtig zijn. Als het niet echt nodig is om er te zijn, kom ik er liever niet. Ik kan er mijn eigen rust niet vinden. Eén van mijn stelregels is: als het te luidruchtig is om mijn innerlijke stem te horen, is het te onrustig voor mij.

Niet iedereen is hetzelfde. Sommige mensen zijn juist het tegenovergestelde. Ze worden gek van stilte. Ze willen graag geluid om zich heen. Muziek in de auto, TV (zelfs als ze niet kijken), muziek tijdens het werk, tijdens het joggen, etc. Ze houden niet van rust en stilte en worden er onrustig van. Ze zijn als het ware verslaafd aan geluid (misschien wel net zoals ik een beetje verslaafd ben aan rust), zelfs als dit betekent dat ze het geluid zelf moeten maken.

Wat je voorkeur ook is, een rustige of een luidruchtige omgeving, het is steeds moeilijker om rust te vinden in onze hedendaagse samenleving. Als mensen zijn we gewend geraakt aan veel geluid. Zeker als we in de stad wonen: het verkeer, bouwterreinen, mensen die (luidruchtig) praten, muziek, etc. Zelfs op het platteland wordt de rust vaak verstoord. Echte rust is nog maar moeilijk te vinden in Nederland.

We zijn zo gewend geraakt aan geluid dat geluid de norm is geworden. We gebruiken muziek op plaatsen waar het te stil voor ons is; angstig als we zijn voor onze eigen gedachten. In liften, in onze auto’s, muziek in winkels en restaurants. We laden zelfs onze favoriete nummers op onze MP3 speler en zetten het volume zo hoog mogelijk om te voorkomen dat we iets van de buitenwereld opvangen.

Begrijp mij goed, ik heb niets tegen het maken van geluid of muziek. Ik hou van muziek, ben zelf een groot fan van jazz en ander stijlen en ga vaak naar een concert. Ik heb thuis veel muziek en ook op mijn Ipod. Het verschil is dat ik muziek niet nodig heb. Ik ben er niet aan verslaafd. Ik heb geen geluid om mij heen nodig.

Ik geniet dus van rust en stilte. Voor mij is rust een essentieel onderdeel van wie ik ben. Het is de rust die mij dichter brengt bij mijzelf, mijn eigen authenticiteit, degene die ik werkelijk ben. Rust en stilte zijn mijn kracht als coach.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment