Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Ik leef bewust mijn eigen leven

Deel van mijn werk als life coach is om mijn cliënten te helpen bewuster in het leven te staan: weten wie ze zijn en waarom ze de dingen doen zoals ze doen. Echte onafhankelijkheid betekent dat je de regisseur bent van je eigen leven. Voor jezelf denken, je eigen beslissingen nemen en de dingen doen die je graag doet. Kortom, kunnen zeggen “Ik leef mijn eigen leven”. Maar als we eerlijk moeten zijn, hoeveel mensen leven zo en hoeveel van de beslissingen die we in ons leven nemen, nemen we ook echt zelf?

Tijdens ons leven worden we beïnvloed door alles en iedereen om ons heen. Onze ouders, onze vrienden, ons werk, het land en de samenleving waar we in leven, onze religie, de media, noem maar op. De invloed van anderen is enorm. Het is dan ook zeer goed mogelijk dat een groot deel van ons leven is gebaseerd op hoe anderen graag willen dat wij leven. Hier is op zich niets mis mee, sommige vinden dit juist prettig omdat ze graag terug willen vallen op de structuur die anderen kunnen bieden. Maar ben je het hier niet mee eens, en geven de dingen die je doet niet de energie en passie die jij nodig hebt, dan is het de hoogste tijd om eens naar je eigen leven te kijken en het heft in eigen handen te nemen.

Bewuste beslissingen?

Laten we eerst een kleine test doen. Kijk naar onderstaande lijst en bepaal hoeveel van onderstaande zaken jouw eigen beslissing was en niet die van een ander. Kijk ook in hoeverre je beïnvloed bent door anderen en in welke mate:

 • Je studie
 • Het werk dat je doet
 • De keuze van je vrienden
 • Je partner
 • Je auto
 • De kleren die je draagt

Wees zo eerlijk naar jezelf als mogelijk is; kun jij met de volle 100% zeggen dat je al deze beslissingen zelf, bewust, gemaakt hebt?

Zoals hierboven beschreven is de invloed die anderen op ons hebben enorm. Onze hersenen werken als een grote spons en zuigen alles op wat we doen, zien en horen. Je kunt het dan ook het beste vergelijken met een grote computer die constant geprogrammeerd wordt. Van sommige programma’s zijn we ons bewust, van anderen niet.

Reclame is een bekend voorbeeld. Kijk maar eens bewust naar reclame op TV. Welke boodschap of imago wil men overbrengen en op welke, vaak subtiele, wijze doet men dit? Let ook op de kracht van herhaling.

Maar betekent dit dan dat we zelf geen eigen keus hebben? Natuurlijk niet, we kunnen nog steeds kiezen, we dienen ons echter wel bewust te zijn van dit proces en altijd bij onszelf nagaan: Is dit echt wat ik wil? Maakt dit mij gelukkig?

Ontwerp bewust je eigen leven

Als je je eigen leven vorm wilt geven, gaan ontwerpen, dan is de eerste stap dat je jezelf bewust gaat worden van de invloed die anderen op je hebben. De volgende stap is weten wat je passies zijn en dan, bewust, je leven herinrichten en verantwoordelijk hiervoor nemen. Dit proces is niet moeilijk. Maak een lijst van alles waar je op dit moment mee bezig bent en markeer de dingen die je graag doet (of de mensen met wie je graag optrekt) en je energie geven met een plus. De dingen die je niet leuk vind, en je energie kosten, met een min.

Kijk nu eens naar de lijst die je zojuist gemaakt hebt en kijk op je een patroon kunt herkennen. Hoeveel plussen en minnen waren van jezelf afkomstig? Hoeveel waren de ideeën van anderen?

Soms is het niet mogelijk dingen te veranderen, zeker op de korte termijn. Maar kan dit wel, welke zijn dit dan? Welke zaken kun je minder doen of, indien mogelijk, er zelf helemaal mee stoppen? En is het mogelijk om meer tijd te besteden aan de dingen die je wel leuk vindt, de dingen waar je gepassioneerd van bent? Kijk ook naar de doelen die je wilt bereiken in je leven (creëer je eigen doelen voor een succesvol leven). Wat heb je hiervoor nodig?

Niet alles zal direct mogelijk zijn. Maar je zult zien dat met een aantal kleine veranderingen een hoop te bereiken is. Op deze manier neem je bewust het heft in handen zodat je eindelijk kunt zeggen: “Ik leef bewust mijn eigen leven.”

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
 • Gerda Maria Aug 31, 2010, 6:01 pm

  Lieve jij,

  Volgens mij worden we ons vroeg of laat allemaal bewust van de gevolgen van onze keuzes. Het is volgens mij zo bedoeld en/of voorbestemd dat ons leven verloopt zoals het nu verloopt. De ene ‘schijnt’ het nooit te zullen begrijpen terwijl de ander alles perfect ‘onder controle’ lijkt te hebben. Toch ben ik ervan overtuigd dat wij ons geenszins zorgen dienen te maken over eender wat. We zijn volgens Kosmisch Plan perfect op schema.

  Ik heb het volste Vertrouwen in de Perfectie van hetgeen ik het Kosmisch Plan ben gaan noemen. We maken exact datgene mee wat we ‘moeten’ meemaken om ons van één en ander bewust te worden.
  Alles is dus goed zoals het is. Ook al lijkt het er vaak op dat het niet goed is, toch is het goed. We laten ons mijns inziens misleiden door de ‘aanschouwing’ omdat we onwetend zijn over de ruimere context waarin de ‘fysieke aanschouwing’ zich situeert en/of afspeelt.

  Hoe groter het Vertrouwen is in de Perfectie van het Kosmisch Plan des te groter is het zelfvertrouwen alsook het vertrouwen in anderen en des te lager is het stressgehalte. Hoe groter het Vertrouwen in dit alles is des te minder drang men voelt om anderen of zichzelf beperkingen op te leggen. Handvaten zoals bijbels, wetteksten, dure opleidingen of coaching enz. worden dan overbodig omdat men beseft dat wij mogen genieten van alles wat is, was en altijd zal zijn.

  ‘Het Leven’ is een e-spel dat beter begrepen wordt door hen die met een stralende Glimlach Genieten van de ‘wonderen’ die zich dagelijks afspelen.
  Elke ervaring maakt ons bewuster, niets gebeurt ‘zomaar’ ook al lijkt het er soms op dat sommige zaken zinloos of overbodig zijn, elk detail heeft een 100% gelijke energetische waarde en elk detail heeft zijn absolute nut. Ja ook de financiële en andere uitbuiting, ja ook alles wat wij als negatief ervaren en/of hebben ervaren.
  Dus ook zogenaamde oppervlakkige praat, of zogenaamd zinloos geweld is de 100% gelijkwaardige energetische bij-drager van het wonderlijke Universum/Metaversum waarbinnen het e-spel ‘Het Leven’ zich volgens ene geordende chaos afspeelt.

  Wie denkt en/of leeft in termen van eindigheid zal steeds het gevoel hebben dat die steeds tijd te kort komt om alle dromen te realiseren en/of alle vooropgestelde doelen te bereiken. Wie denkt en/of leeft in termen van oneindigheid die ‘weet’ dat tijd geen rol speelt in het eindeloze proces van non-stop herhalingen die steeds weer vanuit een ‘ander’ standpunt kunnen herbeleefd worden. De dood is voor velen immers een onbegrepen transformatieproces waarin en/of waaruit weer nieuwe levenskansen voortvloeien. In die context is dus ook een moord plegen ‘slechts’ een zogenaamde misdaad voor hen die nog niet begrijpen ‘waarom’ deze manifestatie zich aan ons openbaart zoals ze zich openbaart.

  Er zijn redenen te over om aan te nemen dat wij ons tijdens zogenaamde waaktoestand toch in een levensechte droom bevinden waarbinnen wij uit de context getrokken fragmenten als reëel ervaren. Dus hoe reëel is reëel? Hoe bewust is bewust?

  Maak je vooral geen zorgen en VERTROUW op de Perfectie van het verloop van hetgeen wij heus niet zomaar en/of toevallig ‘Het Leven’ noemen.
  Het bewustwordingsproces voltrekt zich automatisch en dus komt vroeg of laat iedereen tot dezelfde conclusie: We zijn exact op de juiste plaats en we ervaren datgene wat we dienen te ervaren om ons bewustzijn te verruimen tot we opnieuw in staat zijn om eindeloos begrip op te brengen voor alles en iedereen tot in het kleinste detail.

  Het Leven is goed zoals het is en wij hebben ons ondanks onze vermeende waakzaamheid meermaals laten ‘vangen’ en/of laten misleiden of omleiden door de eindeloos gevarieerde aanschouwingen, net zoals in een Verborgen Camera Act.

  Dat wordt dus lachen en gieren x 2 tot in het oneindige lieve mensen.

  Liefs en Big Smile van me

  Gerda Maria

Leave a Comment