Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Zelfcoaching voor een beter leven

Één van de doelen die ik heb met deze site is mensen meer bewust te maken van de manier waarop ze handelen, emoties voelen, de manier waarop ze denken en wat hun overtuigingen zijn. Wanneer we ons hiervan bewust zijn hebben we de kracht in handen om dit te veranderen. Dit is de essentie van zelfcoaching: jezelf positief veranderen. Ik wil dit artikel gebruiken om uit te leggen wat zelfcoaching is en wat er voor nodig is om zelfcoaching te gebruiken als middel voor een beter leven.

Wat is zelfcoaching?

Zoals de naam al zegt coachen mensen zichzelf in zelfcoaching. Omdat er geen coach aanwezig is zul je dus erg open en eerlijk moeten zijn in het begrijpen van je eigen gevoelens en emoties. Tevens moet je gemotiveerd genoeg zijn om te werken aan jezelf. Er staan geen coach sessies op de agenda die je er aan zal herinneren dat je nog een opdracht moet maken en het kost je geen geld als je niet op komt dagen voor een sessie. De enige waar je op kunt vertrouwen, dat ben jezelf.

Als life coach weet ik wat de toegevoegde waarde van een coach is. Een coach kan waardevolle feedback geven en heeft vele tools tot zijn beschikking die helpen in het bewustwordingsproces van zijn klanten, zie ook mijn artikel wat is een life coach en wat doet hij precies. Een ander positief aspect van het inschakelen van een coach is dat coach sessie niet goedkoop zijn. Dit lijkt paradoxaal omdat geld één van de redenen is waarop mensen voor zelfcoaching kiezen. Het is echter een feit dat wanneer iets geld kost, mensen dit meer op waarde schatten, gemotiveerder zijn en het serieuzer nemen.

Neem actie

Wil je dat zelfcoaching effectief is dan heb je niet genoeg aan het lezen van zelfhulp boeken alleen. Je kunt zo veel boeken lezen als je wilt, maar zonder het ondernemen van de nodige stappen in je eigen proces zal er niets veranderen. Je zult bereid moeten zijn om diep te graven in jezelf totdat je bij de diepere lagen komt. Hier vind je de sleutels tot blijvende verandering, en niet aan de oppervlakte. Wil je dit niet onderzoeken dan zal zelfcoaching niet werken.

Er zijn veel zelfhulp boeken beschikbaar. Als je naar mijn aanbevolen boeken pagina gaat dan zul je daar een aantal goede voorbeelden vinden. Één methode dit ik erg kan aanraden is The Work van Byron Katie. The Work bestaat uit vier vragen, waarna de oorspronkelijke stelling omgedraaid wordt. Dit alles is bedoeld om je overtuigingen te onderzoeken en is een zeer effectieve manier om zelf tot bewustwording te komen.

Creëer je eigen doelen

Het zetten van persoonlijke doelen is erg nuttig om je eigen groei te versnellen; en om te definiëren wat het is dat je uit het leven wilt halen en wie je uiteindelijk wilt zijn. Zet doelen voor de korte (2 maanden), middellange (1 jaar) en voor langere termijn (5 jaar). Wees zo specifiek mogelijk en schrijf je doelen op alsof ze nu werkelijkheid zijn. In een komend artikel zal ik hier meer aandacht aan besteden.

De kracht van herhaling

Wil je iets nieuws leren dan zul je moeten oefenen. Onderzoek heeft aangetoond dat onze hersenen 21 dagen nodig hebben om iets wat we net geleerd hebben in een gewoonte te veranderen.

Weet je nog hoe het voelde toen je net auto leerde rijden? Alles was nieuw en je moest je volledige aandacht geven aan elk klein detail. Na verloop van tijd leerde je te rijden zonder er bij na te denken. Als ik zelf in de auto stap dan ben ik mij niet meer bewust van alle de handelingen die ik verricht. Ik start de motor en rij naar mijn bestemming. Rijden is een gewoonte geworden.

Conclusie

Zelfcoaching kan een goed alternatief zijn voor coaching als je weinig geld hebt of je ongemakkelijk voelt om je hele hebben en houden te bespreken met een coach. Zelfcoaching werk alleen als je jezelf kunt motiveren diep te gaan en om het proces helemaal te doorlopen. Je zult vele uitdagingen tegenkomen, dus stop niet bij het eerste obstakel dat je tegenkomt, maar ga door en vervolg het pad dat je gekozen hebt.

Wees er wel van bewust dat zelfcoaching een lange weg kan zijn, zeker als je het moeilijk vindt om eerlijk naar jezelf te kijken. Goedkoop is dan duurkoop. Een aantal sessies met een life coach kan snel een dieper inzicht geven om je op het juiste pad te zetten zodat je de ingeslagen weg kunt vervolgen.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one
 • Ton Primus Aug 12, 2010, 4:48 pm

  Beste Patrick,

  Ik dank je voor je overzichtelijke site, de informatie en je actie om elke dag een goede daad te doen.

  Ik herken veel van mijn eigen levensweg, lezen van boeken – zelfcoaching en hulp van en met therapeuten en coaches, maar zeer zeker de mensen om mij heen om tot bewustwording te komen, dat we allen één samenleving zijn met daarin iedereen zijn / haar eigen toegevoegde waarde.

  Met plezier gezond samen werken aan de knelpunten hier op aarde, een holistische werkwijze.

  Groet Ton Primus

Leave a Comment