Er wordt mij nog wel eens gevraagd: Wat is een life coach? En wat doe jij dan als life coach? Ik wil dit artikel gebruiken om hier een antwoord op te geven; wat het is dat ik doe als life coach en wat kunnen mensen verwachten van een coaching sessie.
Er zijn veel verschillende coaches. Om er een paar te noemen: de personal coach, de mental coach, de team coach, de spirituele coach, de NLP coach en de executive coach. Het kiezen van de juiste coach kan een uitdaging zijn als je niet weet waar je op moet letten en wat je kunt verwachten van een coach.
De meeste coaches werken in het bedrijfsleven en de issues waar ze mee werken zijn, vaak, gerelateerd aan zakelijke problemen: Hoe kan ik beter samenwerken in een team, hoe kan ik mijn zelfvertrouwen met klanten verhogen, hoe kan ik mijzelf beter motiveren en hoe kan ik mijn leiderschapskwaliteiten verbeteren?
Life coach
De focus van een life coach is anders omdat een life coach werkt met het hele leven van een cliënt (de coachee), en hoe hier het beste uit te halen. Dit betekent dat ik niet alleen coach op zakelijke kwesties en problemen; maar het privé leven van de cliënt juist ook zal meenemen.
Er zijn veel definities van wat een life coach precies doet. Mijn definitie is de volgende: Als life coach ben ik bezig met bewustwording en authenticiteit. Meer bewust zijn van die we werkelijk zijn. Meer bewust van de problemen die we tegenkomen in het leven, wat de oorzaak hiervan is en hoe deze op te lossen. Meer bewust van ons verleden, en de invloed op het heden. Meer bewust van de relaties die we aangaan met anderen en hoe ons gedrag onszelf, en ieder ander, beïnvloed. Ik vergelijk dit proces altijd met het pellen van een ui. Na het verwijderen van een laag kom je steeds dichter bij de kern: onze authentieke zelf.
Intakegesprek
Voordat ik begin aan een coach traject is er altijd een intakegesprek met de cliënt om te kijken of er een goede match is tussen mijzelf als life coach en degene die gecoacht wil worden. Ik vraag waar ik de cliënt mee kan helpen, de coachvraag, en bespreek dit met de cliënt om te kijken of hier misschien een diepere vraag onder zit. Ik check ook altijd of de cliënt een psychiatrische achtergrond heeft die beter behandeld kan worden door een specialist.
Pas wanneer we allebei akkoord gaan met het coach traject, er een goed gevoel bij hebben, dan pas spreken we het aantal coach sessies af en maken een afspraak voor de eerste sessie.
De coach sessie
Tijdens een coach sessie gebruik ik de coachvraag, de issues waar de cliënt mee wil werken, als leidraad; maar werk ook met alles wat naar boven komt tijdens de sessie. Alle mensen, en dus ook mijn cliënten, hebben overlevingsstrategieën, angsten of diepe overtuigingen waar men zich niet direct van bewust is. Er is dus een goede kans dat een dergelijke kwestie naar boven komt tijdens het coachen. Als je naar iemand kern toe wilt betekent dit dat je met alles moet werken en erkennen, goed of slecht, wat in iemands onderbewuste zit.
Ik ga emoties dus niet uit de weg, sterker nog hier focus ik vaak op in. Emoties die naar boven komen betekenen vaak dat je een diepere laag geraakt hebt.
Als basishouding luister ik, zie empathisch luisteren en effectief communiceren met anderen, en stel veel open vragen. Hiermee begeleid ik het eigen proces van de cliënt. Ik maak ook gebruik van een aantal coaching tools, afhankelijk van het issue waar we mee aan het werk zijn en wat ik denk dat het beste werkt bij een cliënt.
Tools en methoden
Mijn meest gebruikte tools zijn visualisaties, NLP, Voice Dialogue (werken met karaktereigenschappen), Body Drum Release (BDR), RET, Transactionele Analyse en lichaamswerk. Soms gebruik ik tools zoals de Sedona Methode (gevoelens loslaten) of The Work van Byron Katie. Alle tools zijn ondersteunend en hebben als doel de cliënt bewuster, onafhankelijker en authentieker te maken.
Life coaching beperkt zich niet tot de coaching sessies alleen. Het is een doorlopend proces. Ik vraag dan ook altijd aan mijn cliënten om een kort reflectie verslag te schrijven met welke kwesties en inzichten naar boven kwamen tijdens de sessie en wat het hun gebracht heeft. Meestal geef ik ook een huiswerk opdracht mee. Dit kan het schrijven van iemands autobiografie zijn, het opstellen van een aantal levensdoelen of juist iets doen buiten het normale gedrag van cliënt (b.v. het bewust ontmoeten van mensen als iemand verlegen is).
Wanneer is life coaching niet de beste optie?
Life coaching is geen therapie en zeker geen vervanging voor een medische behandeling. Vergelijk het maar met een boom. Zolang de boom staat (en redelijk gezond is), kan ik werken met een cliënt. Als de boom echter is omgevallen, dan is de cliënt beter af met een (medisch) specialist en is een life coach niet de beste optie.