Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Bewustwording en verandering van belemmerende overtuigingen

Hoe meer ik anderen coach, des te meer begin ik mij te realiseren dat ik slechts proces begeleider ben. Hoe minder ik doe, des te beter kan mijn cliënten toekomen aan hun eigen bewustwordingsproces. Dat is de kracht van coaching.

Ik luister, stel vragen en zet de tools in die ik nodig acht, maar echt aanwezig zijn en mijn cliënten begeleiden is het meest belangrijke om tot bewustwording te komen. 70% van wat ik doe heeft te maken met het maken we een goede verbinding, aanwezig zijn; de overgebleven 30% heeft te maken met discussie technieken, vragen stellen en coaching tools.

Coaching

Coaching, en in het bijzonder life coaching, gaat over bewustwording en verandering. Ik kan mijn geen baan voor de geest halen die dankbaarder is dan het begeleiden van mijn cliënten in hun proces om authentieker te worden; ze te helpen bij hun gevoel te komen en het ontrafelen van belemmerende overtuigingen die ze hebben over zichzelf en anderen. In dit proces leren ze zichzelf hun perspectief en realiteit te veranderen: hun eigen realiteit en die van de wereld om hen heen. Het is net als het pellen van een ui. Na het verwijderen van een laag, werk je met de volgende, om steeds dichter bij de kern te komen.

Onderdeel van dit bewustwordingsproces is de realisatie dat wat we geloven en denken van invloed is op alles wat wij meemaken. Dit betekent dat na het veranderen van een belemmerende overtuiging onze realiteit, hoe wij de wereld zien, ook zal mee veranderen. Dit is een indrukwekkend proces om mee te (mogen) maken; maar hoe werkt dit nu precies?

Ons brein als ijsberg

Ons brein is onderverdeeld in twee delen; het bewuste en het onderbewuste deel. Ons bewuste brein is wat je nu gebruikt terwijl je dit artikel leest. Je hebt misschien een dialoog met jezelf, of je denk aan een probleem dat je wilt oplossen. Ons onderbewuste werk meer subtiel, op een dieper niveau; en het is hier waar onze overtuigingen en angsten zitten.

Ik vergelijk het menselijke brein vaak met een ijsberg. Het bewuste deel bevindt zich boven water. Het onderbewuste zit onder water; veel groter en niet zichtbaar, maar verantwoordelijk voor ons gedrag en onze overtuigingen. Het fungeert tevens als een filter voor hoe wij de wereld rond ons heen, en de mensen daarin, waarnemen en hoe wij hiermee omgaan.

Belemmerende overtuigingen

Iemand die rationeel begrijpt dat hij net zo belangrijk is als ieder ander, kan een veel diepere overtuiging hebben dat hij onbelangrijk is. Deze persoon kan denken en net doen alsof hij belangrijk is, maar zonder het aanpakken van de belemmerende overtuiging “Ik ben onbelangrijk” zal er weinig veranderen. Als life coach gebruik ik een reeks van tools, mentaal en transformationeel, om het onderbewuste te bereiken op een dieper niveau.

Wanneer een belemmerende overtuiging is aangepakt zal de realiteit, de wereld zoals men die waarneemt, veranderd zijn. Het is belangrijk om te weten dat echte verandering alleen van binnenuit kan plaatsvinden. Veel mensen geloven dat ze iets van buiten nodig hebben om gelukkig te worden. Het krijgen van een goede baan, geluk hebben en de loterij winnen of het ontmoeten van hun ware liefde. Sommige zijn depressief; hopende op een beter leven. Het is misschien een moeilijke boodschap om te brengen maar het is eigenlijk hun gemoedstoestand, en hun overtuigingen, die verantwoordelijk zijn voor het meeste wat hun overkomt en zal verhinderen dat ze alles uit het leven kunnen halen.

Veranderen van je overtuigingen

Verandering van je overtuigingen zal je filter en perspectief naar de wereld om je heen veranderen; en dus ook je realiteit mee veranderen, niet andersom. Je zult dus eerst gelukkiger moeten zijn, meer zelfwaardering voor jezelf creëren of bewuster in het leven staan, voordat er iets zal veranderen in je leven. Zodra je dit proces van bewustwording en verandering gaat begrijpen, kun je richting geven aan je eigen leven en zal blijken dat niets onmogelijk is.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

0 comments… add one

Leave a Comment