Coaching - Training - Teambuilding - DISC Expert

“Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling voor mensen
en organisaties die investeren in zichzelf!”


Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Bel: 06-10327366 of neem contact op per e-mail.

Actie: DISC profiel + gratis coachsessie

Verbeter je negatief zelfbeeld en heb jezelf lief

Dit artikel is onderdeel van een serie over onzekerheid, ons eigen zelfbeeld, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. In mijn voorgaande twee artikelen, voel je onzekerheid en werk aan meer zelfvertrouwen en accepteer je eigen onzekerheid en zet jezelf in beweging, heb ik het gehad over (mijn eigen) onzekerheid en het creëren van zelfvertrouwen. Dit artikel gaat over ons zelfbeeld, onze eigenwaarde als mens, en hoe dit te verbeteren zodat je meer van jezelf kunt gaan houden.

Een negatief zelfbeeld komt vaak uit een diepe (negatieve) overtuiging over wie we zijn. Dit negatieve zelfbeeld kan mensen flink beperken in hun leven. Het verschil tussen een succesvol leven en een leven van geestelijk lijden zit hem vaak in hoe mensen zichzelf zien: het zelfbeeld dat ze hebben. Een negatief zelfbeeld en eigenwaarde beperkt mensen in hoe ze functioneren in en met de wereld om het heen; zodat ze hun volledig potentieel niet kunnen bereiken.

Verbeter je negatief zelfbeeld stap 1: Weten hoe het komt

Weten waarom je een negatief zelfbeeld hebt is zeer belangrijk. Heb jij je ooit afgevraagd wie of wat het heeft veroorzaakt? Je zult de oorzaak moeten vinden voordat je eigen zelfbeeld kan verbeteren. Neem nu wat tijd voor jezelf en laat de volgende vragen op je inwerken:

  • Heb je altijd last van een negatief zelfbeeld of alleen in bepaalde gevallen of gebeurtenissen in je leven? Welke zijn dit?
  • Kun jij je een tijd herinneren wanneer je zelfbeeld goed was?
  • Zo ja, wat was het voorval dat dit veranderde? Op welke leeftijd was dit?
  • Waren er andere mensen bij betrokken? Wie?
  • Het jij een innerlijke criticus? Wat vertelt hij/zij jou? Geloof je alles wat jouw innerlijke criticus je te vertellen heeft?
  • Kun jij je een situatie herinneren waarin je normaal gesproken last zou hebben van een negatief zelfbeeld, maar waar het in dit geval niet zo was? Wat was deze keer anders?
  • Wie zou je zijn zonder een negatief zelfbeeld?

Ik hoop dat de antwoorden op bovenstaande vragen je wat inzicht hebben gegeven over de oorzaak van je negatief zelfbeeld. Laten we nu doorgaan met de volgende stap.

Verbeter je negatief zelfbeeld stap 2: Herken je eigen gedachten

Misschien heb je de oorzaak voor je negatief zelfbeeld wel gevonden. Maar om dit te verbeteren zul je de manier waarop je denkt ook moeten veranderen. Een negatief zelfbeeld is een gewoonte geworden in de manier waarop je over jezelf denkt en hoe je spreekt over jezelf en met anderen.

Ik ben erg lelijk, ik ben te dik. Ik ben pas gelukkig als ik slank ben. Ik ben te dun. Hij is veel beter dan ik. Waarom vragen ze mij voor deze baan, weten ze niet dat ik er altijd een puinhoop van maak? Dat gaat mij nooit lukken. Niemand houdt van mij.

Als je een negatief zelfbeeld hebt zul je waarschijnlijk sommige van deze gedachten wel herkennen. Als je ze gaat onderzoeken, dan zul je zien dat ze één ding gemeen hebben: ze zijn allemaal gebaseerd op een negatief zelfbeeld en gedachte: ik ben niet goed genoeg.

In mijn artikel gebruik de kracht van positief denken om je leven te veranderen heb ik gezegd dat de manier waarop je denk en spreekt belangrijk is voor je eigen zelfbeeld. Mensen met een negatief zelfbeeld kun je b.v. herkennen aan de manier waarop ze met anderen praten. Vaak, dus niet altijd, spreken ze erg negatief over zichzelf en klinken niet zelfverzekerd. Omdat gedachten en woorden de opdrachten zijn voor ons onderbewuste, versterken ze het eigen negatieve zelfbeeld iedere keer wanneer ze negatief over zichzelf denken en met anderen praten.

Je gedachten veranderen begint met observeren, bewust, hoe je denkt en praat met anderen. Luister naar de woorden die je gebruikt. Zijn ze positief of negatief? Kun je een patroon herkennen? Besteed extra aandacht aan beperkende of controlerende gedachten.

Verbeter je negatief zelfbeeld stap 3: Vervang negatieve gedachten door positieve

Wanneer je de beperkende, of zelfsaboterende, gedachten geïdentificeerd hebt, kun je ze gaan vervangen door gedachten die positiever zijn. In het begin zal dit waarschijnlijk een uitdaging zijn; dus sta jezelf toe om fouten te maken. Je zult zien dat het na verloop van tijd beter gaan. Wees niet al te streng voor jezelf.

Na verloop van tijd zul je zien dat positiever denken een gewoonte begint te worden. Wanneer dit gebeurt zul je zien dan je zelfbeeld ook zal verbeteren.

Verbeter je negatief zelfbeeld stap 4: De innerlijke criticus

Misschien heb je wel een innerlijke criticus die jou bekritiseert bij iedere gelegenheid die hij/zij krijgt. Realiseer je dat je innerlijke criticus altijd met het slechts mogelijke scenario rekening houdt. Wat is de kans dat dit daadwerkelijk uitkomt? Kun je een alternatief verzinnen dat misschien wel net zo waar is?

Nog iets anders: Jouw innerlijke criticus is slecht een criticus. Als je naar tijdschriften, kranten of TV kijkt; geloof je dan altijd wat ze zeggen? Er is een hoop roddel, en is het altijd waar? Het is aan jou op je innerlijke criticus te geloven of niet. Jij bent in controle. Als je het niet eens bent met je innerlijke criticus, zeg dan gewoon dat hij/zijn moet stoppen. Zo simpel kan het zijn.

Luister ook naar je eigen lichaam. Luister naar je gevoel. Gevoelens komen van een dieper niveau dan je gedachten en zijn vaak meer waard dan wat je gedachten je vertellen.

Verbeter je negatief zelfbeeld stap 5: Zelfacceptatie en heb jezelf lief

De meest belangrijke relatie die je hebt is met jezelf. Accepteer jezelf voor wie je bent. Weet dat je net alle anderen niet perfect bent. Dit hoef je ook niet te zijn. Heb jezelf lief. Zelfacceptatie is de eerste stap op weg naar zelfvertrouwen.

Echt geluk komt van binnenuit. Zodra je dit begrijpt kun je gelukkig zijn, wat de omstandigheden ook mogen zijn, en ben je vrij.

Patrick Schriel

Patrick Schriel is teamcoach, facilitator, communicatietrainer en DISC expert. Hij helpt zijn cliënten met het behalen van resultaten op het gebied van persoonlijk leiderschap, samenwerken, het faciliteren van teamprocessen, effectieve communicatie, assertiviteit en zelfvertrouwen.

1 comment… add one

Leave a Comment